Başbakan: Tunceli’ye hediyem var

Başbakan: Tunceli’ye hediyem var
Başbakan Davutoğlu kendisine yöneltilen “Tunceli yeniden Dersim olacak mı?” sorusuna “Bunun önünde yasal bir engel yok, bir süreçten söz ediyoruz ama, Tuncelililere bir hediyem olacak, bunu yazabilirsiniz” cevabını verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün gerçekleştireceği Tunceli gezisi öncesinde “Alevi Açılımı”nın ötesinde mesaj vereceğini bu arada Tuncelilere de bir özel hediyesinin  olacağını söyledi...

Yeni Türkiye’nin mesajı

Davutoğlu, “AK Parti’nin tüm  il ve önemli  ilçe kongrelerinde hazır bulunacağımı daha önce de açıklamıştım. Bu kongrelerden Ağrı’nın Patnos ilçesi ve Tunceli kongrelerini öne aldırmamın nedenleri var. Biliyorsunuz, Patnos, 6-7 Ekim tarihlerinde yaşanılan olaylarda en çok zarar gören ilçelerimizin başında geliyor. Orada vatandaşımıza devletin yanlarında olduğunu ve bu tür olaylar karşısında tavizsiz durduğumuzu anlatmaya gideceğim. Tunceli ise hem Alevi Açılımı hem de Dersim Katliamı tartışmaları nedeniyle hassas bir bölge, orada insanlarımıza Yeni Türkiye’nin mesajını doğrudan vermeyi düşünüyorum” dedi.

Tunceli ziyaretinin politik anlamı kadar yeni yapılanmanın da iyi anlatılması açısından büyük önemi olduğunu hatırlatan Başbakan, “Amacım, toplumsal anlamda, ‘eski’ Türkiye’nin uygulamalarından kendini mağdur hissetmiş tüm kesimleri kucaklamak ve onlara ‘yeni’ dönemin mesajlarını aktarmaktır. Bunu, demokratikleşen bir ülkenin vatandaşlık aidiyeti konuşması olarak değerlendirmek gerekiyor. Aleviler mağdur edilmiştir, eskinin uygulamalarından mağdur edilen tüm kesimler artık bu mağduriyetlerinin sonuçlanacağını görmelidir” diye sözlerine devam etti.

Başbakan Davutoğluna sorduğumuz, “Tunceli yeniden Dersim olacak mı?” sorusuna aldığımız yanıt ise, “Bunun önünde yasal bir engel yok, bir süreçten söz ediyoruz ama, Tuncelililere bir hediyem olacak, bunu yazabilirsiniz” oldu.

Büyük helalleşme

Başbakan’ın Tunceli’de yapacağı konuşmada, “Alevi Açılımı”ndan çok, “eski” Türkiye’den “yeni” Türkiye’ye geçişin zemin formüllerini ve özellikle eski uygulamalarda mağdur olmuş tüm kesimlere net mesajlar vermesi bekleniyor.

“Mağduriyet var ve bu, yalnız bir etnik veya dini grubu kapsamıyor, vesayet sistemi, toplumun çok geniş bir kesiminde farklı mağduriyetler yarattı” düşüncesinden yola çıkan bir konuşma bekleniyor.

Davutoğlu’nun yakın danışmanlarından birinin ifadesiyle, yeni dönem, “geçmişe dönük kalıcı bir özeleştiri ve mağduriyetlerin hepsiyle helalleşme” düşüncesinden başlıyor. 

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.