Başkan Kutlu: 'Konya sivil toplum açısından şanlı şehir'

Başkan Kutlu: 'Konya sivil toplum açısından şanlı şehir'
Konya STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Konya'nın sivil toplum açısından çok şanslı şehir olduğunu söyledi.

Çumra Cuma Grubu’nda konuşan Konya STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, “Konya sivil toplum açısından çok şanslı şehir. 200’e yakın üyesi olan platform olarak sivil toplum bilincini geliştirme, Ufuk Turu faaliyetleriyle Türk-İslâm dünyasıyla ortak hareket etme kültürünü geliştirmeye çalışıyoruz ” dedi.

Çumra’da 1982’den bu tarafa cuma günleri haftada bir evlerde toplanarak çiğ köfteli sohbet yapan Çumra Cuma Grubu’nda bir konuşma yapan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, platform bünyesinde 187 STK’nın yer aldığını ve 11 STK’nın da üye olmak için müracaatlarının bulunduğunu belirterek bu sayının Çumra’dakilerin katılımıyla 200’ü bulacağını söyledi.

sivil-toplum-onder-kutlu.jpg

Sivil toplum yapılanması açısından Konya’nın şanslı bir şehir olduğunu ifade eden Konya STK Platform Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Konya’nın Selçuklular ve Karamanoğulları’ndan gelen bir müktesebata sahip olduğunu belirterek Cumhuriyet döneminde, toplumun önem verdiği Hacı Veyiszâde gibi zâtların ortaya çıktığını ve gittikleri yerlere hareket getirerek bir rüzgâr oluşturduklarını söyledi. Kutlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Konya’da sivil topum bakımdan çok şanslı bir şehir. 50’li 60’lı yıllardaki çalışmalar ve rüzgârlar, 70’ler ve 80’lerden sonra daha etiğe kemiğe büründü. Konya’da aslında derin bir şey de var. Otoriteye karşı bir itaat olmasına karşın ciddi şekilde bir muhalefet kökü de var. Muhalefet bu anlamada çok da kötü bir şey de değil. 50’lerde dernekler kurulmuş. Bunun yanı sıra bir takım dini tekke ve tarikatların da bu yapıyı diri tutmada rollerinin olduğunu görüyoruz. Konya’da sivil toplumun oluşturduğu ortak hareket etme kültürü, bizim bu platform yapısı ve yapılanması pek çok şehre de örnek olmuştur. Konya’daki örnekten yola çıkarak Bursa’da, İzmir’de, Kayseri’de, Adapazarı, Urfa, Mardin ve Denizli gibi şehirlerde de platform yapılanmaları oluşturuldu. Bu platformlarda birlikte hareket etme kültürü, sivil toplum bilincinin geliştirilmesi türünden çalışmalar yürütüyoruz. Kurumsallaşma açısından daha profesyonel olma çalışmalarımız da devam ediyor. İsmini Sabahaddin Zaim hocanın koyduğu Ufuk Turu adı altında 2004 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışında toplantılar düzenliyoruz. Türk - İslâm dünyasıyla ortak hareket etme kültürünü geliştirmeye çalışıyoruz.”

sivil-toplum-2.jpg

Batı’daki sivil toplum anlayışıyla bizdeki sivil toplum yapılanmaları arasında kıyaslama yaparak konuya açıklık getiren Kutlu, “Sivil toplum dediğimiz şey, özellikle Avrupa’da kilise ve devlet baskısına karşı insanların bir şekilde başkaldırmaları, karşı durmaları, en azından bugz etmek şeklinde karşı çıktığı yapılar. Meselâ 1982’den beri bir araya gelen Çumra Grubu’nu da biz, sivil toplum yapıları olarak değerlendiriyoruz. Çünkü insanlar bir şekilde bir araya geliyorlar ve burada bir güç merkezi de oluşuyor. Aynı zamanda akl-ı selim, toplumun vicdanını da yansıtan çalışmalar yürütüyorlar. Bu bakımdan illâ kuruluş olarak, resmî olarak ortaya çıkmaları da gerekmiyor sivil toplumun ” dedi.

Mehmet Yetişen’in ev sahipliğinde Sırçalı Uygur Lokantası’nda gerçekleştirilen Çumra Cuma Grubu toplantısına Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Çumra Kaymakamı Hüseyin Ece, Akören Kaymakam Vekili Hacı Demirci, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Çumra Müftüsü Ali Abay, Akören Belediye Başkanı İsmail Arslan, Konya STK Platformu Yönetim Kurulu Başkanı ve HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, ÇCG Organizatörü Muzaffer Tulukcu, Konya Şeker Başkan Yardımcısı Ramazan Turan Şakiroğulları, gazeteciler, din görevlileri, sanayici ve esnaflar katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.