Banka kredilerinde ne kadar katkı o kadar yüksek not dönemi

Banka kredilerinde ne kadar katkı o kadar yüksek not dönemi
 Editör
Merkez Bankası’nın üzerinde çalıştığı yeni sisteme göre bankalar, kişi veya şirketlere verdikleri kredinin toplumsal refaha sağladığı katkı oranına göre farklı kredi notu uygulayacak. Yani ne kadar katkı o kadar kredi notu dönemi başlayacak

Türkiye’de faaliyet kamu ve özel ayrımı yapmaksızın tüm mevduat ve katılım bankaları için toplumsal kredi notu sistemi uygulanacak. Merkez Bankası’nın üzerinde çalıştığı yeni sisteme göre bankalar, kişi veya şirketlere verdikleri kredinin toplumsal refaha sağladığı katkı ölçeğine göre farklı kredi notuna sahip olacak.

YENİ SİSTEM FAYDALI MI?

Kredileriyle önemli düzeyde refah sağlayan bankaların toplumsal kredi notu yüksek, kredileri kendi kazançlarını artırmak için kullanan bankaların notu düşük olacak. Notu yüksek bankalara ek destek sağlanıp mali yükleri hafifletilirken notu düşük olan bankalar ek mali yükler getirilecek.

Toplumsal refah notu olarak da ifade edilen not sistemi, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin sunduğu devasa kaynakların bazı bankalar tarafından tamamen kendi kârlarını yükseltmek amacıyla kullanmaları üzerine gündeme geldi.

BANKALARA NOTU MERKEZ BANKASI VE BDDK VERECEK

Not sistemi başladığında kaynaklarını tüketim yerine katma değeri yüksek üretim alanlarına, teknolojiye ve istihdamı artırmaya yönelik yatırımlara kullanan bankalara daha düşük oranlarda munzam karşılık uygulanacak, kamusal faizler daha düşük tutulacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da kendi yetkileri çerçevesinde destek sağlayacak. Bankaların notunu Merkez Bankası ile BDDK birlikte belirleyecek.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.