Başkan Özaltun'dan Kervan ziyareti

Başkan Özaltun'dan Kervan ziyareti
Anadolu Selçukluları devrinde kullanılan tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması amacıyla hazırlanan, “Kadim medeniyet yol hikayesi: Kervan” belgeselinin çekimleri için Iğdır ilinden yola çıkan kervan, çekimler için Konya’nın Beyşehir ilçesine geldi

Yeşildağ Mahallesi yakınlarındaki göl sahilinde ‘masal’ sahnesinin çekimini yapan set ekibini Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da ilçedeki yoğun mesaisi arasında ziyaret etti. Başkan Özaltun yapımcı, yönetmen ve oyuncularla buluşmasında bir süre sohbet ettiği set ekibini Beyşehir’de misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kervan projesinin bir belgesel ve kitaptan oluştuğunu anlatan Proje Koordinatörü İbrahim Duvarcı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Başbakanlığın desteğiyle ve THY ana sponsorluğunda hayata geçirilen kervan belgeselinin Beyşehir ayağındaki çekimler için ilçede bulunduklarını belirterek, “Kervan belgeseli, bin 920 kilometrelik Iğdır ilindeki Şerafettin Han’dan itibaren Antalya’ya kadar olan ve Selçuklu döneminde kullanılan yaklaşık 800 yıl önceki kervan yolunu kat etmeyi planlıyor. Iğdır’dan başlayıp Erzurum, Erzincan,Tokat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Burdur ve Antalya’da son buluyor. Bu tarihi İpek Yolu’nun en bilinen güzergahı ise burası. Bazı güzergahlar da var tarihi diyebileceğimiz ama ana yol burası. Selçuklular döneminde bu yol sadece ticaret yolu olarak kullanılmamış, aynı zamanda ilim insanları, ustalar, arifler, sanatkarlar da bu yolu kullanmış ve o dönem Anadolu dünyanın merkezi malumunuz. Konya’da o dünyanın tam merkezi. Çünkü başkent, baş şehir. Bu baş şehirlikte hala hem Konya’da hem Konya’nın ilçelerinde görebildiğimiz bir şey. Bugün bulunduğumuz Beyşehir’de nihayetinde Eşrefoğlu Beyliği’nden dolayı özellikle Eşrefoğlu camisinden dolayı dünyanın en kayda değer şehirlerinden biri kabul ediliyor. Sebebi camiden dolayı ve cami de UNESCO tarafından dünya tarihi koruma mirasına aday yapılardan birisi” dedi.
Duvarcı, Türkiye’de tamamı ilk 4K çekilen bir belgesel olarak yapımla ilgili olarak ‘drama belgesi’ türünde ülkede bu ölçekte yapılan hiçbir belgesel olmadığını söyledi. Duvarcı, belgesel çalışmasının yaklaşık 5 yıl önce fikri ortaya konan 5 senelik bir çalışmanın bir ürünü olduğunu da belirtirken, Prof. Dr. Osman Eravşar, Yrd. Doç. Tacettin Şimşek, Sadık Yalsızuçanlar, Mehmet Balaban, Fatih Sezgin, Ömer Faruk Çetin, Tamer Yiğit ve kendisinden oluşan bir ekiple bu projenin çatısını kurduklarını ifade etti.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, Cumhurbaşkanlığının himayesinde gerçekleştirilen bir belgeselin çekimlerinin Beyşehir’de de yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Iğdır’dan başlayıp Antalya’ya kadar uzanan, yani eski ismiyle İpek Yolu denilen yerde bir kervan belgeseli çekiliyor ve bu belgeselin ayağının bir tanesi de Beyşehir’de. Belediye olarak dizi oyuncularımızı Beyşehir’de misafir ettik. Beyşehir’in daha gezilmemiş, görülmemiş yerlerini anlattık, tanıtmaya çalıştık. Aldığımız bilgilere göre, Kervan belgeseli çekimleri 30’ar dakikadan oluşan 12 bölüm halinde çekiliyormuş. Yaklaşık bir yıl boyunca devam edecek çekimlerin ardından 360 dakikalık bir görüntü oluşacak, bu da şunu gösteriyor, ortada çok yoğunlaşmış bir emek var ve 4K kalitesinde ilk defa çekilen bir belgesel olduğunun anlatılması da bizi ayrıca mutlu etti. Bundan dolayı Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum ve set ekibine başarılar diliyorum” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.