Başbakan Yıldırım: (1)

Başbakan Yıldırım: (1)
"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, artık bitirilme aşamasına gelmiştir. Bu yıl bitmeden inşallah bu hatta tren çalıştırmaya başlayacağız. Böylece geçtiğimiz hafta Çin'de yapılan Orta Koridor Bir Yol Bir Kuşak Projesi'nin önemli bir halkasını, Türkiye-Gürc

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının, artık bitirilme aşamasına geldiğini belirterek, "Bu yıl bitmeden inşallah bu hatta tren çalıştırmaya başlayacağız. Böylece geçtiğimiz hafta Çin'de yapılan Orta Koridor Bir Yol Bir Kuşak Projesi'nin önemli bir halkasını, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan olarak tamamlamış oluyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e hareketi öncesi yaptığı basın toplantısında, Gürcistan'ın, Türkiye'nin komşusu ve bölgedeki önemli stratejik bir ortağı olduğunu vurguladı.

Bu nedenle iki ülke arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerin sürdürülmesinin önem arz ettiğini dile getiren Yıldırım, Gürcistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın birincisini 15 Temmuz darbe girişiminin hemen arkasından, 19 Temmuz'da Ankara'da gerçekleştirdiklerini, şimdi ikincisini Tiflis'te gerçekleştireceklerini söyledi.

Yıldırım, ziyareti, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin ev sahipliğinde, bakanların da katılımlarıyla gerçekleştireceklerini aktararak, şöyle devam etti:

"Bu yıl Gürcistan ile diplomatik ilişkilerimizin kurulmasının 25. yıl dönümü. O tarihten bu tarafa Gürcistan ile ulaştırmadan enerjiye, kültürden eğitime her alanda iş birliğimizi ileri seviyeye taşıyarak, ileri stratejik ortaklık düzeyine ulaştırdık. Serbest Ticaret Anlaşmasını imzaladığımız 2007 yılından bu tarafa da 10 yıldır, Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı durumundayız. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 1, 4 milyar doları bulmuştur. Gürcistan'a doğrudan yatırım yapan ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir. İkili ekonomik iş birliğinin arttırılması için hala büyük potansiyel mevcut olup, firmalarımız açısından da Gürcistan önemli ve cazip konumdadır. Bu potansiyelin daha etkin bir şekilde geliştirilmesi için kimlikle seyahat, Batum Havaalanının ortak kullanımı gibi uygulamaları hayata geçirerek, örnek komşuluk ilişkilerini tesis ettik. Benzer bir uygulamayı geçtiğimiz günlerde Ukrayna ile de başlattık."

- "Terörle mücadele önemli gündem başlıklarımızdan biri olacak"

Başbakan Yıldırım, yarın gerçekleştirecekleri toplantı vesilesiyle iki ülke arasındaki bazı anlaşmaları imzalama fırsatlarının olacağını dile getirerek, "Temaslarımızda terörle mücadele, önemli gündem başlıklarımızdan biri olacak. FETÖ ile mücadele konusunda da dostumuz, komşumuz Gürcistan'ın aktif desteğini de her zaman gördük, bundan sonra da göreceğimize inanıyoruz. Bu yakın iş birliğimizin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancımız tamdır." dedi.

Ahıska Türklerinin de ortak gündemlerindeki önemli konulardan bir diğeri olduğuna işaret eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geri dönüşler konusunda Gürcü makamlarıyla yakın temasımız sürüyor. Bu hususta elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu her vesileyle muhataplarımıza ifade ediyoruz. Gürcistan ile uluslararası ve bölgesel konularda, Türkiye-Gürcistan arasında bir görüş farklılığı yok. Gürcistan'ın, Avrupa-Atlantik Kurumları ile bütünleşme çabalarını destekliyoruz. Hazar enerji kaynaklarının ülkemize ve Batı pazarına taşınması, Gürcistan'ın Batı'ya açılması konusunda da iş birliğimizi sürdürüyoruz. İkili iş birliğinin yanı sıra, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye olarak üçlü mekanizmayla gerçekleştirdiğimiz önemli işler, yatırımlar da mevcut. Bilindiği gibi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve TANAP projeleri bölgesel iş birliğini sembolize eden önemli yatırımlardır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu attı artık bitirilme aşamasına gelmiştir. Bu yıl bitmeden inşallah bu hatta tren çalıştırmaya başlayacağız. Böylece geçtiğimiz hafta Çin'de yapılan, 'Orta Koridor Bir Yol Bir Kuşak' projesinin önemli bir halkasını, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan olarak tamamlamış oluyoruz. Bu, şu anlama geliyor; Pekin'den Londra'ya kadar modern İpek Yolu'nun yeniden ihya edilmesi, Marmaray marifetiyle de iki kıtayı denizin altından birleştirerek, bu önemli güzergahın hayata geçirilmesi demektir."

- "Çok güçlü bir ekiple bu ziyareti gerçekleştiriyoruz"

Yıldırım, ziyaret vesilesiyle ayrıca Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelasvili ile de görüşme fırsatı olacağını, ayrıca ülkede faaliyet gösteren iş adamlarıyla da bir araya geleceklerini ifade ederek, "Temaslarımız, mükemmel seviyede seyreden, Türkiye-Gürcistan ilişkilerini daha ileri bir noktaya taşıyacağı gibi, bölgesel ilişkiler bakımından da büyük sonuçları, faydaları olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, ziyaret sırasında kendisine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Türkiye-Gürcistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı İsrafil Kışla ile Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Zorlu'nun eşlik edeceğini söyledi.

"Görüldüğü gibi çok güçlü bir ekiple bu ziyareti gerçekleştiriyoruz." diyen Yıldırım, ziyaretin Gürcistan-Türkiye ilişkileri için önemli bir anlamı olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

(Sürecek)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.