Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

BENİM MERAMIM “YEŞİL MERAM”

BENİM MERAMIM “YEŞİL MERAM”

“Dönüşüm Meram” sloganıyla günlerce reklam panolarını izledim. Yirmi dört yıldır Meram’da oturan biri olarak merak ettim, hatta bazı yorumlar dahi yaptım:

Kendi kendime dedim ki “Gördün mü bak nereye gidersen git dönüp dolaşıp geleceğin yer, dönüşün hep Meram olsun.” Bunun mutluluğunu bir süre Konya’dan ayrılıp geri dönenler çok iyi bilir.

“Gez Dünyayı Gör Konya’yı” sözünü tuttuk. Biz görmekle kalmadık kendimize ikametgâh seçtik, elhamdülillah. Konya’da olmak, Konya’da yaşamak, Konya’ya hizmet etmek bir ayrıcalıktır. Herkese nasip olmaz. Çok şükür bize oldu. Hem de Konya’nın en güzide, en yeşil, en temiz, en sakin merkez ilçesi Meram’da yaşamak daha başka bir güzel diyebilirim. Üç kez ev değiştirdim bir sokaktan bir üst sokağa geçtim. Daha iyi imkânlarla başka yerlerde ev bulsam da Meram’dan ve mahallemden ayrılamadım.

Hakikaten Meram bir aşktır. Meram bir sevdadır. Bu projede sözü edildiği gibi bebeklerimiz için Hayatım Meram, çocuklarımız için Geleceğim Meram, gençlerimiz için Arkadaşım Meram, kardeşlerimiz için Emeğim Meram, büyüklerimiz için Huzurum Meram ve hepimiz için Dönüşüm Meram’dır” Ama artık  bizim Meram dönüşüyor…

Sayın başkan Fatma TORU’nun basın toplantısına bir çevreci olarak davet edilmesem de basından izleyebildiğim kadarıyla Meram’da 2,5 yıllık bir çalışmanın ürünü kentsel dönüşüm projesinin tanıtımı yapılmış. Hayırlı mübarek olsun.

Meram’ın mazisinden ve geleneğinden aldığı gücü geleceğe taşıyan bir süreç olarak tanıtılan bu dönüşüm projesi umarım ki Meram’da yaşayanların meramından hareket edilerek hayata geçirilmektedir. Çünkü Meram Konya’nın vitrinidir.

Konya şehri denildiğinde akla gelen ilk şey Hz Mevlana ise ikincisi şüphesiz Meram’dır. Yeşil Meramdır. Gelen misafirler Hz. Mevlana ziyaretinden sonra mutlaka Meram son durağa giderler. Orada bir çay içmek oranın yeşil dokusunu teneffüs etmek ayrı bir haz verir.

Meram demek Yeşil demektir. Bir zamanlar Konya’da  “Türbe önünde evi, Meram’da bağı olmayana” kız verilmezmiş. Türbe önünde evinin Meram’da bağının olması bir ayrıcalık olduğunu herkes söyler. “Yeşil olur şu Konya’nın Meramı”  anonim türküsü hala daha dillerdedir ve zevkle dinlenir.

Tarih ve kültür mirası açısından son derece zengin özelliklere sahip Meram’da yeniden yapılmak istenen değişim ve dönüşümün yılların birikimi olan “Yeşil Meram”ı mimari zenginliği olan, yüksek yüksek binaların sıralandığı modern şehir Meram yapmak uğruna sıradanlaştırmaması, beton yığınına dönüştürmemesi, aslına uygun yeşillikler arasında yeni şehirler inşa edilmesi en büyük dileğimizdir.

Burada tek tesellimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimiyle bu göreve getirilen ve kendi mesleği de Harita Kadastro Mühendisi olan ve 18 yılı aşkın bir süredir bizzat belediyecilik mutfağında çalışan, kişisel kariyerini de bu konuda yapan Sayın Başkan Fatma TORU’nun işin başında olmasıdır.

Umuyor ve bekliyorum ki Yeşil Meram, “Dönüşüm Meram” projesi sonunda “Bir Zamanlar Yeşildi Meram”  olmaz. Bu da benim meramımdır, vesselam.

ÇETİNCE: Ağaç, Yeşil ve Çiçek Medeniyet demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR