Beyaz kirazda rekolte beklentiyi aştı

Beyaz kirazda rekolte beklentiyi aştı
Konya'nın Ereğli ilçesinde üretilen ve yüzde 80'i ihraç edilen beyaz kirazda rekoltenin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, çiftçiyi sevindirdi

Konya'nın Ereğli ilçesinde beyaz kirazda rekoltenin 10 bin tonu geçmesi, üreticinin yüzünü güldürdü.

Her yıl 5 bin dekarlık alanda yetiştirilen, kozmetik, dondurma ve şekerleme sanayisinde kullanılan beyaz kirazın yüzde 80'i başta İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 5 bin dekarlık alanda "gold star beyaz kiraz" cinsi kiraz yetiştirildiğini söyledi.

Bu yıl hava şartlarının istenildiği gibi geçmesiyle bölgede verimin arttığını belirten Soylu, "Hasat başladığında çiftçimizin öngördüğü 10 bin ton rekolte beklentisi gerçekleşti hatta bu rakamın üzerinde bir üretim oldu" dedi.

- "Birçok ülkeye beyaz kiraz gönderiyoruz"

Soylu, rekoltenin yüksekliğinin yanında ürünün kalitesinin de iyi olduğunu vurguladı. 

İlçedeki iki fabrikada kiraz işlendiğini aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Kirazlarımız ülke içerisindeki tüketiminin yanında işlendikten sonra birçok ülkeye ihraç ediliyor. Başta İtalya olmak üzere İspanya, Fransa, İsviçre ve Bulgaristan gibi birçok ülkeye beyaz kiraz gönderiyoruz. İki fabrikamızda da beyaz kirazın kompostosu üretilip yurtdışına gönderiliyor. Kirazın çekirdeğini çıkarıyorlar, sapından ayırıyorlar, değişik işlemlere tabi tutuyorlar. Firmamızın biri beyaz kirazın şekerlemesini yapıyor. İhraç ettiğimiz ürünler yurtdışında kozmetik alanında, pasta süslemelerinde ve şekerleme sanayisinde kullanılıyor."

Üreticilerin yüksek verime rağmen bu yıl fiyat noktasında bazı sıkıntılar yaşadığına işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

"Geçen yıl yağışın az olmasından dolayı ürün de azdı. Bu sebeple kirazı 2 liraya sattı fakat bu yıl 1 lira 30 kuruştan açılan satış fiyatı 1 liraya kadar düştü. Bu konuda üreticilerin, bir çatı altında toplanarak hareket etmeleri gerekiyor. İç piyasada fiyat sorunu yaşansa da ihracat konusunda bir sıkıntımız yok. Talep her yıl olduğu gibi bu yıl da yüksek. Ürünün fazla olmasından dolayı bu yıl ülkelerden talep artabilir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.