Benin'de eski ve yeni lider barıştı

Benin'de eski ve yeni lider barıştı
Yıllardır küs olan eski Devlet Başkanı Yayi ile yeni Devlet Başkanı Talon, Fildişi Sahili lideri Vattara'nın girişimiyle aradaki buzları etti

ABIDJAN (AA) - Benin eski Devlet Başkanı Boni Yayi ile yeni Devlet Başkanı Patrice Talon'un yıllar sonra barıştığı kaydedildi.

Yayi ile Talon, Fildişi Sahili'nin Abidjan kentinde düzenlenen törende, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ve Togolu mevkidaşı Faure Gnassingbe öncülüğünde barıştı.

Talon ve Yayi, gizli tutulan ve 4 saatten fazla süren buluşmada, girişimlerinden dolayı Gnassingbe ve Vattara'ya teşekkür etti.

Yayi, buluşmanın ardından basına yaptığı açıklamada, Benin'in barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlandığı bir ülke olacağı temennisinde bulunarak, "Vattara ve Gnassingbe çok önemli bir adıma vesile oldular. Kardeşim Talon'la çok eski arkadaşız ve Benin halkının çıkarları için dostluğumuz devam edecek" ifadesini kullandı.

Talon da Yayi'nin liderlik görevini başarıyla yerine getirdiğini belirterek, "Benin ve komşu ülkelerde, dayanışma ve barışın hakim olması için herşeyi yapmaya hazırım. Siyasetteki rekabet, barışı tesis etme görevimize engel olmayacak. Yayi ile savaş içinde değildik. Ciddi bir soruşturmayla karşı karşıya kalmadım. Tüm bunlar geride kaldı" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Fildişi Sahili Devlet Başkanı Vattara, Talon gibi bir liderle Benin'in doğru yolda ilerleyeceğini ifade ederken, Togo Devlet Başkanı Gnassingbe de iki eski arkadaşın barışmasının Benin'in faydasına olacağını söyledi.

İddialara göre, 2006'da çok yakın arkadaş olan iki ismin arası, Yayi'nin 2012'de Talon'un kendisini öldürmeye kalkıştığını iddia etmesinin ardından bozulmuştu. Hatta 2012'de hakkında tutuklama kararı çıkartılan Talon, Fransa'ya sığınmıştı.

Ülkede devlet başkanı seçiminin ikinci turunun düzenlendiği 20 Mart'ta oyların yüzde 65,37'sini alan Talon iktidara gelmiş ve 6 Nisan'da yemin etmişti. Talon'un rakibi Başbakan Lionel Zinsou ise yüzde 34,63 oyla ikinci olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.