Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)
"BES'e otomatik katılımı öngören çalışmaları tamamladık. EKK'da konuştuktan sonra Bakanlar Kurulu'na getirip, Meclise göndereceğiz"- "İş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerimizin tamamı bu sisteme otomatik girecek, belli bir süre maksimum diyelim

ANKARA (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılımı öngören düzenlemeye ilişkin çalışmayı tamamladıklarını, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini bildirdi.

Şimşek, NTV'de katıldığı bir programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

BES'e otomatik katılıma ilişkin düzenlemenin hangi aşamada olduğu ve sistemin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, çalışmaların tamamlandığını, EKK'da konuştuktan sonra önce Bakanlar Kurulu'na, daha sonra Meclise sevk edeceklerini söyledi.

Şimşek, uygulanması öngörülen sistem kapsamında yeni işe girenlerin ve iş değiştirenlerin bir süreliğine otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine tabi olacaklarını ve maaşlarından az bir tutar kesilerek, profesyonelce yönetilecek emeklilik hesabına konulacağını belirtti. Belirlenen süre sonunda işçinin isteğine göre sistemden çıkabileceğini ya da sistemde kalabileceğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Biz, bu adımla işçilerimizin gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmalarını ortadan kaldıracağız. Bu çok önemli bir konu. Çünkü devletin emeklilik sistemi, şu anda zaten büyük açıklar veriyor. Şu anda imkanların en iyi olduğu dönemdeyiz. Çünkü bütçede dengeyi sağladık. Geçen sene emeklilerimize muazzam ilave artışlar sunduk ama gelecek 10 yıllarda Türkiye'nin nüfusu yaşlanacak, yaşlı nüfusun getireceği çok ilave yükler var. Aktif-pasif dengesi daha da bozulacak. Bundan ötürü, bugünden, vatandaşlarımızın bir miktar da olsa, çok cüzi de olsa gelirinden bir miktarını kenara koyması, tasarruf etmesi kendi lehinedir. Devlet olarak biz bunu teşvik edeceğiz."

- "Türkiye'nin tasarruf imkanlarını artıracak"

Ücretlerden yapılacak kesinti oranlarının ne olacağının sorulması üzerine de Şimşek, şunları kaydetti:

"Bir rakam belirledik ama henüz EKK ve Bakanlar Kurulu'nda tartışılıp, nihai şekli verilmediği için rakama girmeyelim. İşin özü şu, iş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerimizin tamamı bu sisteme otomatik girecek, belli bir süre, diyelim maksimum 6 ay kalacak. 6 aydan sonra tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak. Devlet bir miktar katkıda bulunacak, bu sistem bu şekilde bir taraftan Türkiye'nin tasarruf imkanlarını artıracak ama daha önemlisi işçilerimizin gelecek için bugünden bir miktar yatırımla ilave maaş imkanına kavuşması söz konusu olacak."

Bunun zorunlu tasarruflardan çok farklı olduğunun altını çizen Şimşek, kesilen paranın doğrudan doğruya işçinin bireysel emeklilik hesabına yatırılacağını belirtti. Şimşek, "Profesyonel bir şekilde yine özel sektör tarafından işçinin tercihleri çerçevesinde yönetilecek. İşin içinde devlet olmayacak, sadece katkıda bulunacak, işin denetimini yapacak." dedi.

- Trafik sigortası düzenlemesi

Trafik sigortası düzenlemesine yönelik soruyu da yanıtlayan Şimşek, bu konuda attıkları adımın oldukça kapsamlı olduğunu vurguladı. Şimşek, "Düzenlemeyi gelişigüzel yapmadık. Sektörle ve toplumun bütün kesimleriyle tartışarak yaptık. Bizim edindiğimiz izlenim, sektör bu düzenlemelerle daha öngörülebilir bir yapıya kavuşacak, bu da prim indirimini beraberinde getirecek." diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığının birtakım yetkilerinin bulunduğunu belirten Şimşek, sektörün kendi kendini disipline etmesini ve doğru uygulamalarla, kamuoyu nezdinde olayları yönetmesini istediklerini söyledi. Şimşek, "Yoksa biz de devreye girebiliriz ama sektörle yaptığımız diyaloglar neticesinde bu hususların sorunları kökten çözeceği ve beraberinde prim düşüşü getireceği konusunda fikir birliği içindeyiz. Aykırı bir ses varsa bilemem." değerlendirmesinde bulundu.

- Taşeron işçiler ve asgari ücretliler

Taşeron işçilerin kamuda istihdamı konusunda takvimin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdiğini anımsattı.

Uygulamanın çerçevesinin hemen hemen belli olduğunu dile getiren Şimşek, "Muhtemelen bu sene içinde, bir şekilde, gerekli düzenlemeler yapılır ve su süreç başlar diye düşünüyorum. Biz hükümet programımızda öngördüğümüz taahhüdün çok ötesine geçtik. Hayırlısı olsun." dedi.

Hükümet olarak istihdamı artırmak istediklerini belirten Şimşek, bunun yanı sıra işçilerin haklarının garanti altına alınmasının da önemli bir konu olduğunu kaydetti.

İşçi kesimi lehine bu zamana kadar çok sayıda düzenleme yaptıklarını dile getiren Şimşek, "Bizim kredibilitemiz ortada. Biz diyoruz ki 'Türkiye'de çalışma çağında olup da tam zamanlı çalışamayacak ciddi bir nüfus var. Gençler ve kadınlar. Bunların önünü açalım. Yarı zamanlı çalışmayı kolaylaştıralım' Bu, istihdamı, gelirleri, tasarrufları artıracak, ekonomi büyüyecek, herkes kazanacak." ifadelerini kullandı.

Düzenlemenin şu anda Mecliste olduğunu hatırlatan Şimşek, düzenlemeye yönelik itirazları anlamakta zorluk çektiğini belirtti.

- "Kıdem tazminatının en yüksek olduğu ülkeyiz"

Kıdem tazminatına dair de görüşlerini paylaşan Şimşek, özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 90'ına yakınının kıdem tazminatlarını alamadıklarına dikkati çekti. Söz konusu işçilerin haklarının garanti altına alınmasının önemine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Yük olarak dünyada kıdem tazminatının en yüksek olduğu ülkeyiz. Bu da iş gücü piyasasını katı hale getiriyor. Bu işi bir fon bağlamında, işçi kardeşimizin hesabına yatıracak şekilde bir çalışmayı uzun süredir tartışıyoruz. Zamanı gelince kamuoyuyla paylaşırız ama burada amaç işçimizin kıdem tazminatını bir anlamda garanti altına almak. Çünkü işveren bir prim olarak onu bir hesaba yatıracak, yatırdıktan sonra nemalanacak ve işçi kardeşimiz iş değiştirmek istediği zaman, 'Ben tazminatı alır mıyım, almaz mıyım?' Onu düşünmeyecek. İşveren de sıkıntıya girdiği zaman, 'İşe yeni eleman alayım veya işten eleman çıkartayım' sorunuyla karşı karşıya olduğunda ne yapacak? Kıdem tazminatı bir engel olmayacak."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.