Beyşehir Kırlangıç dostu

Beyşehir Kırlangıç dostu
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, “Kırlangıç Dostu Şehir” projesi hayata geçirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı ve Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, yaptığı açıklamada, okulda öğrenim gören öğrencilerin SÜ Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri ile birlikte sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Kırlangıç Dostu Şehir Beyşehir” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Beyşehir’in kırlangıçlarla halkın bir arada yaşadığı ender şehirlerden birisi olduğunu dile getiren Arslan, ancak bu birlikte yaşayışın bazı problemleri de beraberinde getirdiğini vurgulayarak, “Dükkan saçakları ile kapı girişlerine yuva yapan kırlangıçlarımızın yavrularına yiyecek getirirken, bunların aşağıya düşen pislikleri esnafımızı muzdarip etme durumuna getiriyordu. Biz de ‘ne yapabiliriz’ diye düşündük. Bazı esnaflarımız zaten kendileri yuvaların altına koli koyarak kendince bir çözüm üretmiş. Öğrencilerimiz de bazı parçalar üreterek bunları kırlangıç yuvalarının olduğu işyerlerindeki yuvaların altına proje kapsamında montajlamaya başladı. Bu projeyle esnafımızın yükünü de biraz olsun aldığımıza inanıyoruz” dedi.

BAZI ESNAFLAR, KIRLANGIÇ DOSTU İŞLETME OLARAK İLAN EDİLDİ
Yrd. Doç. Arslan, doğa harikası türlerden olan ve yuvalarını topraktan yaparken adeta bir sanat eseri ortaya çıkaran kırlangıçların çok faydalarının olduğundan da söz ederken, “Beyşehir halkının kuşlara bakışı bakımından bazı esnaflarımızın yuvaların altına koliler yerleştirerek, onların yuvalarını bozmak yerine koruma altına almaları çok güzel bir örnek. Kendilerine teşekkür ederken, kendilerini kırlangıç dostu işletme olarak ilan ediyoruz. Alışverişlerde de bundan sonra artık kendilerini tercih edeceğiz” diye konuştu.
SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Başkanı Osman Berk ise, kırlangıçların dükkan kenarlarına ve işletmelerin çatılarına denilebilecek alanlar ile oluklara yuva yapmakta olduğunu belirterek, “Bu da belli bir dönem sonunda yavruları doğduktan sonra çevrede pisliğe neden olmakta. Bu da, esnafın yuva altlarına karton ve koli gibi çeşitli yöntemler üreterek oluşan pisliğin önüne geçmesine sebep olmaktaydı. Biz de yaptığımız küçük aparatlarla, esnafa destek olmak, bununla birlikte bir farkındalık, doğa koruma bilincini de oluşturmak istedik” dedi.
Başkan Berk, yaptıkları çalışmayla kırlangıç yuvalarının altına yerleştirilen aparat sayesinde, pisliğin dükkanın çevresini kirletmesini ve oluşabilecek pis kokuların da ortadan kalkmasına yardımcı olacağını anlatarak, “Bu şekilde, esnafımız mağdur olmayacak. Kırlangıçlar da bu şekilde yuvaları bozulmayacak ve rahat bir yaşam sürmüş olacaklar. Biz bu aparatları yerleştirip bırakmayacağız, topluluk ve öğrenciler olarak haftalık nöbetlerle yuvaların temizliğini de kontrol edeceğiz ve işletmelerimiz de temizlikle ilgili bizlere yardımcı olacaklar. Bu aparatlarla, yavru kırlangıçların yükseklerden yere düşüp ölmesi de tarihe karışmış olacak” ifadelerini kullandı.
Berk, 11 yıldır kurulu olan toplulukla birlikte daha önce de kuşlarla ilgili pek çok proje ve çalışmaya imza attıklarını hatırlatarak, amaçlarının işletmelerin mağdur olmasının önüne geçmenin yanı sıra, kırlangıçların hazırladıkları aparatlarla korunması olduğunu belirtti.

“BEYŞEHİR BİYOÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN ÇOK ZENGİN”
Beyşehir’in sadece kırlangıçlar değil, kuş türleri ve biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Berk, “Beyşehir zaten doğal yönüyle zengin bir yer ve aynı zamanda sulak alan olduğu için de birçok sinek ve böcek türünü barındırıyor. Kırlangıçlar da işte bu tür canlılarla beslendiği için Beyşehir’de insanlara aslında çok fazla katkılar sağlıyor. Kırlangıçlar her yaz döneminde bir ya da iki kez yumurtluyorlar ve her yumurtlama döneminde ise en az 6 yavruları oluyor. Bu yavrulardan bazıları aşağıya düşüp ölebiliyor, hem bunun önüne geçmek istiyoruz” dedi.
Başkan Berk, Kırlangıçların beslenme sürecinde yuvadan uçmadan önce pisliklerini dışarıya aktarmak zorunda kaldıklarını ve yuvanın altında ve çevresinde bir kirlilik oluşturduğunu da vurgulayarak, “Bu, kokuya da neden oluyor. Biz bunları engellemek amacıyla, hem kırlangıçların bu olumsuzluğundan dolayı yaşanabilecek yuvalarının bozulmasının önüne geçmek, hem de işletme sahiplerinin rahatsız olmaması adına yuvanın altına yapmış olduğumuz küçük aparat pislik taşıyıcılarını monte etmeye başladık. Bu sayede hem esnafımız, hem de kırlangıçlar mağdur olmamış oluyorlar. Turizm Fakültesi öğrencileri ve kuş gözlem topluluğu olarak, biz bu aparatları sadece montajlamakla kalmayacağız, zaman zaman kontrollerini de yaparak haftalık temizliklerini de kendimiz yapacağız, işletmelerimiz de bu süreçte bizlere yardımcı olacaklar” şeklinde konuştu.
Kafe işletmecisi Harun Erdal ise, işyeri olarak bu projeye kendisinin de destek verdiğini belirterek, “Öğrencilerimize ve hocamıza duyarlılık ve farkındalık adına böyle bir projeyi hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum” diye konuşut.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.