'Başkanlık tartışmaları sisteme göre yapılmalı'

'Başkanlık tartışmaları sisteme göre yapılmalı'
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Kişiler fanidir, bu ülke yaşayacak, bu ülkenin bir geleceği var. Bizim tartışmamız gereken hususlar toplumu ilgilendiren yanlarıdır, kişiyi ilgilendiren yanları değil." dedi

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Kişiler fanidir, bu ülke yaşayacak, bu ülkenin bir geleceği var. 10 sene 20 sene sonra kim nerede olur bilemiyoruz. Ama sisteme ilişkin değişiklik Türkiye'ye çok şey kazandıracak. Hem ekonomik, hem toplumsal hem de politik olarak. Bizim tartışmamız gereken hususlar toplumu ilgilendiren yanlarıdır, kişiyi ilgilendiren yanları değil." dedi.

Bostancı, AA muhabirine başkanlık sistemi ve Türkiye'nin elde edeceği kazanımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Siyasetin en temel sorunlarından birisinin kuvvetler ayrılığına ilişkin tartışmalar olduğunu belirten Bostancı, başkanlık sistemiyle birlikte bu tartışmaların önemli ölçüde anlamını kaybedeceğine işaret etti.

Bostancı, söz konusu sistemle kuvvetler ayrılığının daha kesin sınırlara kavuşacağını vurgulayarak, "Bunun dışında siyasal istikrar Türkiye için son derece önemli. Her seçimde insanlar ellerini yüreğine götürüp 'ne olacak bu seçimde diye' bekliyorlar. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede piyasalar her seçim döneminde eforlarını kaybediyor. Şimdi o tür şeyler olmayacak. Ekonomik trendler aynı şekilde yoluna devam edecek." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bölgedeki gelişmeler de dikkate alındığında sosyolojik olarak bir bütünleşme süreci yaşadığına değinen Bostancı, "Aslında cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ulus devletle birlikte başlayan ve devam eden bir toplumsal bütünleşme sürecidir bu. Çok çeşitli tartışmalarla birlikte yaşanıyor. Başkanlık sistemi ortak kader ve geleceğimiz bakımından daha tahkim edici bir yapı oluşturacaktır. Bunu son derece önemli ve değerli görüyorum." diye konuştu.

-"Biz kişiye ilişkin değil, sisteme ilişkin bir tartışma yürütüyoruz"

Bostancı, sisteme ilişkin tartışmaların kişi odaklı yürütülmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kişi odaklı yürütüldüğünde saplantılar, siyasi angajmanlar, öfkeler, sempatiler birçok şey devreye giriyor. Biz kişiye ilişkin değil, sisteme ilişkin bir tartışma yürüterek buradan salim bir kafayla çıkabiliriz, iktidarı muhalefeti. Kişiler fanidir, bu ülke yaşayacak, bu ülkenin bir geleceği var. 10 sene 20 sene sonra kim nerede olur bilemiyoruz. Ama sisteme ilişkin değişiklik Türkiye'ye çok şey kazandıracak. Hem ekonomik, hem toplumsal hem de politik olarak. Bizim tartışmamız gereken hususlar toplumu ilgilendiren yanlarıdır, kişiyi ilgilendiren yanları değil. Yani başkanlık sistemi marifetiyle toplum ne kazanacak? Varsa itirazları toplum ne kaybedecek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.