Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Makedonya'da

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Makedonya'da
Kurtulmuş, Kalkandelen'deki Tetova Devlet Üniversitesi'nde düzenlenen "Adil ve Demokratik Sisteme Dönüşüm: Türkiye'nin Deneyimi" konulu konferansta konuştu:

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Makedonya'daki temaslarının son gününde, Kalkandelen şehrindeki Tetova Devlet Üniversitesi'nde düzenlenen "Adil ve Demokratik Sisteme Dönüşüm: Türkiye'nin Deneyimi" konulu konferansta konuştu.

Günümüzde büyük krizlerin ve kaosların olduğu bir dünyada yaşandığını ifade eden Kurtulmuş, küresel ölçekli krizlerin 20. yüzyılın başında, Birinci Dünya Savaşı ile başladığını, geçen yüzyılın başından 1945 yılına kadar, savaşlar ve çatışmalar dönemi yaşandığını ifade etti.

Kurtulmuş, 1945 yılından 1990 yılına kadar da Soğuk Savaş döneminin hakim olduğunu belirterek, "İkinci Dünya Savaşının ardından silahlar sustu ama gerilim ve Soğuk Savaş, dünyanın her bölgesinde devam etti" diye konuştu.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünya sisteminin merkezinin, Avrupa'dan ABD'ye taşındığını kaydeden Kurtulmuş, bununla birlikte Dünya Bankası'ndan IMF'ye, BM'ye kadar birçok uluslararası kurum ve kuruluşun kurulduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından yeni bir dünya düzeninin kurulmasına doğru ilk adımın atıldığını kaydederek, "1990'dan 2014 yılında kadar, bu 24 yıllık süre içerisinde maalesef yeni bir dünya düzenin kurulduğunu söylememiz imkansız. Bu anlamda, ortaya çıkan şey bir düzen değil, açık anlamda küresel bir düzensizliktir" dedi.

Yeni dünya düzenini savunanların, 1990'lı yılların başında bir daha savaşların olmayacağını savunduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Ancak, 1990'dan günümüze kadar, bölgesel ya da iç savaşlarda ölen insanların sayısı İkinci Dünya Savaşı'nda ölen insanlardan daha fazladır" diye konuştu.

Kurtulmuş, "yeryüzünde yaklaşık 2 milyar insanın günde 2 doların altında bir geçimle hayatını idame ettirdiğine" işaret ederek, dünyada fakirlik ve gelir dağılımı adaletsizliğinin kol gezdiğini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ortaya çıkan bütün kurum ve kuruluşların ya işlevselliğini yitirdiğini ya da hiçbir faydası olmayan kurumlar haline dönüştüğünü kaydeden Kurtulmuş, "Bunlardan sadece Birleşmiş Milletler'i dile getirmek yeterlidir diye düşünüyorum. Dünya barışını sağlamak için kurulmuş olan BM teşkilatı, bugün neredeyse savaşların dayanağı haline gelmiştir" dedi.

- "Yeni bir sisteme ihtiyaç var"-

Dünya sisteminin bu şekilde devam etmesinin mümkün olamayacağını ve yeni bir sisteme, yeni bir "pax"a ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kurtulmuş, yeni sistemin temel ilkeleri hakkında şunları söyledi:

"Bunlardan birincisi, bütün toplumların kendi içlerinde müzakere ve rızaya dayalı yeni toplumsal akitlerle yeniden örgütlenmeleri sağlanmalıdır. İnsanlar mezhebi, dini, kültürel ve etnik farklılıklarını zenginlik olarak kabul etsin ve devlet düzeni içerisinde herhangi biri dominant olmasın. Yeni 'pax'ın üzerinde durması gereken şey, farklı insan grupları arasındaki birlikteliklerin devlet zoruyla değil, gönüllü olmasıdır. Yeni 'pax'ın üçüncü bir özelliği coğrafyanın ortaklaşmasını becerebilmesidir. Mevcut dünya sistemindeki milletlerin kendi aralarındaki ilişkileri belirleyen temel kavram ortaklaşma değil, hegamonya kavramıdır. Yeni 'pax'ın önemli bir özelliği de her kurduğunuz sistem bir paradigma değişikliğini gerektirir. Paradigma dünyaya nereden baktığımızla ilgilidir. Dolayısıyla barışa dayalı, ortaklığa dayalı, insanın merkeze alındığı bir dünyanın kurulabilmesi için yeni bir paradigmaya ihtiyaç vardır."

Ana başlıklar altında ele aldığı tüm İslami değerlerin günümüzde de çoğaltılarak, zenginleştirilerek bütün insanlığa sunulabileceğini söyleyen Kurtulmuş, "Geçmişte tüm bunlar mümkün oldu, bugün niye mümkün olmasın. Maalesef dünyanın birçok yerinde insanlar birbirlerini mezhepleri, kimlikleri dolayısıyla katlederken, bu coğrafyada beş asır boyunca insanlar barış içinde yaşadı" dedi.

Konferansa ayrıca, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Tetova Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vunnet Ahmeti ve öğrenciler katıldı.

Kurtulmuş, Kalkandelen'deki temasları kapsamında ayrıca, Harabati Baba Tekkesi'ni ziyaret etti. Cuma namazını tarihi Alaca Camisi'nde kılan Kurtulmuş, namazın ardından vatandaşlarla sohbet etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.