Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Belediyeler Yasası ve Tarım

Belediyeler Yasası ve Tarım

Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey bir kere daha seçildi, hayırlı olsun. Seçim öncesi yeşil alanlar, parklar, gezi ve eğlence yerleri ile ilgili görüşlerim ile yeni yürürlüğe giren Büyükşehir Yasasına bağlı olacak yapılanma hakkında görüşlerimi açıklamış, belirlenen konularla ilgili bazı tavsiyelerde bulunmuştum. İlimizin geleceğe ve konuların ehemmiyeti açısından özellikle de yeniden yapılanma ile ilgili görüşlerimi yeniden vurgulamak istiyorum.

5216 sayılı Belediyeler Kanununa göre:

“Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak” yanında

“Ağaçlandırma yapmak; gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak;

Bu şekilde devam ederken başka bir ek madde de;

Ek fıkra: 12/11/2012-6360/7: Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilirler.

Sayın Başkanım, bir kere daha önemle belirtmek gerekir ki Konya İli ekonomisini ülke çapında tarımsal ağırlıklı olarak götürmekte ve götürmek mecburiyetindedir.

İstatistikler Konya’nın ülkesel tarımsal üretim portföyünün % 10 olduğunu, potansiyelin ise gerekli düzenlemeler ve projeler tamamlandıktan sonra % 20’ler civarında bulunduğunu gösteriyor. Rakamsal olarak bunun (% 20’nin) karşılığı 20 milyar US Dolara yakın demektir.  

Hal böyle iken, elinize ciddi bir fırsat geçmiştir. Gelin bununla ilgili acil bir çalışma başlatın. Bünyenizde kurumsal bir yapılanmaya giderek özel projelerle (meyve, bağcılık, yağ ve yem gibi tarıma dayalı işletmelerle (soğuk hava depoları, meyve suları, dondurulmuş gıda)) ilimizi aynı zamanda tohumculuk merkezi yapmaya çalışın. Bu tür işlerde bölgesel otoriteler merkezi otoritelerden daha etkindir. Zira siz kaynağı kendi içinde olan bir potansiyelin başındasınız. Öyle ki altyapı, su, toprak gibi üretim; güneş ve rüzgar gibi enerji kaynağının ortasındasınız. Tüm ili modellemelerle diğer illere örnek teşkil edecek şekilde bir işletme yapılanmasına gidebilirsiniz. Yeni yasa da buna fırsat veriyor.

Böylelikle, köylüyü faiz yükünden, yolları tozdan ve çamurdan, insanımızı şehirden, suyumuzu israftan, kanalımızı ve kuyumuzu kuraktan kurtarabilirsiniz.

Detaya girmiyorum. Belirlenen konuları irdelemek ve yeni başlıklar eklemek üzere bir çalıştay yapabilirsiniz.

Yaşanabilir örnek bir il, bu İl’in potansiyelini bil, işte insan işte kaynak buyur al, demeli.

Allah’a emanet, hayra muhatab olunuz, efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR