Başbakan Davutoğlu Brüksel'e gidiyor

Başbakan Davutoğlu Brüksel'e gidiyor
Davutoğlu, Brüksel'de 11 AB ülkesi lideriyle bir araya gelecek- Gündemde sığınmacı krizi, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkileri olacak

BRÜKSEL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Liderler Zirvesi kapsamında yarın düzenlenecek Fikirdaş Ülkeler Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'e gidecek.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ın ev sahipliğinde Avusturya'nın AB Daimi Temsilciliğinde yapılacak Fikirdaş Ülkeler Toplantısı'na ayrıca Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Lüksemburg, Slovenya, Portekiz ve Yunanistan liderleri de katılacak. Toplantıda AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da yer alacak.

Ağırlıklı olarak sığınmacı krizinin ele alınacağı toplantıda, 29 Kasım'da yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde üzerinde anlaşılan, sığınmacılarla ilgili Ortak Eylem Planı'nın uygulanmasında gelinen aşama, bundan sonra yapılacaklar, Türkiye'den yasal yollardan alınacak sığınmacı sayısı ve İtalya'nın vetosunu kaldırmasının ardından onaylanan 3 milyar avroluk yardımın nasıl harcanacağı görüşülecek.

Ayrıca, AB-Türkiye ilişkileri, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'ye yeni göç akını da gündemde olacak.

Davutoğlu, Brüksel temasları kapmasında AB Komisyonu Başkanı Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile de ayrı ayrı görüşecek, öğleden sonra ise Türkiye-AB Oda ve Borsalar Forumu düzenlenecek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Brüksel'deki yeni binasının açılışına katılarak, bir konuşma yapacak.

- Sığınmacı krizi

Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, geçen sene Avrupa ülkelerine bir milyon sığınmacı girerken, sadece 16 Şubat'a kadar bu yıl içinde 78 bin 333'ü Yunanistan, 5 bin 987'si İtalya üzerinden olmak üzere toplam 84 bin 320 sığınmacı giriş yaptı. Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan 410 sığınmacı ise denizde hayatını kaybetti.

Yaklaşık 2 milyon 600 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, sığınmacıların hayatlarını riske atmadan yasal yollardan AB'ye kabul edilmesini istiyor. Buna karşılık, AB ülkeleri, önce yasa dışı geçişlerin büyük ölçüde durdurulmasını talep ediyor.

Aralık ayında aldığı tavsiye kararında, gönüllülük esası çerçevesinde üye devletlerden Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları almasını isteyen AB Komisyonu, krize bir çözüm bulunmazsa Schengen'in riske gireceğini belirtiyor. İsveç ve Danimarka arasında yeniden başlayan sınır kontrollerinin Avrupa geneline yayılması beklenirken, Avusturya Başbakanı Faymann'ın dün İtalya ve Slovenya sınırında kontrolleri artırmak için talimat verdiğini açıklaması bu duruma örnek gösteriliyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ocak ayında AB ülkelerini uyararak iki ay içerisinde krize bir çözüm bulunamaması durumunda, pasaportsuz dolaşmanın tarih olacağını belirtmişti.

Bu uyarılara rağmen AB üyeleri adım atmakta zorlanıyor. Alınan kararlar uyarınca, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan 160 bin sığınmacının diğer ülkelere yerleştirilmesi planlanırken, şu ana kadar sadece 497'si kabul edildi.

- AB-Türkiye ilişkileri

AB-Türkiye Zirvesi'nde alınan üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması kararı çerçevesinde, aralık ayında ekonomik ve parasal politika başlıklı 17. fasıl açılmıştı. Türk tarafı, enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ile dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

Zirvede ayrıca, vize serbestisi ile ilgili sürecin hızlandırılması ve AB Komisyonu'nun şartların karşılandığı yönündeki raporunun açıklanmasına bağlı olarak, Ekim 2016'da vizelerin kaldırılması da kayda geçirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.