Belediye, Dengbejlik Kültürünü Yaşatıyor

Belediye, Dengbejlik Kültürünü Yaşatıyor
İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesince, "Bir Köy Bin Tebessüm Projesi" kapsamında, Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan Dengbejlik kültürünün yeniden canlandırılması amacıyla köylerde etkinlik düzenleniyor-

DİYARBAKIR (AA) - İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesince, "Bir Köy Bin Tebessüm Projesi" kapsamında köylerde dengbej etkinliği düzenleniyor.

Kayapınar Belediyesince hazırlanan proje ile dillere destan sevdaları, aşkları, doğayı, hüznü, acıyı ve yakılan ağıdı bölgede "stran" olarak bilinen türkülerle anlatan, Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan Dengbejlik kültürünü yeniden canlandırmak için köylerde etkinlik yapılıyor.

Akşamları köy odalarında gündüz de köy meydanlarında gerçekleştirilen etkinlikte, köylüler dengbejlerin söylediği Kürtçe türkülerle hem eğleniyor hem de hüzünleniyor.

Kayapınar ilçesinde bağlı Kaldırım köyünde düzenlenen etkinlikte de köy sakinleri dengbejlerle bir araya geldi.

Kayapınar Belediyesine görevlendirilen Kaymakam Mustafa Kılıç da etkinliğe katılarak köylülerle sohbet etti, onların sorunlarını dinledi.

- "Diyarbakır kültürünü çok seviyoruz"

Belediye Başkan Vekili Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'a geldiğinde dengbej kültürünü duyduğunu anlatarak, halk ozanlarına hayran olduğunu, onlarla ilgili çalışması ve yazdığı şiirleri bulunduğunu söyledi.

Köylerde de kaybolmaya yüz tutmuş dengbejlik kültürünü yaşatmaya karar verdiklerini belirten Kılıç, yüzyıllardır süren bir geleneğin Diyarbakır'da yok olmaması için bir çalışma başlattıklarını anlattı.

Kılıç, "Dengbejlik yapan arkadaşlarla bir araya geldik ve belediye bünyesinde faaliyet göstermelerini istedik. Köylerde yeniden canlandıralım istedik. Vatandaşlarımız bir araya geliyor. Yeniden kardeşlik duyguları canlanıyor. Bu kültürlerini yaşıyorlar. Kaybolmaya yüz tutmuş bu kültürü yaşatacağız." diye konuştu.

Köy köy gezerek vatandaşların evlerinde bir araya geldiklerini, gündüz de köy meydanlarında buluştuklarını anlatan Kılıç, güzel bir kültürün yaşayacağını ve devam edeceğini dile getirdi.

Kılıç, "Diyarbakır kültürünü seviyoruz. Onunla ilgili gerekli çalışmayı yapıyoruz. Örnekleri de burada. Bu kültür çocuklara da aktarılacak. Kültürümüzü yeniden ayağa kaldıracağız. Bütün köylerde uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

Köylüler de önceki yıllarda köy odalarında bu kültürü sürdürdüklerini belirterek, yıllardır böyle bir etkinlik yaşamadıklarını söyledi.

Etkinlik için belediyeye teşekkür eden köylüler, "Belediye sayesinde kültürümüz yeniden canlanıyor." dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.