Belçika teröristleri iade etmiyor

Belçika teröristleri iade etmiyor
Belçika, bugüne kadar aralarında Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal ve PKK-KCK'nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar'ın da bulunduğu teröristlerin Türkiye'ye iade taleplerini kabul etmedi

Belçika hükümeti, bugüne kadar Türkiye'nin, aralarında Sabancı suikasti sanığı DHKP/C üyesi Fehriye Erdal ve PKK-KCK'nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar'ın da yer aldığı teröristlerin iadesine ilişkin taleplerini reddetti.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye bugüne kadar Belçika'dan adi suçlardan 56 kişinin iadesini talep etti. Söz konusu suçlulardan 35'inin iadesi kabul edilirken 8'i reddedildi. 10 kişi hakkında süreç devam ederken, adi suçlar kapsamında 3 kişinin iadesi talebinden ise Türkiye vazgeçti.

- Terör suçlarıyla ilgili talepler reddediliyor

Terör suçlarıyla ilgili Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı iade taleplerine ise Belçika karşılık vermedi. Belçika'dan aralarında Sabancı suikasti sanığı Fehriye Erdal ve PKK-KCK'nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar'ın da bulunduğu 30 teröristin iadesi talep edildi ancak bu taleplerin hiçbiri kabul edilmedi.

Belçika, 20 terör suçlusunun iadesine yönelik talebi reddetti. Belçika'nın iadesine ilişkin talebi reddettiği PKK üyesi Fidan Doğan'ın 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa'da öldürülmesinin ardından Türkiye bu talebinden vazgeçti. Türkiye'nin talepte bulunduğu 9 terör suçlusunun iadesi konusundaki sürecin ise devam ettiği bildirildi.

Belçika'dan talep edilen 20 teröristin PKK/Kongra-Gel üyesi olduğu, bir kişinin TKP-ML'ye, bir kişinin DHKP/C'ye, diğerlerinin ise farklı terör örgütlerine üye olmaktan iadelerinin talep edildiği öğrenildi.

- Belçika, Erdal'ı terör suçlusu olarak görmüyor

Sabancı suikasti sanıklarından DHPK/C terör örgütü üyesi Fehriye Erdal da Belçika'nın iadesini kabul etmediği terör suçlularından. Belçika, iade talebi konusundaki yazışma ve görüşmelerde Erdal'ı terörist olarak değil çete üyesi olarak tanımlıyor.

- Türkiye 9 suçluyu iade etti

Belçika'nın Türkiye'den adi suçlardan dolayı iadesini istediği 13 kişiden 9'u hakkındaki talep ise kabul edildi. Bu suçluların Belçika'ya iadeleri sağlandı. Söz konusu adi suçlardan 2 kişinin iadesi Türkiye tarafından reddedilirken 2 suçlu hakkındaki sürecin ise devam ettiği belirtildi.

Türkiye, Belçika'nın 1 terör suçlusu hakkındaki iade istemini reddederken, 1 kişinin de sınır dışı edilmesine karar verdi.

- İadeler Üçlü Bakanlar Toplantısı'nda gündeme geldi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, 9 Mart'ta Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye-Belçika Üçlü Bakanlar Toplantısı'nda terör suçlularının iade konularını Belçika Adalet Bakanı Koen Geens ile yapılan heyetlerarası görüşmede de gündeme getirdiği öğrenildi. Bakan Bozdağ'ın, Belçika'dan terör suçundan çok sayıda ismin iadesini talep ettiklerini, taleplerin kabul edilmediğini, iadeler konusunda hassasiyet beklediklerini aktardığı belirtildi.

Üçlü Bakanlar Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında suçluların iadesi konusuna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da değinmişti. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Belçika adi suçluların iadesi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyor. Fakat PKK ve DHKP-C konusunda aynı hassasiyeti gösterdiğini söyleyemeyiz. Polisin en son 2014’te yaptığı operasyonların daha yargıya yansımadığını görüyoruz. Hiç kimsenin içişlerine karışmak istemeyiz ama teröristler ve terör örgütlerine karşı çifte standarttan uzak durmak lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.