Başkan Akkaya: Akşehir tarihi miraslarına sahip çıkıyor

Başkan Akkaya: Akşehir tarihi miraslarına sahip çıkıyor
Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir'in köklü ve derin bir tarihe sahip olduğunu vurgulayarak, ilçenin eşsiz kültürel mirasını korumanın önemli bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Akşehir’in zengin geçmişine duydukları saygıyla hareket ettiklerini dile getiren Başkan Akkaya, onlarca farklı restorasyon ve imar projesiyle bu mirası gelecek kuşaklara taşıdıklarını söyledi.

ÇOK SAYIDA RESTORASYON PROJESİYLE AKŞEHİR’İN DEĞERLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Akşehir Belediyesi, şehrin sembol haline gelmiş tarihi miraslarını korumak ve restore etmek için büyük bir özveriyle çalışıyor. Bu kapsamda Tarihi Yukarı Hamam'ın restorasyonu 50 milyon lira güncel maliyetle gerçekleştirildi. 19. yüzyıla dayanan Ermeni Kilisesi’nin restorasyonu 30 milyon lira güncel maliyetle tamamlanarak, sanat galerisi olarak işlevlendirme çalışmaları devam ediyor. 19. yüzyıl Akşehir evlerinin tipik özelliklerini taşıyan Ayasofya yanında bulunan bina 20 milyon lira güncel maliyetle restore edilerek Nasreddin Hoca Evi Müzesi’ne dönüştürüldü.

bld-9818.jpg

METRUK YERLER SOSYAL ALANLARA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Tarihi Arasta Çarşısı’nın devamında yer alan, eski haliyle metruk ve halka hizmet verme vasfını yitirmiş Rüştü Bey İş Hanı, 20 milyon lira güncel maliyetle restore edilerek, gençlere yönelik sosyal ve kültürel bir alana dönüştürüldü. Yine 19. yüzyıl yapılarından olan Tarihi Papaz Evi restorasyonu da 18 milyon lira güncel maliyetle tamamlandı ve bu yapı ilçe turizmine katkı sağlaması için Butik Otel haline getirilecek.

Geçmişte Osmanlı Bankası olarak kullanılan tescilli yapı, Nasreddin Hoca Bellek Müzesi olarak kullanılmak üzere 5 milyon lira güncel maliyetle restore edildi. Yine ilçenin tarihi değerlerinden olan Takkasızlar Konağı 15 milyon güncel maliyetle restore edilerek, butik otel ve kafe olarak hizmete sunuldu. Atakent Mahallesi’ndeki tescilli tarihi okul binası ise restorasyon çalışmalarının ardından ilkokul olarak hizmet vermeye başlayacak.

dscf7383-kopya.jpg

Bunlarla birlikte; “Manevi Mimarlarımıza Sahip Çıkıyoruz Projesi” kapsamında metruk haldeki Çoban Dede, Aslan Bey, Seyyid Yunus, Arap Dede, İğdeli Dede ve Seyyid Yunus türbelerinin restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları, 5.5 milyon lira güncel bedelle tamamlandı.

GEÇMİŞE OLAN SAYGIMIZ, GELECEĞE OLAN İNANCIMIZI ŞEKİLLENDİRİYOR

Bu çalışmaların sadece Akşehir’in değil, Türkiye'nin kültürel zenginliğine katkı sağlayan önemli adımlar olduğunu belirten Başkan Akkaya; “Restorasyonların maliyeti büyük olsa da bunlar mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan önemli yatırımladır. Restorasyonlarla sadece tarihi binaları yeniden canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda Akşehir’imizin kültürel kimliğini geleceğe taşıyacak anıtlar meydana getiriyoruz. Bu projelerle hem şehrimizin tarihine sahip çıkıyoruz, hem de gelecek nesillere büyük bir miras bırakmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.