'Bayramda gece yeme alışkanlığı bırakılmalı'

'Bayramda gece yeme alışkanlığı bırakılmalı'
Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Yavuz, Ramazan ayı sonrasında öncelikle gece yemek yeme alışkanlığının bırakılmasının önemli olduğunu ifade etti

İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz, ramazan sonrasında gece yemek yeme alışkanlığının bırakılması gerektiğini söyledi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dengeli ve yeterli beslenmenin hayatın her döneminde önemli olduğunu, bu konuda ramazan ayı ve bayramda daha özenli olunması gerektiğini belirtti.

"Bayramda da su tüketimine önem verilmeli"
Prof. Dr. Yavuz, bayrama, sabah yapılacak hafif bir kahvaltıyla başlanmasını, kızartma, salam, sosis, sucuk gibi yiyeceklerden kaçınılması, bunların yerine yumurta tüketilmesini tavsiye etti.

Bu dönemde aşırılığa kaçılmaması ve yiyeceklerin miktarının aniden artırılmaması gerektiğini dile getiren Yavuz, "Ana öğün araları 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmeli. Ana öğünlerden 1,5 -2 saat sonra ara öğün yapılmalı. Bir porsiyon meyve ve bir çay bardağı süt, yoğurt, ayranla birlikte yapılan ara öğün, vitamin ve mineral kayıplarını gidermede faydalı olacaktır. Ayrıca meyveyle birlikte tüketilen süt, ayran gibi içecekler meyvelerdeki şekerin daha yavaş emilimine yol açarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur." diye konuştu.

"Bayramda sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin"
Prof. Dr. Dilek Gogas Yavuz, bayramda vücudun düzene alışabilmesi için özel olarak tüketilmesi gereken besinlerin bulunmadığını ancak bazı gıdaların daha fazla tercih edilmesinin faydalı olacağını belirtti.

Oruç döneminde mineral ve vitamin alımının yetersiz kalabileceğini dikkati çeken Yavuz, bu nedenle bayram döneminde sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesini tavsiye etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.