'Beyin uçuşları'na hazır olun

'Beyin uçuşları'na hazır olun
Beyinden gelen sinyalleri algılayacak sistemin de aralarında bulunduğu ileri teknolojilerin hayata geçirilmesiyle pilotların iş yükü azalacak, uçuşlar daha güvenli hale gelecek.

PHOENİX (AA)-Beyinden gelen sinyalleri algılayacak sistemin de aralarında bulunduğu ileri teknolojilerin hayata geçirilmesiyle pilotların iş yükü azalacak, uçuşlar daha güvenli hale gelecek.

Türkiye’de de yatırım yapan, ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri üreticisi Honeywell'in, "sentetik uçuş sistemi, dokunmatik ekran, sesle kontrol, beyin izleme" teknolojilerinde gelinen son nokta, ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix kentinde basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Pilotların kokpitlerde daha etkili olabilmeleri için insan beynini izleyerek, kişinin bilişsel durumuna müdahalede bulunabilecek algoritma ve yazılımlar üzerinde çalışan şirket, iş yükü ve dikkat gibi değişkenlerin tek değerli çıktısını veren beyin aktivitesinin modelini oluşturarak, uçuşları daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

"Artık pilotların elleri serbest, beyinleriyle uçakları uçurmaları mümkün olacak"
Honeywell Havacılık'ın Beyin İzleme Laboratuvarı'nda görev yapan bilim insanlarından Santosh Mathan, beyinle ilgili çalışmaların, yorgunluk ve insan performansının düşük olduğu durumlarda, uçak otomasyonunun daha akıllı kullanılmasını sağlayacağını söyledi.

Mathan, uzay ve havacılıkta insan beyni ile ilgili çalışmaların uzun bir döneme dayandığını işaret ederek, "Pilotun uçağı kullanırken yapmak istediği bir hareketi, beyinden gelen sinyali algılayacak olan sistemle otomatik pilot yapabilecek. Uçağı sağa döndürmek isteyen pilotun isteği, beyinden gelen sinyaller, algori̇tmalarla algılanacak ve otomatik pilot bunu yerine getirecek. Artık pilotların elleri serbest, beyinleriyle uçakları uçurmaları mümkün olacak." diye konuştu.

Muhabir: BAHATTİN GÖNÜLTAŞ

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.