Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)
"Türkiye gibi, oturduğu coğrafyanın bizatihi kendisi hem jeopolitik olarak büyük imkanlar sunan hem de siyasi olarak çok büyük tehlike ve tehditleri barındıran bir ülkenin yeni bir dış politika perspektifine ihtiyacı var"- "Millet, yönetime el koydukça, y

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye gibi, oturduğu coğrafyanın bizatihi kendisi hem jeopolitik olarak büyük imkanlar sunan hem de siyasi olarak çok büyük tehlike ve tehditleri barındıran bir ülkenin yeni bir dış politika perspektifine ihtiyacı var." dedi.

Kurtulmuş, Ensar Vakfı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen “Ensar Buluşması” programına katıldı.

“Referandumdan 2023’e Türkiye’nin değişim siyaseti” konulu bir konuşma yapan Kurtulmuş, toplumsal bütünlüğün sağlanmasıyla ilgili her türlü adımın atılması gerektiğine vurgu yaparak, Orta Doğu’da ya mezhep temelinde bölünme ve çatışmaların körüklediğini ya da etnik temelli birtakım çatışmaların önünün açıldığını ifade etti.

Türkiye’nin bu bölgede, daha fazla bölünmenin, parçalanmanın asla adresi olamayacağını, daha fazla bütünleşme ve toparlanmanın adresi olacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Vatandaşlarımız kendisini hangi şekilde tanımlıyor olursa olsun, ister kültürel olarak hangi şekilde tanımlıyor olursa olsun, herkesi özgür ve eşit yurttaşlar olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı paydasında buluşturacak, herkesi aynı medeniyetin, aynı coğrafyanın ortak insanları paydasında buluşturacak adımlar atılmak durumundadır. Böylece hiç kimse kendi farklılığını ayrıştıracak ya da birilerinin farklılıkları üzerinden ayrım senaryosu yazacak hiçbir güç ortada kalmayacaktır." diye konuştu.

Önemli bir diğer alanın da yeni dış politika perspektifi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye ve içinde bulunduğu coğrafyanın son yüz yılların en ağır dönemlerinden geçtiğine dikkati çekti.

Dünyanın da küresel olarak çok büyük bir türbülansın içerisinden geçtiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"1990’dan sonra dünyada yeni bir denge kurulamadığı, soğuk savaşın dengeleri de tamamen ortadan kalktığı için sadece dünya yeni bir arayışın içerisindedir. Sadece Orta Doğu, ön Asya, Afrika ya da başka bölgeler değil, dünyanın her tarafı, her yeri problemlidir ve bir denge oluşmadığı için dünyada dış politika son derece hareketli, son derece dinamik, hatta son derece çatışmacı bir eksene oturmuştur. Bunun için Türkiye gibi oturduğu coğrafyanın bizatihi kendisi hem jeopolitik olarak büyük imkanlar sunan hem de siyasi olarak çok büyük tehlike ve tehditleri barındıran bir ülkenin yeni bir dış politika perspektifine ihtiyacı var. Bunun için önce çevremizdeki çatışmaların sona erdirilmesi, Suriye ve Irak’taki şehir şehir, kasaba kasaba bölünmüş olan bu çatışma ortamının ortadan kaldırılması için son zamanlarda çok ciddi bir mücadele veriyoruz.”

- "Dünya ekonomisinde ciddi tartışmalar olacak"

Türkiye’nin elinde çok farklı dış politika argümanları olduğunu belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son 15 günde gerçekleştirdiği yurt dışı seyahatlerini anımsatarak, şunları ifade etti:

"Türkiye aynı zamanda hem Rusya ve İran ile Orta Doğu meselesini konuşabilecek hem Hindistan ile yeni ticaret imkanlarını konuşabilecek, ön Asya’nın yeni siyasi perspektiflerini paylaşabilecek hem Çin ile yaptığı üç anlaşmayla yeni İpek Yolu üzerinde, yeni bir anlayışı ortaya koyabilecek, hemen arkasından da ABD’de son derece stratejik bir görüşmeyi Amerikan Başkanı Trump ile yapabilecek bir imkana ve kabiliyete sahiptir. Bu, Türkiye için büyük bir avantajdır. Dünyada da böylesine büyük avantajlara sahip başka ülke de yoktur.”

Türkiye, ekonomik gücünü artırdıkça, dışarıdaki itibarının da çok daha güçlü olacağını dile getiren Kurtulmuş, dünya ekonomisinde gelecek dönemde çok ciddi tartışmaların olacağını söyledi.

Kurtulmuş, güçlü bir Türkiye’nin varlığının dünyadaki birçok zulmün de önüne geçmek anlamına geleceğini belirtti.

Türkiye ekonomisinin, 10 büyük ekonomisinden birisi olması için gayret ettiklerini belirten Kurtulmuş, ekonomik reformlar konusunda 2017-2023 hedeflerini anlattı.

- "Kimse darbeyle bu milletin önü kesemeyecek"

Türkiye’nin 150-200 yıllık yakın siyasi tarihinin öğrettiklerine vurgu yapan Kurtulmuş, "Türkiye ne zaman reform, yenilik, değişim istikametinde adım atarsa hem içerideki gücünü konsolide ediyor hem de dışarıda büyük hedeflere doğru daha başarılı bir şekilde yürüyor. Türkiye’nin ne zaman değişim, gelişim ve ilerleme talebi olduysa birileri ayağından çekmiştir. Türkiye ne zaman güçlense anarşiyi, terörü, birtakım çatışmaları körüklemişlerdir. Türkiye’nin iktisadi gelişme tarihi, aynı zamanda Türkiye’nin ihanet tarihidir." diye konuştu.

Türkiye’nin sadece masum birtakım mücadelelerin sergilendiği ülke olmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, “Millet, yönetime el koydukça, yönetim de güçlendikçe, demokrasimiz arttıkça Türkiye’de devlet-millet kaynaşması oluyor ve daha güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.” dedi. Kurtulmuş, 15 Temmuz’un, Türkiye’yi darbeyle durdurabileceklerini sananlara en güçlü cevap olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra bu memlekette kimse darbeyle bu milletin önü kesemeyecek. Millet olarak bu referandumda sahip çıktığımız şey, sadece halk oylamasında anayasa değişiklik paketine ‘evet’ değildir. Bu millet bu ‘evet’i vererek hem Türkiye’nin anayasal ve siyasi olarak daha ileriye gitmesini istemiş ama ‘evet’ ile ortaya konulan şey, devletle milletin bütünleşmesinin sağlaması ve Türkiye’nin daha güçlü daha demokratik bir şekilde yoluna devam etmesinin önündeki engellerinin kaldırılmasıdır."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.