Beyaz Saray'dan Suriye'de "Güvenli Bölge" Açıklaması

Beyaz Saray'dan Suriye'de "Güvenli Bölge" Açıklaması
Beyaz Saray Sözcüsü Spicer:- "Şu anda güvenli bölgenin coğrafi lokasyonu konusunda betimleyici bir noktada değiliz. Şu anda Başkan (Donald Trump) hem finansman hem de nasıl yapılacağı hususunda dünya liderlerinden taahhütler almak amacında. Genel anlamda

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD Başkanı Donald Trump ve ekibinin Suriye'de güvenli bölgeler konusundaki çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Şu anda güvenli bölgenin coğrafi lokasyonu konusunda betimleyici bir noktada değiliz. Şu anda Başkan hem finansman hem de nasıl yapılacağı hususunda dünya liderlerinden taahhütler almak amacında. Genel anlamda bölge ülkelerinden kapsamlı bir taahhüde ihtiyacımız var." dedi.

Spicer, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusundaki soruları yanıtladı.

Güvenli bölge veya bölgeler konusundaki çalışmaların devam ettiğini, şu anda bir zaman çizelgesi öngörmediğini kaydeden Spicer, yakın zamanda ilgili kurumların hazırlıklarını tamamlamasıyla bu konuda gerekli açıklamayı yapacaklarını belirtti.

- Coğrafi lokasyon belli değil

Sözcü Spicer, Suriye'nin El-Bab kentinin terör örgütü DEAŞ'ın elinden kurtarıldığını hatırlatan bir basın mensubunun, "Başkan'ın görmek istediği bu türden bir güvenli bölge midir?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Şu anda güvenli bölgenin coğrafi lokasyonu konusunda betimleyici bir noktada değiliz. Şu anda Başkan hem finansman hem de nasıl yapılacağı hususunda dünya liderlerinden taahhütler almak amacında. Genel anlamda bölge ülkelerinden kapsamlı bir taahhüde ihtiyacımız var."

Suriye'de güvenli bölgelerin amacına ilişkin yorumunda ise Spicer, hem çatışma ortamı ve terör örgütü DEAŞ'la mücadelenin nasıl ele alınacağı hem de insani yardım boyutunun nasıl işletileceği konularının belirleyici unsurlar olduğunu söyledi.

Cenevre'de düzenlenen Suriye görüşmeleri hakkındaki soruları yanıtsız bırakan Spicer, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığını işaret etti ancak bakanlıktan Cenevre görüşmelerine ilişkin henüz kapsamlı bir açıklama yapılmadığı bildirildi.

- "Nükleer kapasite konusunda hiçbir ülkenin gerisine düşmeyeceğiz"

Trump'ın son olarak verdiği bir röportajda "dünyada aslında hiç nükleer silah görmek istemediği ancak nükleer kapasite konusunda hiçbir ülkenin gerisine düşmeyecekleri" şeklindeki açıklaması sorulan Spicer, "Başkan'ın demek istediği, ABD'nin bu alandaki üstünlüğünü kimseye kaptırmayacağıdır. Eğer başka ülkeler nükleer kapasiteye sahip olmaya devam edecekse ABD bu konuda onlardan üstün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin nükleer bir yarış amaçlamadığını savunan Spicer, bunun yanı sıra başka ülkeler nükleer stoklarını artırırken ABD'nin hiçbir şey yapmadan beklemeyeceğini vurguladı.

Başkan Trump, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Kimsenin nükleer silahının olmamasını isteyen ilk kişiyim. Ancak dost bile olsa bu alanda bir ülkenin gerisine asla düşmeyeceğiz. Eğer ülkelerin nükleer silahları olacaksa biz o listenin en başında olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.