Başbakan, yatırım destek programını açıklıyor

Başbakan, yatırım destek programını açıklıyor
Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek programını açıklıyor.

Başbakan Binali Yıldırım,Diyarbakır'da, Doğu ve Güneydoğu yatırım destek programını açıklıyor.

İşte Yıldırım'ın açıklaması:

Diyarbakır'a yeni yatırımları açıklamaya geldik.

Barışı zehirlemek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Her türlü ırkçılık asla gündemimizde olmayacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yüzünü güldürmek için buradayız. Ülkemizin kaynaklarını adaletle paylaştırmak için buradayız.

15 Temmuz'da Diyarbakır'daki duruş için ülkemiz adına teşekkür ediyorum. O Türkiye'ye sahip çıktınız. 

PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenler aynı odaklardır. Bizim amacımız ülkemizi güçlü hale getirmek. 

FIRAT KALKANI OPERASYONU

Yürüttüğümüz Fırat Kalkanı operasyonu, kendi güvenliğimiz kadar Suriye'nin güvenliği içindir. 'Türkiye'nin orada ne işi var?' diye şeyler duyuroum. Türkiye'nin orada işi var. Asıl orada, binlerce kilometre öteden gelenlerin ne işi var?

Ne zaman DAEŞ, PYD terör örgütleri ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, o zaman geri döneriz. Aksi halde vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak önemli görevlerimizdendir. Uluslararası terör örgütlerine, Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlete izin verilmeyecek. Suriye'deki Araplar, Türkler, Kürtler, Süryaniler'le bir problemimiz yok.

Hatırlayın, Saddam'dan kaçan Kürtler'e kucak açan Türkiye oldu. Kobani'den kaçanlara kucak açan yine Türk milleti oldu.

Ülkemize fitne tohumları ekmek istiyorlar. Bu topraklarda mezhep ve etnik köken ayrımı olmaz. Birliğimizi hiçbir uluslararası örgüt bozamadı.

DESTEK PROGRAMI

23 ile yatırım yapmak isteyenlere önemli haberlerimiz var. Bu programda teşvik, destek ve hibe yatırımlar var.

Terörden zarar gören yerlere 10 milyar

Terörden zarar gören merkezlere 10 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Silopi, Şırnak merkez için 7.5 milyarlık yatırım yapıyoruz. Özellikle Sur için asla çok katlı binalar yapılmayacak. Sur'un tarihi yapısını koruyacağız.

Demirtaş'a çağrı

HDP başkanı Almanya'da 'PKK'yı terör örgütü olarak görmüyoruz' diyor. Gel diri yaktığınız insanların yanında konuş.  Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu Türkiye'nin bölünme gayretleridir.

Suriçi planı

Sur'da 2017'nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören vatandaşın mağduriyeti bitmiş olacak. Suriçi'nde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii'nin etrafını yeniden yenileyeceğiz. 

Kiraları devlet ödüyor

Terörden zarar gören ilçeleri yeniliyoruz. Suriçi'nde 7 bin, Şırnak'ta 10 binden fazla, Nusaybin'de 8 bin, Hakkari'de 10 binden fazla yeni konut yapacağız. Vatandaşlar konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiraları biz ödeyeceğiz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon ödeme yapacağız. 

23 ilde yapacağımız toplam konut 67 bin olacak.

Sosyal hizmet yardımlar için 393 milyonluk bütçe tahmin ediyoruz.

Cazibe merkezleri geliyor

23 ilde cazibe merkezleri yapıyoruz. 5 gruba ayırdık. Buralara yatırım yapanlara, yapacağı işe göre yer veriyoruz. İhtiyacı olduğu fabrikayı yapıp teslim edeceğiz. Bu fabrikaları sembolik rakamla onlara kiraya vereceğiz. 8 ilde 10 fabrika kuracağız. Senede 80 fabrika eder. Ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. 

Terör yüzünden buralara yatırım yapılmıyor. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler gecikir. 

Başka destek, makine ve teçhizat için faizsiz kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Yeter ki yatırımcı gelsin, üretim yapsın, insanlara iş versin. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak. Toplamda 5 yıl.

Üretim faaliyetlerini buralara taşımak isteyenlere nakliyet desteği veriyoruz.

Bu 23 ilde, çağrı merkezlerinde istihdam kapasitesi 20-25 bin olacak, anahtar teslimi binalar yapılacak. 

Terör örgütüne katılım azaldı

Gençler, size terör örgütü ne vadediyor? Ölüm vadediyor, siz daha ömrünüzün baharındasınız. Bu karanlık yoldan dönelim. 2015 yılına göre, daha çıkardıkları genç sayısı 10 kat azaldı. 4000'den 400'e. Sıfıra inecek. Bunun telaşını yaşıyor.

Üretene alım garantisi

Üretimini doğuda yapanlara kamuda alım garantisi vereceğiz. 'Sen bunları alıcısı biziz' diyoruz. Bu desteklerin yıllık maliyeti 1.3 milyar. Toplam destek tutarı 16 milyar.

Tarımsal çalışmalar

Tarımsal destekleri ilçe bazında destekleyeceğiz. 330 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Güney ve Doğu Anadolu'da 3.7 milyarlık yatırım yapacağız tarım ve hayvancılık için. Ayrıca 380 milyon lira destek vereceğiz bölgeye.

Petrol arama ve ulaşım çalışmaları

6900 km'lik yeni elektrik, 22 km'lik yeni doğalgaz hattı döşeyeceğiz. Petrol doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. 900 km'lik 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. 71 km uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Ulaşım için bölgede 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP bölgesi için 881 km yeni deril yolu yapıyoruz. 11 milyar lira tutuyor.

Sulama çalışmaları

Cep telefonu kapsama alanlarını genişletiyoruz. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın geriye kalan yüzde 80 için 5 katrilyonluk bütçe ayırdık. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. Tarım gelirlerinde 3.7 milyarlık artış olacak.

Sağlık yatırımları

toplan 1011 sağlık merkezi açacağız. Bedeli 1.1 milyar lira.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.