Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Bizim öncelikli tercihimiz başkanlık sistemidir

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Bizim öncelikli tercihimiz başkanlık sistemidir
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Yeni anayasanın ana çatısı ve mahiyeti konusunda bayağı mesafe aldık ama nihai noktaya gelmedik.Bizim öncelikli tercihimiz başkanlık sistemidir. Bu çerçevede anayasa metni hazırlanarak TBMM'ye gönderilecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Yeni anayasanın ana çatısı ve mahiyeti konusunda bayağı mesafe aldık ama nihai noktaya gelmedik.Bizim öncelikli tercihimiz başkanlık sistemidir. Bu çerçevede anayasa metni hazırlanarak TBMM'ye gönderilecek" dedi.

OSTİM'de bir restoranda sanayicilerle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Yeni anayasa çalışmaları ve partili cumhurbaşkanı tartışmaları"na ilişkin bir sorusu üzerine Kurtulmuş, yeni anayasanın Türkiye'nin önceliklerinden olduğunu söyledi.

AK Parti'nin çok disiplinli, titiz bir çalışma yaparak, yeni anayasayla ilgili kendi teklifini olgunlaştırdığını belirten Kurtulmuş, Türkiye'de yeni anayasanın parlamentoda bir uzlaşıyla çıkmasını istediklerini, bunun için de samimi olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonunda eşit üyeli katılımı uygulamaya koyduklarını hatırlattı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışma zemininin bir müddet sonra ortadan kalktığını anımsatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Biz, AK Parti olarak bu talebi ilanihaye bekletemeyiz. İlanihaye, toplumsal bir talep olarak var olan bu talep rafta duramaz. Bunu kısa zamanda ete, kemiğe büründürerek somut hale getireceğiz ve TBMM'ye sunacağız. Bu çerçevede yeni anayasanın ana çatısı ve mahiyeti konusunda biz de AK Parti içerisinde görüşmelerimizi, tartışmalarımızı yapıyoruz. Bayağı mesafe aldık ama nihai noktaya gelmedik. Nihai noktaya geldikten sonra anayasa tasarısını TBMM'ye göndererek, AK Parti açısından üzerimize düşeni tamamlamış olacağız. Bizim öncelikli tercihimiz başkanlık sistemidir. Bu çerçevede anayasa metni hazırlanarak TBMM'ye gönderilecek."

-Vize serbestisi -
Kurtulmuş, vize serbestisi olmasa bile Türkiye'nin reform adımlarının bir gereği olarak bunların yapılmasının arzu edildiğini, hiç tereddüt etmeden iyi niyetle, samimiyetle bu adımları attıklarını ifade etti.

"AB kendisi bilir. Atılmış olan bu adımların hiçbirisi boşa çıkacak, lüzumsuz işler değildir" diyen Kurtulmuş, AB vize serbestisinin olması ya da olmamasının, bu adımların atılmasını engelleyecek işler olmadığını kaydetti. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz samimi olarak üzerimize düşeni yaptık, sorumlulukları yerine getirdik, verdiğimiz sözlere uyduk. Sağdan, soldan farklı sözler gelebilir ama AB'nin kurumsal yapısı itibarıyla Avrupa'nın da verdiği sözlere uyacağını ümit ediyoruz. Sorumlu siyaset anlayışı da bunu gerektirir. Özellikle 3 milyon mültecinin yükünü çeken ve doğudan batıya mülteci geçiş yollarında çok ciddi bir ağırlığı karşılayan bir ülke olarak Türkiye'nin ne kadar zorluklar yaşadığını, AB'deki sorumlu siyasetçiler de biliyorlar, farkındalar. Ben bu sorumlu siyaset anlayışının gereği olarak bu adımın atılacağını ümit ediyorum."

-"AK Parti daha önce de başarıyla geçti" -
AK Parti'de genel başkanlık ve kongre sürecine ilişkin soru üzerine de Kurtulmuş, partinin kurucu lideri Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamına geçişinden sonra önemli bir süreç yaşandığını belirtti. AK Parti'nin daha önce de buna benzer süreçleri en ufak bir problem yaşamadan başarıyla geçtiğini vurgulayan Kurtulmuş, "İnşallah 22 Mayıs kongresi de böyle olacak. AK Parti birlik, huzur içinde, usulüne uygun bir şekilde, suhuletle bu süreci aşacak ve yoluna devam edecektir." diye konuştu.

AK Parti'nin iddialı bir parti olduğunu ve Türkiye'nin yüzde 50'sinin oyunu aldığını ifade eden Kurtulmuş, dolayısıyla AK Parti'nin değil genel başkanının, mahalle başkanının bile yüksek profilli ve iddialı olduğunu söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.