Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rize'de

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rize'de
Şimşek:- "İnanıyorum ki sektör bu sene belki bir miktar geçmişe oranla daha düşük bir gelirle turist sayısıyla kapatacak ama belki krizi fırsata da dönüştürebiliriz"- "Türkiye, bütün kurumlarıyla demokrasisi çok iyi işliyor denilebilir bir noktaya geldi"-

RİZE (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İnanıyorum ki sektör bu sene belki bir miktar geçmişe oranla daha düşük bir gelirle turist sayısıyla kapatacak ama belki krizi fırsata da dönüştürebiliriz." dedi.

Rize'de çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Trabzon Havalimanına gelen Şimşek'i Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Rize Valisi Ersin Yazıcı ve diğer ilgililer karşıladı.

Şimşek, kara yoluyla geldiği Rize'de Vali Yazıcı'yı makamında ziyaret etti. Şeref Defteri'ni imzalayan Şimşek, Vali Yazıcı'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bir gazetecinin "Merkez Bankasının yarım puanlık faiz indirimi açıklamasını bazı çevreler az buldu. Bu durumu siz nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, "Prensip olarak Merkez Bankasının para politikasına ilişkin kararlarını değerlendirmiyorum, yorum yapmıyorum." yanıtını verdi.

Şimşek, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap'ı da makamında ziyaret ederek, kentte yürütülen projeler hakkında bilgi aldı ve sorunları dinledi.

Rize'de gördüğü misafirperverlik dolayısıyla yöneticilere teşekkür eden Şimşek, "Rize bir cennet mekan ülkemizde. Tabii ki belediyemizin de çok güzel eserleri, çabaları var. Her zaman merkezi hükümet olarak üzerimize düşen sorumluluk çerçevesinde tüm illerimize olduğu gibi Karadeniz'e, Rize'ye büyük önem verdik, projeleri hep destekledik. Her geldiğimde burayı daha gelişmiş, güzelleşmiş görüyorum." diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin çok hızlı ilerleyen bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İllerimiz de aynı şekilde bu işin esasını oluşturuyor. Yerel çabalar çok kritik, çok önemli. Biz de Başkanımızın yanındayız, elimizden gelen desteği tabii ki vereceğiz. Bölge olarak, büyük potansiyeli olan bölge. Yeni sanayi devrimi içerisinde hizmetlerin, teknolojinin ağırlıkta olduğu yapı, katma değerin, kar marjlarının yüksek olduğu bir zincirin üst tabakalarına doğru bölgeyi ayağa kaldırmak gerekiyor. O nedenle bölgenin rekabet anlamında birtakım üstünlükleri var. Allah-u Teala muhteşem bir güzellik vermiş, onu kullanmak lazım. Ortadoğu aslında bizim açımızdan çok ciddi turist çekebileceğimiz bir merkez. Oralara biraz ağırlık vermek lazım. Bölgeye ilişkin kalkınma planı var. Bu çerçevede hükümet olarak elimizden gelen desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz."

- "Bu sıkıntılar inşallah geçici olacaktır"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bir gazetecinin turizmde bu sezon yaşanması beklenen düşüşe ilişkin görüşlerini sorması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Türkiye, dünya turizmini esas alırsanız 6'ncı sırada. Yılda yaklaşık 40 milyona yakın yabancı turist çeken muazzam güzellikleri olan bir ülke. Aslında bu sene için yaşanan sıkıntıları da dikkate alarak vatandaşlarımız Türkiye'deki tesisleri, güzellikleri tercih ederlerse tabii ki biz de memnun oluruz. Sektör de bu yönde çaba gösteriyor. Erken rezervasyonlarda bildiğim kadarıyla epey bir kolaylık sağlanıyor. Bunun da ötesinde biz sektörün yaşadığı sıkıntıların farkındayız. Bu sıkıntılar inşallah geçici olacaktır. Biliyorsunuz birçok tedbir aldık yani hem tur operatörlerine yönelik hem otellere yönelik yani sektörü oluşturan bütün ana oyunculara yönelik çok ciddi, krediye erişimden tutun yüklerinin ertelenmesine, turist getirebilmek için ilave desteklere kadar birçok alanda ciddi adımlar attık. Bu yönde erken de adım attık. Geçtiğimiz senenin sorundan itibaren, bu senenin ilk çeyreğinde önemli birtakım tedbirler aldık.

