Başbakan Davutoğlu Konya'da

Başbakan Davutoğlu Konya'da
Davutoğlu: (3)- "Başkaları gibi Ankara'ya sıkışmıyoruz. Her hafta başka bir ilimizde vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz. Başkalarının gündeminde millete hizmet yok, başkalarının gündeminde medeniyet, şehir, eser yok. Biz ise sadece eserlerimizle bu ülkenin

KONYA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başkaları gibi Ankara'ya sıkışmıyoruz. Her hafta başka bir ilimizde vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz. Başkalarının gündeminde millete hizmet yok, başkalarının gündeminde medeniyet, şehir, eser yok. Biz ise sadece eserlerimizle bu ülkenin hizmetindeyiz. Ülkemize yönelen terörün, etrafımızı saran ateş çemberinin gündemimizi esir almasına asla izin vermeyeceğiz. Reformlarımızla, hizmetlerimizle, eserlerimizle ülkemizi güzel yarınlara taşımanın çabası içerisindeyiz." dedi.

Davutoğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam Dünyası Kültür Başkenti Konya Tanıtım Toplantısı ve Kutlu Doğum Haftasına özel "Bütün Diller Onu Söyler" programına katıldı.

Şehitlere rahmet dileyen Davutoğlu, şehitlerin emanetini son nefeslerine kadar koruyacaklarını, ülkenin birliği beraberliği için mücadele edeceklerini bildirdi. Davutoğlu, "Allah, birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin. Konya'yı Diyarbakır'dan, Diyarbekir'i Konya'dan ayırmasın. Terörle kardeşliğimizi zehirlemek isteyenlere inat, kardeşlerimizle orada aynı kıblemize yöneldik ve birliğimiz, beraberliğimiz için dua ettik. Sahabelerin manevi müzaheretinde tam da Kutlu Doğum'un temasına uygun bir biçimde tevhitte, vahdette buluştuk." diye konuştu.

Davutoğlu şunları kaydetti:

"Ayasofya'da kalemin kağıda en güzel şekilde dokunuşuyla yazılmış eserlerin sergisini açtık. Hilye-i Şerifleri temaşa ederken aziz milletimizin, aziz Peygamberimize duyduğu muhabbeti sevgiyle temaşa ettik. Medeniyetimizin başşehri İstanbul'da, İstanbul'un mühür taşlarından Süleymaniye Külliyesi'nde Kanuni Sultan Süleyman'ın ser mimaran-ı cihanı Mimar Sinan'ın huzurunda bulunduk. Abidin Dino diyor ki 'Aslında Fatih İstanbul'u Mimar Sinan İstanbul'u inşa etsin diye fethetti.' Eserinin gölgesinde büyük mimarımızı hürmetle, şükranla, rahmetle yad ettik."

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Hazreti Peygamber'e hasretin ve muhabbetin yansıması olan eserleri gördüklerini ifade eden Davutoğlu, "Peygamberler şehri" Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası'nı takdim ettiklerini ve burada Bakanlar Kurulu toplantısı yaptıklarını anımsattı.

Düzce ziyaretinde tesislerin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, dün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Osman Gazi Köprüsü'nün son tabliyesini koyduklarını söyledi.

Antalya'dan Konya'ya geldiğini ve burada büyük bir muhabbetle karşılandığını vurgulayan Davutoğlu, "Allah bütün bu şehirleri Konya gibi yüreğimizden ayırmasın." dedi.

