Başbakan Yardımcısı Şimşek soruları yanıtladı:

Başbakan Yardımcısı Şimşek soruları yanıtladı:
"(Mega bankın ne zaman kurulacağı) Daha kurulmadı. Bu heyetler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu sene içerisinde de kurulabilir. Ama bu çalışmaların tamamlanması lazım" - "(Mega bankın büyüklüğü) Şu anda net olarak verilmiş bir karar yok. Ama bölgeye

İSTANBUL (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mega bankın kurulmasına ilişkin, "Daha kurulmadı. Bu heyetler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu sene içerisinde de kurulabilir. Ama bu çalışmaların tamamlanması lazım" dedi.

Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 15. Olağan Genel Kurulu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Mega bankın Türkiye'de kurulması için bir süredir çabaları olduğunu anımsatan Şimşek, bu konuda Endonezya'nın da bankanın merkezinin kendi ülkelerinde olması için bir çaba içerisinde bulunduğunu anlattı.

Şimşek, birden fazla ülke bu işe talip olunca İslam Kalkınma Bankası'nın bu konuya bir uluslararası danışmanlık firmasına çalışması için verdiğini ve çalışmalar konusunda da bir karar çıkmadığını dile getirdi.

En son Washington'da Endonezya, Türkiye ve İslam Kalkınma Bankası'nın olduğu bir toplantı yapıldığını anlatan Şimşek, bu toplantıda bir Asya, bir de Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayacak şekilde 2 ayrı bankanın kurulup kurulmayacağını çalışmak üzere komisyon kurduklarını anlattı.

Şimşek, gelecek hafta Mega İslam Kalkınma Bankası'nın Cakarta'da genel kurulu olduğunu, oraya katılacağını ve orada da bu diyaloglarına devam edeceklerini vurguladı.

Mega bankta İslam Kalkınma Bankası'nın ortakları olmasını muhakkak istediklerini belirten Şimşek, Hazine'nin de söz konusu bankanın ortağı olacağını ifade etti.

Mega bankta özel sektöre ortaklık ya da üyelik verilmesi ile ilgili bir soruya karşılık Şimşek, "Olabilir, ben bu konuya kapıyı kapatmıyorum" cevabını verdi.


- "Küresel ölçekte bir banka olacağı için sermayesi güçlü olacak"


Mehmet Şimşek, söz konusu bankanın, küresel ölçekte bir banka olacağı için sermayesinin güçlü olacağını söyledi.

Bankanın fonksiyonu hakkında da bilgi veren Şimşek, "Küresel faizsiz finans sistemine likidite sağlayacak, faizsiz bir çerçevede altyapı yatırımlarına kaynak oluşturacak önemli küresel bir bankadan bahsediyoruz. Eğer iki ayrı banka dahi kurulsa, daha sonra bu bankaların birlikte çalışmasını sağlayacak bir yapıyı da çalışacağız. Özellikle bu sektörün gelişmesi ve Türkiye'nin faizsiz finans konusunda bir küresel merkez olması için mega bankın İstanbul'da, Türkiye'de kurulması bizim için büyük önem arz ediyor. Biz her türlü taahhütte bulunmayı daha önceden zaten kararlaştırmıştık. Güçlü bir banka olmasını öngörüyoruz. Mutlaka İslam Kalkınma Bankası ortağımız olacak. Birlikte küresel ölçekte bir banka veya birden fazla, yani iki banka şu anda gündemde. Bu çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

Şimşek, mega bank konusunda Endonezya'da 300 milyon dolarlık bir sermayeden bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine, "Onlar onu taahhüt ettiler, biz 'Ondan daha fazlasını taahhüt ederiz' dedik." şeklinde konuştu.

Bankanın büyüklüğünün ne kadar olacağına yönelik soruyu Şimşek, "Şu anda net olarak verilmiş bir karar yok. Ama bölgeye ve dünyaya hitap edecekse, büyüklük tabi ki 300-500 milyon dolar olmaz." yanıtını verdi.

Şimşek, bankanın ne zaman kurulacağı ile ilgili ise, "Daha kurulmadı. Bu heyetler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu sene içerisinde de kurulabilir. Ama bu çalışmaların tamamlanması lazım." ifadelerini kullandı.
İslami finansın nasıl algılandığı ile ilgili de konuşan Şimşek, algının çok önemli olduğunu, algının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Algı şu olmamalı; bunlar klasik bankacılığın ürünlerini kopya ediyorlar, özgün bir şey değil." değerlendirmesinde bulundu.


- "Sektörün yenilikçi, verimlilik ve ölçek artışını sağlayacak bütün çabaları destekleriz"



Şimşek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in katılım bankalarının bazı ürün ve hizmetlerinde vergi düzenlemesi ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bu konuda çalışmaları yaptık, şu anda bir tasarı var ve taslak halinde. Nihai halini alınca Meclis'e gidecek, buradaki amaç benzer ürünler arasındaki vergi uyumunu sağlamak. Daha önce sukuk gibi bazı alanlarda adım atmıştık, şimdi diğer alanlarda adım atacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Halk Katılım'ın ne zaman kurulacağına ilişkin Şimşek, "Bu bir süreç. Zamanında başlamış, daha sonra fikir değişikliğine gidilmiş. Şimdi tekrar konuyu masaya yatırıp bir karar vereceğiz." açıklamasında bulundu.

Şimşek, sektörde ölçek büyütmeyi teşvik ettiklerini belirterek, "Sektörün yenilikçi, verimlilik ve ölçek artışını sağlayacak bütün çabaları destekleriz. Yüzde 15'e nasıl varacağız?" dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Yabancı oyuncuların bankacılık sektörüne girmesine bir teşvik sağlayacak mısınız? Adabank'ın sisteme girmesini sağlayacak mısınız?" sorusuna ise "Talep olursa biz memnun oluruz. Biz sektörün gelişmesini büyümesini ve algısının güçlü olmasını tercih ederiz, bu çok net. Yüzde 15'lik paya zaten yeni oyuncular girerse, mevcutlar ölçek büyütürse olur, başka türlü olmaz." cevabını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.