Bayramda ağzınızın tadını bozmayın

Bayramda ağzınızın tadını bozmayın
Diyetisyen Tuğba Baldede, Ramazan bayramında yoğun tatlı tüketiminin beraberinde getireceği sıkıntılara dikkat çekti.

Baldede, “Ramazan bitiyor ve bayram kapımızı çalıyor. Bayramlarımız birlik beraberliğin hakim olduğu, güzel sofraların kurulduğu önemli günlerdir. Bol ikramın ve bol sohbetin olduğu bu zamanlarda yediklerimizi farkında varamıyoruz. Bunların yanında otuz günlük oruç sonrasında tekrar eski düzenimize döndüğümüzde ipin ucu kaçabiliyor. Böylece kilo almak kaçınılmaz oluyor. Ramazan boyunca küçülen midelere bir anda çok yüklenmek büyük bir yanlış olacaktır. Yavaş ve ölçülü tüketmeniz hem mide rahatsızlıklarını hem de oluşacak kilo problemlerini önler” dedi. Porsiyon kontrolünün önemini de ifade eden Baldede, “Arife günü son orucumuzu tutup ertesi güne kahvaltı ile başlayacağız. Uyandıktan sonra güne su ile başlamanız vücudunuzu temizleyip güzel bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacaktır. Kahvaltınızda yağlı ve kızartma besinlerden uzak durmalısınız. Porsiyon kontrolü için besinleri ortak bir tabaktansa kendi tabağınızda tüketmeniz daha iyi olacaktır. Ramazan bayramında sofralarımızdan tatlılar eksik olmuyor. Baklava başta olmak üzere şerbetli tatlılar daha çok tercih ediliyor. Şerbetli tatlı tüketmek isterseniz tavsiyem ölçüsünü yarım porsiyona düşürüp yanında süt grubu bir besin tüketin. Bunların yanında gün içinde şeker, çikolata tarzı ikramları sıkça tüketiyoruz. Bu ikramların boyutları küçük ancak her gidilen yerde tüketildiği için masum olmaktan çıkıyor. Tatlı tüketmek isterseniz seçeneğiniz sütlü tatlıdan yana olmalıdır. Gün içinde ölçülü meyve tüketimi aşırı tatlı tüketimini engelleyecektir” diye konuştu.

Son olarak içecekler konusuna değinen ve özellikle su tüketimi konusunda uyarılarda bulanan Baldede, “Tükettiğiniz içeceklere de yiyecekler kadar dikkat etmelisiniz. Asitli içecekler, şerbetler, şeker oranı yüksek diğer içecekler yerine su, ayran ya da sodayı tercih etmelisiniz. Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre; şekerli içecek tüketimini su ile devam ettiren bireylerin diyetlerinde başka değişiklik yapmadan yılda ortalama 2,5 kilo, şekerli içecek içmeyen ancak günde en az 4 bardak su içenlerin ise yılda 1 kilo verdikleri gözlenmektedir.

Hem evimizde hem de misafirliklerde sürekli çay, kahve tüketimi yapıyoruz. Su tüketiminin altını ısrarla çizdiğimiz bu dönemde bu tür kafeinli içecekler diüretik olduğu için vücuttan suyu atacaktır. Günlük ortalama 2-2,5 litre suya ulaşmalısınız. Çay, kahve tüketimimizi sınırlayıp bunun yerini su ve bitki çayları ile doldurmalıdır. Beslenmenin yanında bol harekete de ihtiyacımız var. Günlük hareketinizi arttırmaya çalışın. Mesela gideceğiniz yerlere yürüyerek gidip, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz. Bu bile çok farkedecektir. Kendinize bahaneler bulmayın, ağzınızın tadı bozulmasın” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.