Millete hizmet yolunda aşkla, muhabbetle çalışmaya devam ettiklerini bildiren Davutoğlu, "Başkaları gibi Ankara'ya sıkışmıyoruz. Her hafta başka bir ilimizde vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz. Başkalarının gündeminde millete hizmet yok, başkalarının gündeminde medeniyet, şehir, eser yok. Biz ise sadece eserlerimizle bu ülkenin hizmetindeyiz. Ülkemize yönelen terörün, etrafımızı saran ateş çemberinin gündemimizi esir almasına asla izin vermeyeceğiz. Reformlarımızla, hizmetlerimizle, eserlerimizle ülkemizi güzel yarınlara taşımanın çabası içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

- "Özgür Kudüs aşkını burada yaşıyoruz"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kültür ve Turizm Komitesinin, 2016 yılı için Konya'yı 'İslam dünyası turizm başkenti" seçtiğinin anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Geçen yıl Filistin'in Kudüs şehri turizm başkenti seçilmişti, önümüzdeki yıl da Medine. Ne güzel bir tevafuk, Kudüs'ten emaneti aldık, Medine'ye devredeceğiz. Kudüs ve Medine Konya'nın kardeşidir, Konya'nın ilham aldığı şehirlerdir. Kudüs'te bütün gecesini Mescid-i Aksa'da geçirmiş biri olarak şunu ifade edeyim, ben Kudüs'te Konya'nın kokusunu aldım, Konya'da da hep Kudüs kokusu alıyoruz. İnşallah her iki şehirde de Medine kokusu alıyoruz. Medine olduğu için, Kutlu Peygamber Medine'yi Yesrip'ten Medine haline dönüştürdüğü için Kudüs var oldu, Konya var oldu. Konya'dan Kudüs'e, şehirler şehri Medine'ye gönül dolusu, muhabbet dolusu selamlar. İnşallah birgün özgür Kudüs'te hep beraber bu havayı teneffüs edeceğiz. Özgür Kudüs aşkını burada yaşıyoruz."

Bu vesileyle eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ı da hayırla, şükranla ve minnetle andığını ifade eden Davutoğlu, "1980 eylülünde Kudüs aşkıyla Konya yürüdüğü zaman, 12 Eylül darbesine gerekçe olarak yazılmıştı. İşte buradan haykırıyoruz, kim ne yaparsa yapsın, ne tür darbeler, oyunlar kurulursa kurulsun, Konya her zaman Kudüs'ün yanında olacak, Kudüs her zaman Konya'da olacak." diye konuştu.

- İslam şehrinin atmosferini teneffüs etmek

Konya'nın İslam dünyası turizm başkenti olarak bu yıl gerçekleştireceği nitelikli faaliyetlerle bundan sonra bu unvanı üstlenecek şehirler için güzel örnek teşkil edeceğine inancını dile getiren Davutoğlu, "Hazreti Mevlana bizlere, 'Her gün bir yerden göçmek ne iyi, her gün bir yere konmak ne güzel' diye sesleniyor. Her yıl bir İslam şehrinin atmosferini teneffüs etmek ne büyük bahtiyarlık" değerlendirmesinde bulundu.

İslam dünyası turizm başkenti unvanını alan Konya'nın, İslam ülkeleri ile geliştireceği iş birliği, bilim, kültür, tanıtım faaliyetleri, karşılıklı ziyaretler ve ağırlayacağı misafirler ile daha sıcak, samimi ve birbirini anlamaya yönelik bir gelişimin kapısını aralayacağını belirten Davutoğlu, bu etkileşimin Müslümanlar arasına sokulmaya çalışılan ihtilafların önüne geçilmesine ve ön yargıların giderilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Bu çerçevede yapılacak faaliyetlerde Konya'ya hiçbir sınır tanınmayacağını, her türlü hizmetin şehrin emrinde olacağını vurgulayan Davutoğlu, bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacağını bildirdi.

Konya'nın yüksek seviyede turizm yatırımı alan bir şehir olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, kentte 5 bin civarında olan yatak kapasitesinin birkaç yıl içerisinde ikiye katlanarak 10 bine çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, geçen yıl Konya'ya gelen ziyaretçi sayısının 2 milyon 710 bini geçtiğini, bu sayının şehir merkezi nüfusunun 2,5 katı anlamına geldiğini kaydetti.

