Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

BEŞYÜZ BİN ÇİNLİ MİSAFİR UMUDU

BEŞYÜZ BİN ÇİNLİ MİSAFİR UMUDU

Allahın her türlü potansiyeli bahşettiği güzel ülkem turizmde 2017 yılı umutla sürse de 2015 ve 2016 yıllarında yabancı turist sayısında da turist başı ortalama harcamada da ciddi düşüşler yaşadı maalesef. (yabancı turist sayısında azalma % 25; kişi başı harcama 2014-828 dolar; 2016-705 dolar; kaynak TÜRSAB /Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği)  Ülkeme en fazla yabancı turist Almanya’dan gelmekte (% 15,34)

Dünya ekonomik devi Çin 1.382 milyon nüfusla dünya turizm sektörünün en önemli müşterisi durumunda. 2016 yılında 122 milyon Çinli yurt dışı seyahat yapmış ve Çin vatandaşları 261 milyar dolarla dünyanın en çok turizm harcaması yapan milleti. Dünya turizm harcamalarının % 21’ini Çinlilerin yaptığı tespit edilmiş. 2015 yılında 313000; 2016 yılında ise 167000 Çinli ülkemizi ziyaret etmiş. Çin ile Türkiye arasında “Tarihi İpekyolunu Canlandırma kuşak ve yol projesi” bulunmakta ve 2018 yılı Çin’de Türkiye Turizm yılı olarak ilan edildi. Kültür Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü çalışmaları ile gelecek yıl ülkemize en az 500000 Çinli misafir beklenmekte. Çinli turistler ülkemizde en çok İstanbul, Kapadokya, Pamukkale, Safranbolu, Konya ve Karadeniz illerini tercih etmekteler.

 2014 yılında hazırlanan Konya Kültür ve Turizm Tanıtım Sektör Raporu’na göre inanç turizminde on;  tarih ve kültür turizminde elli iki; termal turizm ile eko ve yayla turizminde altışar kaynağa sahip olan kentimin ayrıca av,  hava sporları, kuş gözlemciliği, gastronomi, sağlık, kongre ve fuar turizminde de güçlü potansiyeli bulunduğu tespit edilmiştir. Potansiyellerimizi kullanabildiğimizi söylemek mümkün değil ne yazık ki. Hz. Mevlâna dünyaca bilinen önemli manevi zenginliğimiz. Çinli turistlerin deniz, güneş, kum ilgi alanlarına girmediği için Konya kültür ve tarih zenginliği ile de cazip bir destinasyon noktası olabilir aslında. Konya ile Çin arasında dostluk ve ekonomik ilişkiler kurulmuş. 1997 yılından beri Konya ve Xian kardeş şehir. 2015 yılında Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyong Çinli işadamları ile Konya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiler. Sn. Akyürek’in 1997 yılındaki ziyarette İngilizce mesnevi ve Selçuklu kartal işlemesi;  2015 yılındaki ziyarette ise Çince mesnevi ve sikke armağan ettiği davetler sıcak ilişkiler nedeni.

2018 Türkiye Turizm yılında beklenen 500.000 Çinli misafirden pay almamız elbette kentimin kazancı olacak. Tatil programları artık aylar önceden yapılıyor. Destinasyon araştırmasında internet dünyasının etkisi inkar edilemez. Bu nedenle 2018 Türkiye Turizm yılı için her adım atılmalı kentimin yetkililerince. 28 Eylül 2017 tarihinde Ankara’da Çin’in 68. Kuruluş yıldönümü (Milli gün) resepsiyonuna Nevşehir başta birçok ilden yetkili katılmıştı. Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü internet sayfalarında Çin’e yönelik bir çalışma yok henüz. Çince sayfa hazırlamalarını beklemiyorum elbette ama 2018 Türkiye Turizm Yılı’nı çağrıştıracak bir davet, slogan ile hatırlatmada bulunulabilir düşüncesindeyim. İnternette Ağustos 2017 tarihinde selfi çeken Çinli turiste taciz ve gasp girişimi haberi ile yer alıyoruz ne yazık ki. Elbette münferit olaydır ama çalışmaların devam ettiği Mevlâna Kültür Vadisi’nde yeterli aydınlatma, mobil ekip, hatta Turizm Zabıtası gibi görevlendirmeler mutlaka yapılmalı. Her saniyeyi değerlendirmek isteyecek yabancı konukların erken saatte otele çekilmesini bekleyemezsiniz.

Ülkemde de kentimde de her şeyin daha iyiye gitmesi en büyük dileğim. Çinli konukların kentime daha fazla gelmesi için yerel idarecilerimizin her türlü çalışmayı bugünden yapması gerektiğine inanıyorum. Başarı dileklerim ve saygı ile.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR