Başkan Turan’dan Genel Sağlık Sigortası Uyarısı

Başkan Turan’dan Genel Sağlık Sigortası Uyarısı
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, gelir testine girmediği için yüklü borçla karşılaşan vatandaşları uyararak ay sonuna kadar gelir testi için başvurmaları gerektiğini söyledi

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, gelir testine girmediği için yüklü borçla karşılaşan vatandaşları uyararak ay sonuna kadar gelir testi için başvurmaları gerektiğini söyledi.

Test sonucuna göre Genel Sağlık Sigortası borcunun silineceğini ya da azalacağını belirten Başkan Turan, “Çıkartılan torba yasa ile Genel Sağlık Sigortası primi borçlularına bu borçtan kurtulma yolu açılmıştı. Bu kapsamda 3 kesime imkan sağlandı. Gelir testi yaptırmaması nedeniyle en yüksek tutardan borç çıkarılanlar, teste geç girdiği için en yüksek tutardan borçla karşılaşanlar ve test yaptırmasına rağmen borcunu ödemeyenler. Bu doğrultuda bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımız teste girecek ve sonucuna göre ya borcundan kurtulacak ya da borcu azalacak. Gelir testini geciktirenlerin de geciktirdikleri sürede tavandan biriken borçları yeniden hesaplanacak. Gelir testine giren ama borcunu ödeyemeyenlerin ise yapılandırma imkanı var” dedi.

BAŞVURU YAPMAYAN 3 MİLYON KİŞİ VAR

Gelir testi yaptırmayan ve en yüksek primden çıkarılan borçla karşılaşanlar için başvuru süresinin 31 Mart 2015 mesai bitimine kadar olduğunu belirten Turan, “Genel Sağlık Sigortası borcuyla karşılaşan vatandaşlarımızın 31 Mart günü mesai bitimine kadar bulunulan yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurması gerekiyor. Daha başvuru yapmayan 3 milyon kişi var. Test sonucunda, hane içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden yani şu an için 400,5 liradan az olanların borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer kazanılan gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Yapılacak hesaplama sonucunda en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulmak imkanı mümkün olacak. Çıkan borcu da istenirse vatandaşlarımız taksitle ödeyebilecek” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.