Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor

Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor
Maliye Bakanı Ağbal:- "Hükümet olarak karşılaştığımız sorunlar, ekonomide ortaya çıkan ihtiyaçlar karşısında süratle, doğru ve isabetli kararlar almak suretiyle ekonomiyi tekrar canlandırıyoruz"- "İlk 3 ayda ekonomiyle ilgili ortaya çıkan göstergeler çok

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Hükümet olarak karşılaştığımız sorunlar, ekonomide ortaya çıkan ihtiyaçlar karşısında süratle, doğru ve isabetli kararlar almak suretiyle ekonomiyi tekrar canlandırıyoruz." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Teklifin kapsadığı yeniden yapılandırmaları anlatan Ağbal, önceki kanun ile aynı kapsamda bir yeniden yapılandırma çerçevesinin bu defa da öngörüldüğünü söyledi. Ağbal, zaman zaman gündeme getirilen bir kısım adli ve idari para cezalarının bu defa da kapsama alınmadığını anımsattı.

Vatandaşların sorunlarını çözmek üzere bu yasal düzenlemeleri yaptıklarını aktaran Ağbal, "15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonomide bir yavaşlama meydana geldi. Hükümet olarak bu dönemde, ekonomide meydana gelen yavaşlamayı tekrar yukarı yönlü çekebilmek açısından birçok tedbiri ve uygulamayı da arka arkaya uygulamaya koyduk. Hatırlarsanız, 15 Temmuz alçak darbe girişimi cuma gecesi yapılmıştı. Biz, salı günü Meclis'e yeniden yapılandırma kanun tasarısını göndermiştik." diye konuştu.

Ağbal, bu dönemde işletmelerin krediye erişimini sağlamak için Kredi Garanti Fonuyla ilgili önemli bir düzenleme yaptıklarını anımsattı. Ağbal, istihdama destek vermek amacıyla 2017 yılı ocak ayından itibaren ilk defa yeni işe alınan çalışanlar bakımından bütün sosyal güvenlik prim ödemeleri ile vergi ödemelerini devlet olarak üstlendiklerini, bu yolla da ekonominin canlanmasına önemli bir katkı verdiklerini düşündüğünü söyledi. Ağbal, bu dönemde özellikle ekonominin ihtiyaçlarını göz önüne alarak asgari ücret desteğine de devam etme kararı aldıklarını kaydetti.

- "Ekonomiyi tekrar canlandırıyoruz"

Yapılan teşvikleri ve destekleri anlatan Ağbal, "Bütün bu almış olduğumuz tedbirler, getirmiş olduğumuz desteklerle ekonomide tekrar çarkların dönmesine büyük bir ivme kazandırdı ve ekonomide son dönemde ortaya çıkan bütün olumlu göstergelere de sebep oldu. Hükümet olarak karşılaştığımız sorunlar, ekonomide ortaya çıkan ihtiyaçlar karşısında süratle, doğru ve isabetli kararlar almak suretiyle ekonomiyi tekrar canlandırıyoruz." dedi.

Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İlk 3 ayda ekonomiyle ilgili ortaya çıkan göstergeler çok net bir şekilde 2017 yılında ekonomide büyüme oranının yukarı yönlü olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. İnşallah istihdam da artacak, ekonomide büyüme de artacak. Ekonomide çarklar da dönecek ama biz vatandaşımızın ihtiyacı neyi gerektiriyorsa onu da yapmaktan asla kaçınmayacağız.

Bütçe disiplini konusunda AK Parti Hükümetleri olarak 15 yıldır nasıl hassasiyet göstermişsek, 2017 yılında da aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Bütçe disiplininden herhangi bir şekilde vazgeçmemiz söz konusu değil. Türkiye'nin bugün bütçe açıkları, uluslararası karşılaştırmaları yapıldığında olağanüstü ölçüde başarılı bir performans göstermektedir. Son beş yılda Türkiye'nin bütçe açığı ortalama yüzde 1 seviyesindedir. Gerek maliye bakanı olarak ben, gerekse hükümetimiz bütçe disiplininden hiçbir zaman için vazgeçmedik. İlk dört ayda ortaya çıkan bütçe gelişmeleri, bütçe dengesinde oluşan rakamlar ise bu döneme özgü geçici rakamlardır."

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci bölümünün görüşmelerine geçildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.