Konya'nın özellikle Mevlana Türbesi nedeniyle dünyada en çok tanınan şehirlerden birisi olduğunu ve son bir yıl içinde 97 ülkeden ziyaretçi geldiğini belirten Davutoğlu, "Bu kadar çok sayıda ülkeden ziyaretçi alan şehir pek azdır. Hazreti Mevlana'nın türbesi, her inançtan, her milletten, her coğrafyadan insan tarafından ziyaret ediliyor. Bu ziyaretçi çeşitliliğine sahip başka bir mekan da yok. Konya, 10 bin yıllık yerleşim yeri, 900 yıllık kadim Selçuklu başkenti. Osmanlı cihan devletine yol ve yön veren şehirdir." diye konuştu.

Davutoğlu, "2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Projesi" kapsamında, yıl boyunca bilim, kültür, sanat, spor, tanıtım, restorasyon ve yeni inşa faaliyetleri olmak üzere yurt içi ve dışında 200'e yakın program gerçekleştirileciğini söyledi.

- "Konya yakında milyonları, on milyonları ağırlayacak"

Bu amaçla Konya'nın kültür ve inanç turizminde öncü bir şehir olmaya devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, "Bunun yanında kongre turizmi ve sağlık turizminde de büyük yatırımlar söz konusu. Ulaşım imkanlarının artmasıyla birlikte Konya sadece turizmde değil sanayi ve ticaret alanlarında hızla cazibe merkezi haline geldi." dedi.

Konya'nın, İslam dünyası turizm başkenti seçilmesi münasebetiyle turizimde yeni pazarlar oluşturma noktasında da iddialı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Turizm, İslam dünyasında en yüksek artış potansiyeline sahip alanlardan biri. 2014 yılında dünyada 142 milyon Müslüman turist dolaşım sağlamış ve 146 milyar dolar harcama yapılmış. Konyamıza kültür ve turizm anlamında katkılarımız devam ediyor. İnşallah Konya yakında milyonları, on milyonları ağırlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, Konya'nın kültürel değerlerinin dünya miras listesinde yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çumra ilçesi sınırlarında yer alan Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi. Kültür eylem planımızda vurguladığımız gibi inşallah büyük şehirlerimize her biri bir milyonluk kütüphaneler yapacağız. En büyük kütüphanelerden birini de inşallah Konyamıza inşa edeceğiz. İlim şehri, irfan şehri Konya, kitap şehri olarak da en önde olacak. Ayrıca Konya Müzesi'ni de dünya standartlarında bir müze olarak inşa edeceğiz. Bütün Konya tek bir yürek halinde, birlik halinde, aynı hedefe yönelecek. Yolumuz, menzilimiz hayrolsun."

- Notlar

Tanıtım toplantısına, Başbakan Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Dr. Ömer Faruk Abdullah ile Yusuf İslam da katıldı.

Programda, Sanatçı Yusuf İslam ve Dr. Ömer Faruk Abdullah da Müslüman coğrafyası ve Suriyeliler ile ilgili birer konuşma yaptı. Başbakan Davutoğlu, İslam ve Abdullah'a hediye takdim etti.

Davutoğlu, hediyeyi takdim ederken "İslam dünyasının medarı iftiharı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Mülteciler konusunu o kadar güzel ifade ettiler ki. Hazreti Mevlana’nın kendisinin de mülteci olarak geldiği bu şehirde bu gönül fedakarlığı ebediyete kadar sürecek. Yusuf İslam da ilk konserini yakın zamanda Konya’da yapacak” dedi.

Davutoğlu, İslam ve Abdullah'ı fahri Konyalı ilan etti. Programın sonunda sanatçı Mustafa Ceceli ilahi seslendirdi.
Başbakan Davutoğlu, bir süre Ceceli'ye eşlik etti.

Ceceli ve Yusuf İslam daha sonra kısa bir düet yaptı.

(Bitti)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.