Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)
"Cizre'de yaptırdığımız bir kamuoyu yoklamasında, Cizre halkının büyük bir kısmı operasyonlara destek veriyor, yüzde 80'in üstünde bir kısmı 'Tekrar geri döneceğim' diyor"- "Birbirini hiç tanımayan hücrelerin, hatta birbirleriyle hiç tanışmamış insanların

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Cizre'de yaptırdığımız bir kamuoyu yoklamasında, Cizre halkının büyük bir kısmı operasyonlara destek veriyor, yüzde 80'in üstünde bir kısmı 'Tekrar geri döneceğim' diyor" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Brüksel'deki terör saldırılarına ilişkin Kurtulmuş, samimi olunması gerektiğini belirterek, Türkiye tarafından açık şekilde "Biz, terörle mücadele konusunda herkesle samimi işbirliğine açığız" denildiğini aktardı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü örgütleri, birtakım ülkelerin aynı şekilde görmediğinin aşikar olduğunu vurguladı.

Türkiye ile stratejik ittifakı olan ya da dostluk ilişkisinde bulunan ülkelerin açık ve samimi şekilde davranmalarını beklediklerine işaret eden Kurtulmuş, Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı duyulması çağrısında bulundu.

Numan Kurtulmuş, "Bu hassasiyeti göstermiyorsanız, Türkiye'ye karşı açıktan savaşan gruplara karşı siz, 'özgürlük savaşçısı' ya da başka bir şey derseniz bu çok açık bir siyasi korumadır" dedi.

- "Türkiye, 'teröre mahkum olmuş bir ülkeymiş' gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz"

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), İzmir, Muğla, Adana'da görevli askeri personelin yakınlarından bölgeden ayrılmalarını istemesiyle ilgili değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, Kurtulmuş, terörün ne kadar hassas ve kuşkulu bir ortam oluşturduğunun ortada olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye olarak bütün sorumluluğun yerine getirildiğini kaydederek, "Bütün birimler en büyük hassasiyetle işlerini takip ediyor. Birbirini hiç tanımayan hücrelerin, hatta birbirleriyle hiç tanışmamış insanların bile bu terör eylemlerinde bir araya gelmesi, hatta ideolojik olarak birbirinden çok farklı örgütlerin birbirleriyle işbirliği yaparak işlerini kolaylaştırdığı çok sayıda örneklerle karşı karşıyayız. Dolayısıyla gerçekten kuşkulu bir ortam vardır ama bu sadece Türkiye'ye has bir şey değildir, bütün dünyaya has bir durumdur. Çok abartılı bir şekilde sanki Türkiye, gerçekten 'bütünüyle teröre mahkum olmuş bir ülkeymiş' gibi gösterilmesini doğru bulmadığımızı bir kere daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Sokağa çıkın, esnafa selam verin" sözlerinin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'de terör örgütlerinin, vatandaşın içine kapanmasını ve hükümetin vaat ettiği işleri yapmasının engellenmesini istediğine dikkati çekti.

Kurtulmuş, ülkede günlük hayatın sürdürüleceğine işaret ederek, "Terörün, Türkiye'nin üzerinde bu kadar abanmış olmasının en temel nedeni burası. İstiyorlar ki teröre destek veren çevreler, Türkiye güçlü bir Türkiye olmasın. Türkiye, milletiyle devleti bütünleşmiş bir şekilde yoluna devam etmesin, Türkiye'de halk el ele kol kola büyük bir gelecek hayalinin peşinde koşmasın. Eğer Türkiye, elini açıp üç beş kuruş dilenirse Türkiye'den iyisi yok" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ne zaman bir istikamette yoluna iyi bir şekilde devam ederse birtakım huzursuzlukların başlatıldığını bildiren Kurtulmuş, esas hedefin Türkiye olduğunu vurguladı.

- "Terör örgütleri ilk sefer Türkiye'de şehir savaşı veriyor"

Kurtulmuş, "22 Temmuz'dan itibaren Türkiye'nin sistematik bir şekilde terör örgütlerinin kuşatması altında olduğuna" yönelik sözlerinin hatırlatılarak, bu durumun devam edip etmediğinin sorulması üzerine, "Tabii ki devam ediyor. Hep beraber bu ülkenin bütün yurtsever ve vatansever unsurları teröre karşı hangi partiden olursa olsun, hangi hayat tarzını benimserse benimsesin bu ülkenin bütün yurtseverleri, hepimiz aynı dava etrafında bütünleşeceğiz. Önce terör örgütlerine karşı samimi, açık yürekli ve 'ama, fakat' diye çekince ortaya koymadan mücadelemizi ortaya koyacağız" karşılığını verdi.

Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak merkezde polis ile askerin omuz omuza mücadelesinin devam ettiği belirtilerek, bundan sonraki sürecin sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Başından itibaren hiçbir konuda ne Cizre'de ne Silopi'de ne de Sur'da bir takvim vermedik, bu doğru da değil. Burada tabii terör örgütleri ilk sefer Türkiye'de şehir savaşı veriyor. Kobani ve Kuzey Suriye'de aldıkları eğitimle de profesyonelleştikleri görülüyor. Ama buna mukabil, Türkiye'de güvenlik kuvvetlerimizin ilk sefer ortaya koyduğu son derece etkin çalışmalar var. Gerçekten -asker, polis, özel harekat- farklı güvenlik birimleri omuz omuza çok büyük koordinasyonla mücadeleyi sürdürdü."

Kurtulmuş, ayrıca istihbarat paylaşımına da son derece büyük bir koordinasyonla devam edildiğini vurguladı.

Güvenlik kuvvetlerinin çok ciddi şekilde, teröristle sivil vatandaşı ayırmasını bildiklerinin altını çizen Kurtulmuş, "Biz meseleye sadece güvenlik açısından bakmıyoruz. Mesela Cizre'de yaptırdığımız bir kamuoyu yoklamasında, Cizre halkının büyük bir kısmı operasyonlara destek veriyor, yüzde 80'in üstünde bir kısmı 'Tekrar geri döneceğim' diyor. Bu güvenlik meselesi inşallah hızlı bir şekilde sağlanır, Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak için de söylüyorum. İnşallah bütün bu yerleşim yerlerini eskisinden daha güzel hale getirerek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.