Belçika İçişleri Bakanı Jambon'dan geri adım

Belçika İçişleri Bakanı Jambon'dan geri adım
Ülkesindeki Müslümanları Brüksel saldırılarına sevinmekle suçlayan Belçika İçişleri Bakanı Jambon: - "Yapacağımız en kötü şey, İslamı düşman edinmek olur. Bu yapılabileceklerin en kötüsü. Belçika'da 600-700 bin Müslüman var. Bunların çok büyük bir kısmı,

BRÜKSEL (AA) - Ülkesindeki Müslümanları Brüksel saldırılarına sevinmekle suçlayan Belçika İçişleri Bakanı Jam Jambon, son açıklamasında geri adım atarak, İslam'ı düşman edinmenin yapılacak en kötü şey olacağını ve Belçika'daki Müslümanların büyük bir kısmının ülke değerlerini paylaştığını söyledi.

Belçika İçişleri Bakanı Jambon ve Adalet Bakanı Koen Geens, Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'ne katılarak, geçen ayki saldırılara ilişkin bilgi verdi.

Belçika'nın yabancı savaşçılar konusunda en çok bilgi sağlayan ülkelerin başında yer aldığını belirten Jambon, "611 yabancı savaşçı kayıt altına alındı. Bunlar, Suriye'ye savaşmaya giden, orada ölen ya da Suriye'ye gitme planları yapanlardan oluşuyor" dedi. Bilinen bu yabancı savaşçılar hakkındaki bilgileri ilgili birimlerle paylaştıklarını söyleyen Bakan, aynı zamanda finansal sistemleri ve bu kişileri örgütlere katanlara ilişkin de istihbarat verdiklerini kaydetti.

- Jambon'dan geri adım

Jambon, saldırıları İslamla ilişkilendiren bazı AP üyelerine cevaben ise şöyle konuştu:

"Yapacağımız en kötü şey, İslamı düşman edinmek olur. Bu yapılabileceklerin en kötüsü. Belçika'da 600-700 bin Müslüman var. Bunların çok büyük bir kısmı, değerlerimizi paylaşıyor. Bu insanları tamamını düşman edinmek, gerçekten soruna neden olur. Yapmamız gereken, teröristlerin kim olduğunu, teröristleri kimin desteklediğini belirlemek olmalı. Bize karşı olmayan diğer Müslümanları ayırmamız gerekiyor."

İçişleri Bakanı Jambon, 16 Nisan'da yaptığı bir açıklamada, "Brüksel saldırıları sonrası Belçika'daki Müslümanların büyük bir kısmı dans etti" demişti. Tepki çeken bu sözleri üzerine Belçika Federal Parlamentosu'nda yapılan bir oturumda ifadelerini savunarak, iddiasının polis raporlarınca sabit olduğunu söylemiş, ancak bu raporlara dair rakam verememişti.

- "Belçika'yı saldırılar planlamakta kullandılar"

Adalet Bakanı Geens ise konuşmasında soruşturmaya dair bilgi vererek, "Terör hücreleri, Belçika'yı geçtiğimiz senelerde başka yerlerde terör saldırıları gerçekleştirmek için kullandı. Bu plan Salah Abdeslam'ın (Paris saldırısı faillerinden) yakalamasıyla değişti. Bu yakalama, teröristleri B planına geçmeye zorladı. Bu plan ise halihazırda ellerinde olan patlayıcıları kullanarak Brüksel'de saldırı yapmaktı." diye konuştu.

- Türkiye ile işbirliği

Belçika'nın terörle yeteri kadar mücadele etmediği iddialarının doğru olmadığını söyleyen Adalet Bakanı, 2015 yılında 55, 20115 yılında ise 115 kişinin terör suçlamasıyla mahkum edildiğini açıkladı. Bakan, terörle mücadeledeki önceliklerinden birisinin, "hem İçişleri hem de Adalet Bakanlığı'nın Türkiye ile hem polis hem de yargı alanında suçluların iadesi gibi konularda işbirliği yapmak olduğunu" ifade etti.

Belçika’da 22 Mart tarihinde gerçekleştirilen saldırılarda 32 kişi ölmüş, 270 kişi yaralanmıştı. DAEŞ'in üstlendiği terör saldırılarında yer alan İbrahim El Bakraoui, geçen sene Türkiye tarafından Suriye sınırında yakalanarak sınır dışı edilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yöndeki açıklamasının ardından Belçika'da İçişleri Bakanı Jambon’un yanı sıra Adalet Bakanı Geens istifa etmiş, ancak istifaları Başbakan Charles Michel tarafından kabul edilmemişti. Jambon, saldırılara ilişkin Parlamentoda bir oturum sırasında Türkiye’deki Belçikalı irtibat görevlisinin işini yapmadığını söylemişti.

- Belçika'nın PKK karnesi

Belçika İçişleri Bakanı Jambon geçen perşembe günü AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında yabancı savaşçıların hareketlerinin izlenmesine ilişkin bir anlaşma yapılmasına yönelik çalışılması gerektiğini savunmuştu.

Türkiye'yle işbirliğine gitmek isteyen Belçika, terör örgütleri PKK ve DHKP-C'nin liderlerine ev sahipliği yapıyor. Bu terör örgütleri sık sık Belçika’daki Federal Parlamento dahil resmi kurumlarda ve kamuya açık alanlarda Türkiye karşıtı toplantılar ve etkinlikler gerçekleştiriyor.

Terör örgütü PKK’ya ait 2 televizyon kanalının yayın yaptığı Belçika, son olarak bölücü terör örgütüne AB Konsey binasının arkasında Türkiye- AB Zirvesi sırasında çadır kurması için izin vermiş, bu durum Türkiye’nin sert tepkisine neden olmuştu.

Ayrıca Belçika, Sabancı suikasti faillerinden Fehriye Erdal’ı gözaltına aldıktan sonra serbest bırakmıştı. Belçikalı yetkililer, teröristin nerede olduğunu bilmediklerini öne sürüyor.

Belçika İçişleri Bakanı Jambon'dan geri adım

Belçika İçişleri Bakanı Jambon'dan geri adım

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.