Başbakan Yardımcısı Canikli: Terör örgütü hendeğe gömüldü

Başbakan Yardımcısı Canikli: Terör örgütü hendeğe gömüldü
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Şu anda yürütülen mücadele,Türkiye açısından yeniden istiklal mücadelesi olarak bile tanımlanabilir. Hem terör örgütü, hem de arkalarındaki güç hendeğe gömülmüştür." dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AA Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TBMM İçtüzüğünün değiştirilmesi için komisyon kurulduğunun hatırlatılması üzerine Canikli, mevcut İçtüzük ile Meclis çalışmalarının verimli, etkin yapıldığının söylenemeyeceğini belirtti.

Mecliste her şeyden önce bir zaman kaybı ve israfının söz konusu olduğunu ifade eden Canikli, hem işleyişte hem de teorik olarak hukuk metinlerde muğlaklık bulunduğunu, İçtüzüğün de bundan nasibini aldığını söyledi.

Canikli, İçtüzüğün, hükümlerin netleştirilmesi, daha etkin ve verimli bir çalışma ortamının oluşturulmasına katkı sağlayacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğini vurguladı.

-"Türkiye açısından yeniden istiklal mücadelesi" -
Terörle mücadelede gelinen noktaya ilişkin olarak da Canikli, "Şu anda yürütülen mücadele, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 1980'li yıllardan beri sürdürdüğü o mücadeleden farklı bir mücadeledir. O klasik terörle mücadele tanımının içine sığmayacak, onun çok ötesinde bir mücadele. Hatta Türkiye açısından bir yeniden istiklal mücadelesi olarak bile tanımlanabilir. Ölüm kalım mücadelesi olarak da nitelendirilebilir." diye konuştu.

Avrupa Parlamentosunun terör örgütünün faaliyetlerine izin veren, propagandasını, reklamını yapan bir sergiye müsaade ettiğini söyleyen Canikli, PKK'nın terör örgütü olduğunun, sivillere yönelik yıllardan beri katliam yaptığının bilindiğini belirtti. Canikli, "Bütün bunlara rağmen Avrupa'nın ve diğer müttefiklerimizin bu konuda, bizim mücadelemize destek noktasında son derece isteksiz davranmaları, aslında küresel ölçekli projenin de önemli işaretlerinden bir tanesi." değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, terör örgütü ve bunu destekleyenlerin, hendek siyasetinin uygulandığı yerlerde yaşayan vatandaşlarla birlikte devlete karşı bir kazanım elde edeceğini tahmin ettiklerini, ancak bunun Türk milleti tarafından akamete uğratıldığını, bertaraf edildiğini belirtti.

-"Terör örgütü ve arkalarındaki güç hendeğe gömülmüştür" -
Bölgede yaşayan vatandaşların gösterdiği yaklaşım ve tavrın terörle mücadelede başarılı sonuçların elde edilmesinde önemli bir faktör olduğunun altını çizen Canikli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu mücadelede eğer güvenlik güçlerimiz terör örgütüyle birlikte oradaki vatandaşımızı da eğer karşısında görmüş olsaydı, bu mücadele kolay kazanılmazdı, bedeli çok ağır olabilirdi bize. Oradaki vatandaşımızın yönünün Ankara olması, bir bütünlükten yana olması, ensesinde silaha rağmen, o tehdide rağmen, terör örgütüne destek vermemesi takdire şayandır. Birilerinin Türkiye'nin de bölünmesi sonucunu doğuracak, PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin taşeron olarak kullandığı bu proje şu an itibarıyla defedilmiştir. Henüz daha bitmemiştir ama en önemli ayaklarından bir tanesi terör örgütlerini ve yandaşlarını destekleyenlerin arkalarındaki gücü, beklentiye sokan o bölüm, bizim açımızdan bertaraf edilmiştir, adeta ortadan kaldırılmıştır. Hem terör örgütü hem de arkalarındaki güç hendeğe gömülmüştür."

Terör örgütünü kullanmak isteyenlerin amacına ulaşamadığını ifade eden Canikli, terör örgütünün her anlamda kan kaybettiğini, büyük bir darbe aldığını söyledi.

Son terörist kalmayana kadar bu mücadelenin devam edeceğini vurgulayan Canikli, mücadelenin sosyal ve diğer boyutları da bulunduğunu, bölgeye yönelik sosyal, kültürel, ekonomik ve diğer bütün alanlarla ilgili projelerin hayata geçirilmesinin de çok önemli olduğunu kaydetti.

Canikli, bu kapsamda bölgeye yönelik radikal, sonuç alıcı çok önemli düzenlemeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.

-"Yatırımcının maliyetlerini azaltmak hedefimiz" -
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Yatırımcının maliyetlerini azaltmak hedefimiz. Bu da harç ve damga vergilerinin kaldırılmasıyla sağlanıyor. Bu yıllık 750 milyon liralık kaynağın yatırımcıya aktarılması anlamına geliyor." dedi.

Canikli, şöyle konuştu:

"Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. İlk adımı attık."

Faiz içermeyen finans unsurlarının geliştirildiğini ifade eden Canikli, Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete'ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

-"Kara paraya kapalıyız" -
Yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi konusunda Canikli, "Kara parayı Türkiye'ye sokmayacağız. Onda kararlıyız. Kara paraya kapalıyız. Temiz parayı Türkiye'ye çekmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

-"Ücretsiz konut diye bir uygulama söz konusu değil" -
Canikli, Suriyeli sığınmacılara TOKİ'den ev imkanı sağlanması konusunda "Bedava konut yok. Ücretsiz konut diye bir uygulama söz konusu değil. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.