Başbakan Yıldırım: (3)

Başbakan Yıldırım: (3)
"(Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) Bu sistem karşılıklı güçlerin dengelenmesiyle sorunları çözmek, krizleri aşmak için uzlaşmayı beraberinde getiriyor. Bu bize has bir modeldir. Bu tamamen yerli ve milli bir modeldir. Bunu deneyeceğiz"- "Ben müsteşarımı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Bu sistem karşılıklı güçlerin dengelenmesiyle sorunları çözmek, krizleri aşmak için uzlaşmayı beraberinde getiriyor. Bu bize has bir modeldir. Bu tamamen yerli ve milli bir modeldir. Bunu deneyeceğiz." dedi.

Yıldırım, katıldığı NTV - Star televizyonu ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanının, 7 Haziran 2016'daki genel seçimin ardından hükümetin kurulamaması üzerine Anayasa'nın ilgili maddesi hükmünce seçim kararı aldığını ifade eden Yıldırım, bunun da fesih değil, tekrar seçime götürme olduğunu belirtti.

Yüzde 50'nin üzerinde oy alınan kişinin cumhurbaşkanı seçileceğini anlatan Yıldırım, cumhurbaşkanıyla Meclisin işinin ayrı olacağını dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, 2007 yılındaki referandumda cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararının alındığını, yüzde 52 oyla seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en fazla siyasi desteği olan iradeyi temsil ettiğini vurguladı.

Mevcut sisteme göre iki iradenin bulunduğunu ve bunun da her zaman sorun çıkardığına işaret eden Yıldırım, geçmişte cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yaşananlardan örnekler verdi.

Yıldırım, 1946 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile Başbakan Recep Peker'in atamalar ve ülkenin genel yönetim politikaları konusunda anlaşmazlığa düştüğünü, sonuçta ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk devalüasyonunun gerçekleştiğini hatırlattı.

Celal Bayar ile Adnan Menderes'in de anlaşamadığını ifade eden Yıldırım, 1975 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ile Başbakan Süleyman Demirel'in de Genelkurmay Başkanının atanması konusunda anlaşamadığını, iki liderin adaylarının emekli olduğunu daha sonra da 1980 darbesinin yaşandığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Başbakan Yıldırım Akbulut'un da anlaşamadığını belirten Yıldırım, 1992 yılında da Başbakan olan Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı Özal'ı devirmek için neler yaptığının bilindiğini, sonrasında da ekonominin bozulduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Demirel'in "Bayan olmasa Tansu Hanım'ı camdan atardım" şeklinde sözler sarf ettiğini dile getiren Yıldırım, Demirel ile Başbakan Tansu Çiller'in de anlaşamadığını, mevcut sistemin baba ile oğlu, baba ile kızı birbirine düşürdüğünü ifade etti.

Demirel'in cumhurbaşkanı görevinde bulunduğunu 1996 yılında Necmettin Erbakan'ın Başbakan olduğunu anlatan Yıldırım, Refah-Yol hükümetinin düşürülmesinde Demirel'in rol oynadığını, daha sonrasında da 28 Şubat post modern darbesinin önünün açıldığını kaydetti.

- "Bu sistem mehter yürüyüşü bile değil"

Başbakan Yıldırım, "Ben müsteşarımı 6 ay atayamadım. Cumhurbaşkanı imzalamadı. Biz geçinmenin yoluna baktık, kavga çıkartmadık. Mazeret üretmedik, engellere rağmen çalıştık, çabaladık, iş yaptık. Dünya kadar iş yaptık, onları konuşmuyoruz. Bu sistem, bir kazandırıyor iki kaybettiriyor. Mehter yürüyüşü bile değil, iki ileri bir geri değil. Bir ileri iki geri." ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin kendi içerisinde cumhurbaşkanı çıkardığında sorun olmadığının belirtilmesi üzerine Yıldırım, bunun veri olarak kabul edildiğinde yanılmış olunacağına dikkati çekti.

"Biz memleket çıkarlarını, memleket meselelerini şahsi ihtiraslarımızın önünde tutuyoruz." diyen Yıldırım, ihtiraslarına yenilmediklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım, *bir dönemde iyi oldu diye diğer dönemde iyi olunacağının garantisinin bulunmadığını" dile getirdi.

Bir soru üzerine Yıldırım, yarı başkanlık sistemine sahip Fransa'da başkanın seçim yenileme, seçime götürme yetkisinin bulunduğunu, ABD'de de ise bunun bulunmadığını ve sistemin tıkandığını belirtti.

Bütçe, sağlık sistemi konusunda Kongre ile başkanın zıtlaştığını ve ABD'nin belirli bir süre bütçesiz kaldığını aktaran Yıldırım, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık sistemini zorlukla geçirebildiğini, önemli işleri yapamadığını ve sebep olarak da Meclisi gösterdiğini ifade etti.

- "Bize has bir modeldir"

Bütün sistemlerin olumsuzluklarını dikkate aldıklarını ve benzer sıkıntılar yaşanmaması için iyileştirmeler yaptıklarını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

"Seçimi yaptık, cumhurbaşkanı, Meclis. Meclise de yetki verdik. Meclis seçim yenileme kararı alabilir, cumhurbaşkanı da seçim yenileme kararı alabilir. Bu ne demektir? İkisinin elinde de silah var. Teşbihte hata olmaz. Meclis, 'Kardeşim bak kendine gel, yanlış yoldasın, seçim kararı alacağım.' diyor. Seçim kararı aldığı zaman cumhurbaşkanını da seçime götürüyor. Biri diğerini seçime götürüyor. Çünkü aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanının da aynı yetkisi var, o da 'Beni rahat bırakmıyorsunuz, kararname çıkarıyorum, kararnameyi Anayasa Mahkemesine götürüyorsunuz, iptal ettiriyorsunuz, elimi zorlaştırıyorsunuz, hizmet yapamıyorum, başarılı olamıyorum. Böyle yaparsanız seçime gideceğim' diyor. Seçim tehdidini gösterdiği zaman, Meclisi de seçime götüreceği için bu sefer ne oluyor? Seçilmiş gelmişler, bir yıl geçmiş, seçime gidecek ikisi de. Bu kararı kolay alabilirler mi? Uzlaşmak mecburiyetinde kalıyorlar. Bu sistem karşılıklı güçlerin dengelenmesiyle sorunları çözmek, krizleri aşmak için uzlaşmayı beraberinde getiriyor. Bu bize has bir modeldir. Bu tamamen yerli ve milli bir modeldir. Bunu deneyeceğiz."

Başbakan Yıldırım, yürütmenin milletten güvenoyunu alacağını ve kendi alanında çalışacağını, Meclisin de kanunları yapacacağını dile getirdi.

Milletin, yeni sistemle Meclise cumhurbaşkanını denetleme yetkisini vereceğini kaydeden Yıldırım, mevcut sistemde sadece "vatana ihanet" suçundan Yüce Divan'a gönderilebilen cumhurbaşkanının, yeni sistemde ise herhangi bir suçtan 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'a gönderilebileceğini bildirdi.

(Sürecek)




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.