BAYRAM, ŞEKER HASTALARINA KABUS OLMASIN

BAYRAM, ŞEKER HASTALARINA KABUS OLMASIN
Endokrinoloji Metabolizma ve İç Hastalıkları doktoru Yrd. Dç. Dr. Mine Öztürk bayramda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Endokrinoloji Metabolizma ve İç Hastalıkları doktoru Yrd. Dç. Dr. Mine Öztürk bayramda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Bayramlar bizim toplum olarak mutluluğumuzu huzurumuzu yansıtan toplumsal dini olaylardır. Büyük bir neşe ve keyif içinde akrabalar dostlar bir araya gelir, hal böyle olunca hazırlanan yiyecekler, içecekler abartılır. Herkes ikram yarışına girer. İşte bu noktada diyabetik hastalarımızın çok dikkatli olması gerekmektedir. Bu bayram telaşesine bedenen ve ruhen hazır bir şekilde dahil olmalılardır.

Bunun için yapılması gerekli en önemli şeylerden biri yeterli sıvı almak. Diyabetik bir hasta yaz ve kış mevsimine göre değişmekle birlikte günde 2,5-3 litre sıvı almalıdır. Bu sıvının büyük bir bölümünü de su oluşturmalıdır. Gazlı içecekler ve hazır meyve suları bu sıvının içine dahil edilmemelidir. Evde hazırlanmış şekersiz komposto ve hoşaf tercih edilebilir. Ayran ve süt de sağlıklı içeceklerden sayılmaktadır.

Besin miktarları az, hafif ve sağlıklı olmalı, ancak sık tüketilmelidir. Besinler iyi çiğnendiğinde hem sindirimi kolay olur hem de tokluk hissini uyandırır. Bayramın olmazsa olmazı tatlı ve şekerleri tüketirken de bu ölçülere dikkat edilmeli, şerbetli yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. İkramlarda seçici olmalı, hayır demeyi bilmeliyiz.

Bayramda yoğunlaşmış beslenme programlarının olumsuz etkisini azaltmak için spor ve egzersizden diyabet hastaları asla vazgeçmemelidir. Günlük düzenli aktivitelerine devam etmeli.

Yemek programı ve alışverişleri diyabet hastaları tokken yapmalı. Gereksiz ve sağlığımızı tehdit eden yiyecek alımı ve tüketimini böylece engelleyebiliriz. Diyabetik hastaların dikkat etmesi gereken bir konu da yiyecek çeşitliliğinin azaltılması. Bu şekilde hem israf önlenir, hem de yiyecek tüketimi makul düzeyde kalır.

Yemek sonrası ağırlaşıp uzanmak sizi bir takım sindirim problemleriyle karşı karşıya getirir. Bu durum ayrıca fazla ve ağır beslendiğinizin de ipuçlarıdır, aman dikkat.

Sevgili diyabet hastaları tüm bu anlattıklarımın tamamını olmasa da bir kısmını yapmaya çalışacağınızı biliyorum. Bu arada sakın ama sakın tedavinizi aksatmayın ilaçlarınızı düzenli alın, doktor kontrolünüzü yaptırın.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.