Başkentliler evlerinin yanında AVM istiyor

Başkentliler evlerinin yanında AVM istiyor
Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılan "Ankara'nın Konut Eğilimleri Araştırması"nda Başkentlilerin evinin yanında, alışveriş merkezi istediği belirlendi- İl Müdürü Can: - "Anket çalışmamızın amacı, ilimizde yaşayan bireylerin konut tercihlerin

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Konut tercihlerini etkileyen unsurların belirlenmesi amacıyla yapılan "Ankara'nın Konut Eğilimleri Araştırması"nda, Başkentlilerin evinin yanında alışveriş merkezi istediği belirlendi.

Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen "Ankara'nın Konut Eğilimleri Araştırması" kapsamında, Ankara'nın merkez ilçelerindeki bin kişi ile 27 soru üzerinde birebir görüşmeler gerçekleştirildi.

Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plansız yapılaşma ile kent siluetlerinin bozulması, sürdürülebilir yapılaşmanın olamaması, güvensiz yapı yığınlarının meydana gelmesinin kaynak israfı, hatta göç ve suç oranı artışı gibi birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu sorunların oluşmasının önlenmesi için beklenti ve eğilimin analiz edilmesi gerektiği düşüncesi ve mesleki sorumluluk ile böyle bir çalışma yapılmasına karar verdiklerini ifade eden Can, araştırmanın vatandaşlarla yüz yüze görüşülerek yapıldığını aktardı.

- Başkentliler büyük evlerde yaşamak istiyor

Raporlama ve değerlendirme, analiz çalışmaları devam eden ankette çarpıcı sonuçların elde edildiğini ifade eden Can, "Ankara merkezde ikamet eden vatandaşların yüzde 88'i çekirdek aile yapısında. Hane içerisinde ortalama 5 kişi yaşıyor. Bunların yüzde 81'i 3+1 yapılarda ikamet ediyor. Yüzde 72'si ileride daha geniş 3+1 ya da 4+1 konutlarda yaşamayı istiyor." dedi.

Araştırmada, "Konutun yakın çevresinde mutlaka olması gerektiğini düşündüğünüz ya da olmasını istediğiniz alanların önem sırası nedir?" soru yöneltildiğini aktaran Can, "Bu soruda yüzde 57'lik oranla ilk sırayı AVM'lerin aldığı, ikinci sırada camii, ibadethane ve üçüncü sırayı ise sağlık merkezleri, hastanenin aldığı görülmektedir. Daha sonra sırasıyla dinlenme alanları ve parklar, pazar yeri, okul, sanat ve kültür merkezleri, spor faaliyetleri yapılabilecek açık alanlar ya da yapıların tercih edildiğini gözlemledik." sözlerine yer verdi.

- "Bireylerin dikkate aldığı kriterler belirlendi"

Can, "Anket çalışmamızın amacı, ilimizde yaşayan bireylerin konut tercihlerini etkileyen en önemli unsurların neler olduğunun, kullanıcı istemlerinin ve tercihlerinin tespit edilerek, Ankara'daki konut kriterleri hakkında genel kanaat oluşturulmasıdır. Böylece, mimar, mühendis, şehir plancılarına, yerel yönetimlere ve bu konuda çalışan tüm paydaşlara sürdürülebilir planlı kentleşmeyi teminen, yakın gelecekteki çalışmalarında tüm kayıpların en aza indirgenmesine katkı sunulacaktır." ifadelerini kullandı.

Çalışmada nitel ve nicel araştırma tekniklerinin bir arada kullanıldığını dile getiren Can, nitel araştırma tekniğiyle kentsel yapıda oluşan mekansal değişim süreci, konut olgusu, konutun işlevleri, bireylerin konutları belirlerken dikkate aldıkları kriterlerin analiz edildiğini söyledi. Can, nicel araştırma tekniğinde ise Ankara merkezinde yaşayan bireylerin, konutlarını seçerken dikkate aldıkları veya alacakları kriterlerin neler olduğunun tespit edilmesi amacıyla kullanıldığını kaydetti.

- "Çalışma görüşleri yansıtıyor"

Anket çalışmasının kesinlik bildirmediğini, ankete katılanların görüşlerini yansıttığını ifade eden Can, çalışmanın iki ay sürdüğünü kaydetti.

İl müdürlüğünde oluşturulan ekiplerin bu sürede soruların hazırlanması için çalıştığını anlatan Can, soruların yanıtları için kentin merkez ilçelerinde 19-71 yaş aralığında yaklaşık bin kişiyle yüz yüze görüşüldüğünü belirtti.

Araştırmanın herhangi bir anket firması ile değil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce 45 günde yapıldığını belirten Can, değerlendirme aşamasında personele Türkiye İstatistik Kurumunca eğitim verildiğini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.