Batı Afrika'daki Ebola Salgını

Batı Afrika'daki Ebola Salgını
Bilim adamlarına göre, Ebola'nın Batı Afrika'da hızla yayılmasının nedenlerinden biri IMF politikaları

TUNUS (AA) - Cambridge ve Oxford üniversitelerinden araştırmacılar, Ebola virüsünün Batı Afrika'da hızla yayılmasını, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) sağlık sektöründe uyguladığı bütçe politikasına bağladı.

Bilim adamları, The Lancet dergisinde yayımlanan araştırmalarında, Ebola salgınının etkili olduğu Gine, Liberya ve Sierra Leone’deki sağlık sistemlerinin eksiklikleri üzerinde durdular.

IMF'nin 1990 ila 2014 yıllarında bu üç ülkeye uyguladığı kredi programlarının verilerini inceleyen araştırmacılar, incelemeler sonucunda, IMF’nin ekonomi ve sağlık alanlarında hayata geçirdiği reformlar nedeniyle bu ülkelerdeki sağlık sistemlerinin zayıfladığını tespit etti.

Araştırmacılardan Cambridge Üniversitesinden Sosyolog Alexander Kentikelenis, salgının, sağlık sistemlerinin zayıflaması nedeniyle hızla yayıldığını belirterek bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Para Fonu, eylül ayında Liberya'ya 49, Gine'ye 41 ve Sierra Leone'ye 40 milyon dolar olmak üzere toplam 130 milyon dolarlık yardımda bulunmuştu. Üç ülkeye yapılacak yardımın, ödemeler dengesi ve bütçe açıkları için kullanılacağını açıklayan IMF, bu ülkelere daha fazla bağış gönderilmesi için de çağrıda bulunmuştu. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Batı Afrika'da Ebola yüzünden ölenlerin sayısı 7 bin 300'ü aştı. 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.