İnanıyorum ki sektör bu sene belki bir miktar geçmişe oranla daha düşük bir gelirle, turist sayısıyla kapatacak ama belki krizi fırsata da dönüştürebiliriz. Biz ağırlıklı olarak belli bölgelerden turist çekiyoruz. Şimdi bunu fırsat bilip çeşitlendirmeliyiz. Nasıl ki petrol fiyatları düştüğünde çevre ülkeler ekonomiyi sektörel anlamında çeşitlendirme çabasına giriyorlarsa bu da bizim için bir fırsat. Bizim doğumuzda çok büyük ülkeler var, çok önemli fırsatlar var. Özellikle Türkiye'nin tanıtımı, oralardan turist çekilmesi noktasında bir çabaya da girmek gerekiyor, çeşitlendirmek gerekiyor."

Şimşek, sadece bir bölgeye bağımlı olmamak gerektiğine işaret ederek, "Türkiye hizmet kalitesinde, tesislerin kalitesinde, misafirperverlikte kendini kanıtlamış bir ülke. Dünyada turist sayısında 6'ncı sırada olmak önemli bir başarıdır. Ben inanıyorum ki bu geçici sıkıntıları sektör aşacak, aşması için biz elimizden ne geliyorsa her türlü kolaylığı, desteği sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

- Ergenekon davasında yerel mahkeme kararının bozulması

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bir gazetecinin, "Ergenekon davası ile ilgili yerel mahkemenin verdiği kararı bir üst mahkeme bozdu, bununla ilgili ne söylemek istersiniz" sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Benim alanıma girmiyor, ekonomik konu değil fakat geçmişte demek ki bu işler doğru götürülmemiş ki bugün yargı farklı kararlar alabiliyor. Bizim için önemli olan yargının hızlı işlemesidir. Adalet mülkün temeli. Hakkın yerini bulması çok çok önemli. Geç de olsa eğer geçmişte yapılan birtakım hataları telafi edici kararlar veriliyorsa o çerçevede eğer değerlendirilecekse hayırlısı olsun. Başka türlü yorum zaten yapılmaz ama önemli olan burada Türkiye'nin artık demokrasisinin çok güçlü bir şekilde ileriye doğru taşınıyor olması."

Türkiye'de geçmişte demokrasinin birçok kez kesintiye uğradığına vurgu yapan Şimşek, "Artık o dönemler Türkiye için geride kaldı. Türkiye bütün kurumlarıyla demokrasisi çok iyi işliyor denilebilir bir noktaya geldi. Ergenekon davası çerçevesinde konuşmuyorum ama yakında biz biliyorsunuz darbe döneminden kalma bütün düzenlemeleri de ortadan kaldıracak bir reform çalışmasını Meclis'e getireceğiz. Türkiye artık bir daha asla 60'lı yıllarda, 80'li yıllarda daha sonrasında yaşanan olayları da yaşamayacak. Dolayısıyla o çerçevede değerlendirmek lazım diye düşünüyorum ama bir yargı reformuna da ihtiyacımız var belli." diye konuştu.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Özellikle, işin siyasi kısmını bir kenara bırakıyorum, iş ortamını iyileştirmek, davaların hızlı sonuçlanmasını sağlamak açısından da tahkim gibi müesseseleri, diğer birtakım müesseseleri güçlü bir şekilde devreye sokmak lazım ki iş ortamı da yatırım iklimi de daha da iyileşsin.

Türkiye de hem içeriden hem dışarıdan daha çok yatırım yapsın, daha çok istihdam sağlansın. Yargının hızlı işlemesi çok kritik bir konudur, inşallah bu yapılacak. Düzenlemelerle yapılacak reformla yargı da daha hızlı işleyecek ve hak, adalet daha hızlı şekilde yerini bulacak inşallah."

Şimşek, beraberindeki AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar ile AK Parti İl Başkanı Muhammet Avcı'yı ziyaret etti, partililerle bir araya geldi.


Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rize'de

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rize'de

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.