Barışın adı "Kutnu"​

Barışın adı "Kutnu"​
Dünyaya, barış içinde birlikte yaşama mesajı vermeyi hedefleyen "Kutnu ile Işığını Yansıt" projesi kapsamında, Kutnu kumaşının dünya tanıtımı Katar'da yapıldı- TİM Başkanı Büyükekşi: - "Bu projeyi yaparak, Türkiye'nin Kutnu kumaşıyla dünyaya açılıp insanl

DOHA (AA) - Dünyaya, barış içinde birlikte yaşama mesajı vermeyi hedefleyen "Kutnu ile Işığını Yansıt (Reflect Your Light with Kutnu)" projesi kapsamında, Kutnu kumaşının dünya tanıtımı, Katar'da gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçiliği'nin desteğiyle düzenlenen tanıtım programına, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ödüllü Türk Modacı Rabia Yalçın, Katarlı üst düzey yöneticilerle, iş ve moda dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.

Etkinlikte tasarımcı Yalçın'ın, Kutnu kumaşını kullanarak hazırladığı 45 kıyafetten oluşan, "Reflect Your Light with Kutnu" isimli özel koleksiyon tanıtıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu himayesinde gerçekleştirilen projeyle, hoşgörü ve küresel anlayışla, barış içinde birlik olarak yaşamanın önemi vurgulanacak. Bu çerçevede Katar'da tanıtımı yapılan Kutnu kumaşı, daha sonra Berlin, Londra, Tokyo ve Aşkabat'ta da tanıtılacak.

- "Gel, Türkiye'nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet"

Defileye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, Kutnu kumaşının Türkiye'nin gerçek bir değeri olduğunu ve Gaziantep'te ipek ve pamuktan üretildiğini söyledi.

Kutnu kumaşının dünyaya tanıtılmasının, Türkiye'nin tanıtılmasıyla eş anlamlı olduğunu belirten Büyükekşi, projeyle dünyanın barış seferberliğine davet edilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Büyükekşi, iki yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye'nin tanıtımı için yola çıktıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Turkey Discovery the Potential, ana hedefimiz. Bu logo nereden çıktı derseniz, bu logo 100 yıllık bir ülke değil, 10 bin yıllık bir medeniyetin üzerine oturuyor. Medeniyetler, özellikle değer verdikleri şeyleri paralarda, halılarda, kilimlerde, camilerde, minarelerde işlemişler. Türkiye'nin deseni üzerindeki 8 motifin her birine bir mana yükledik."

Büyükekşi, dünya genelinde yaşanan terörizm ve savaşlara dikkati çekerek, "İslamiyetle terörü yan yana gösterip, İslamiyetle ilgili antisemitizm konusunda büyük bir kampanya yapıp İslamiyeti kötüleme konusunda bir çaba var. Biz de bu projeyi yaparak, Türkiye'nin Kutnu kumaşıyla dünyaya açılıp insanlara farklı bir bakış açısıyla bakmalarını söylüyoruz. 'Gel, Türkiye'nin 10 bin yıllık medeniyetini keşfet. Böylelikle bütünleşelim, barış içinde yaşayalım' diyoruz." ifadelerini kullandı.

İlerleyen günlerde farklı projeler de yapacaklarını anlatan Büyükekşi, Dışişleri Bakanlığı ile Berlin'de yurt dışında yaşayan Türklere yönelik bir program planladıklarını bildirdi.

- "Kutnu ile dönüşümüz muhteşem olacak"

Tasarımcı Yalçın da Kutnu kumaşının yalnız kalan bir değer olduğunu ve bu kumaşı dünyaya tanıtmak istediğini söyledi.

Kutnu'yu "emek isteyen bir kumaş" sözleriyle tanımlayan Yalçın, "Bir kumaş bile bu kadar emekle hayat buluyorsa, insanın ne kadar büyük bir emekle hayat bulduğunu hatırlatmak istedim ve 'annelerin çocuklarına lütfen kıymayın' diyorum." ifadelerini kullandı.

Yalçın, koleksiyonu gittikleri ülkenin müzelerine bağışlamayı planladığını, moda okullarında bu kumaşı tanıtmak istediklerini belirterek, "Kutnu kumaşını Türkiye'den çıkartıp, seyahat ettirip tekrar ülkeye döndürdüğümüzde 'vay be Kutnumuz güzelmiş' diyecekler. Kutnumuz ile dönüşümüz muhteşem olacak." diye konuştu.

- "Ezber bozan modacı"

Kadının ruhu, yaşamı, dokusu, hayata bakışı gibi tüm verileri harmanlayarak müşterilerine gerçek anlamda kişiye özel tasarımlar sunan Yalçın, başarı hikayesi ve koleksiyonlarıyla uluslararası medyanın ilgisini çekiyor.

Yalçın, yabancı basında, "ezber bozan", "zincirleri kıran", "bugüne kadarki en etkileyici ve farklı koleksiyon" şeklindeki yorumlarla manşet oldu. Modacının, kendisini haber yapan Time dergisinde yer alan kreasyonları, derginin editörlerince Paris Hilton ve Britney Spears'a tavsiye edildi.

Amerika'daki George Town Üniversitesi ve Ürdün Stratejik Çalışma Merkezince yayınlanan "Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı" listesinde yer alan Yalçın, plastik şişelerin geri dönüşümünden elde ettiği kumaşlarla hazırladığı "Üzümün Kızı" adlı haute couture koleksiyonuyla 2008'de katıldığı New York Moda Haftası'nda "En Yenilikçi Tasarımcı" ödülünü almıştı.

- "Tüm zamanların kumaşı"

Anadolu Selçukluları'ndan Osmanlılar'a geçen ve 16. yüzyıldan bu yana Gaziantepli ustaların dokuma tezgahlarında hayat bulan Kutnu, Yalçın'ın koleksiyonuyla "tüm zamanların kumaşı" şeklinde ifade ediliyor.

Kutnu kumaşı, 60 farklı desene sahip ipek ve pamuk dokumadan oluşuyor. Asaletini Osmanlı padişahlarından alan Kutnu, kısıtlı metrajlarda üretilerek baskısı özel bir teknikle yapılıyor.

Dönemin padişahlarının kaftanlarında da kullanılan Kutnu, "hem halkın hem sarayların kumaşı" şeklinde bir sentez oluşturuyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.