'Başkanlık Sistemi Tartışması Ancak Halk Oylamasıyla Sona Erdirilebilir'

'Başkanlık Sistemi Tartışması Ancak Halk Oylamasıyla Sona Erdirilebilir'
Adalet Bakanı Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin "Halk oylamasına gidip halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse veya reddederse her iki halde de, Türkiye'nin gündeminden çıkar" dedi

İSTANBUL (AA) - Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmaları konusunda pozitif bir noktada bulunulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin tartışmayı bitirmek için nihai adımın atılması aşamasına geldiğini dile getirdi.

Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinin önemli olduğunu, bu görüşmeden sonra da önemli gelişmeler olacağına inandığını kaydetti.

Görüşmede, Anayasa değişikliğinin ele alınmasını olumlu değerlendirdiğini belirten Bozdağ, şunları söyledi:

"Sorumlu iki insan, sorumluluklarının bilincinde hareket ederek Türkiye'nin gündeminde son derece ağırlıklı ve önemli yer tutan sistem tartışması konusunda tarihi bir adım atma arifesindeler. Doğru olandır. Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmasını sona erdirecek tek yer, halkın iradesidir. Eğer başkanlık sistemine ilişkin Anayasa önerisi TBMM'ye gelir, TBMM'de müzakere edilir ve reddedilirse bu sistem tartışması bitmez. Yine bu tartışma devam eder. Onun için 367 ile kabul edilse dahi veya 330 ile 367 aralığında kalsa, halk oylamasına gidip halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse mesele yok, sistem değişmiş olur. Halk reddederse yine mesele yok, sistem değişikliği talebi reddedilmiş olur. O zaman her iki halde de bu tartışma, Türkiye'nin gündeminden çıkar."

Bozdağ, Türkiye'yi daha fazla yormamak gerektiğini vurgulayarak, "Bu tartışmayı gündemden çıkarmak gerekir. Bunun yolu da bu konuyu halka sormak, halkın bu konudaki iradesini almaktır. Siyaset kurumu bunun önünü açarak, bence çok doğru bir iş yapıyor. Keşke CHP de halka güvense, demokratik ülkelerde olduğu gibi halkın iradesine önem vererek, 'Ben de varım. Bu işi gelin, hep beraber halka soralım' dese, birlikte halka sorsak, halk da bunun kararını verse, hepimiz ona uysak. O daha da güzel olur. Ancak şu ana kadar yapılan açıklamalarda CHP'nin bu yönde bir pozitif yaklaşımı olmadığını görüyoruz. Benimki bir temenni." diye konuştu.

FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında tutuklananların, yargılamalarının yapılması için Ankara'da yeni bir duruşma salonu yapıldığı, İstanbul'da da böyle bir çalışma olup olmayacağına ilişkin soruya da Bozdağ, "Ankara'da bir duruşma salonu yapılıyor, orada ihtiyaç var ama İstanbul'da böyle bir ihtiyaç yok." cevabını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.