Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Beyşehir'de leylekleri kar karşıladı

Beyşehir'de leylekleri kar karşıladı

Beyşehir Gölü kıyısındaki Leylekler Vadisi'nde, ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvalarına konup, zaman zaman gökyüzünde kanat çırpan leylekler, ilginç ve görülmeye değer bir manzara oluşturmaktadır. Ardıç ağaçlarının heybeti ve güzelliğiyle bütünleşen leylekler, vadiyi fotoğraf severlerin uğrak noktalarından biri haline getirmiştir. Beyşehir Gölü ile Anamas Dağı’nın buluştuğu noktada oluşmuş olan bu eşsiz manzaraya leyleklerin de katılması, yerli ve yabancı doğaseverler ile kuş fotoğrafçılarının ilgisini buraya çekmektedir. Bütün bu özellikleri nedeniyle Leylekler Vadisi; Türkiye’de leyleği havada ve yuvada görmek isteyenler için en iyi adres olarak gösterilmektedir.

Mart ayının hemen başında gelen öncü leylekler, zaman zaman kar ile karşılaşmakta, bu dönemlerde yuva ve çevrede çok nefis manzaralar oluşturmaktadır.  Fotoğraf severler, leyleklerin bu eşsiz mekânında hem gözlem yapmakta, hem de göçebe kuşları bol bol fotoğraflamaktadır. Ancak vadi çevresi çok bakımsız durumdadır. Fotoğraf severler görüntü alabilecekleri gözetleme noktalarına çok zorlukla ulaşılabilmektedir. Ayrıca bölgede ciddi bir ulaşım ve bilgilendirme sıkıntısı bulunmaktadır.

Ancak Leylekleri en uygun pozda fotoğraflamak isteyenler dağlık taşlık alanda ve kaygan zeminde çok ciddi tehlikeler yaşamaktadır. Yağan kar üstünde leylekleri fotoğraflamak isteyen Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı ayağının kayması sonucunda göğsüne korkuluk demirinin girmesi ile yaralanmış ve ciddi bir tehlike atlamıştır.

Bu nedenle, leylekleri havada ve yuvada görmek isteyenler için en iyi adres olarak gösterilen ‘Leylekler Vadisi”nin, bir an evvel turizme kazandırılması amacıyla projeler hazırlanmalıdır. Öncelikle ziyaretçilerin bu alanlara kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlamak için yürüyüş yolları yapılmalı, yuvaların daha iyi gözetlenebilmesi için gözetleme alanları oluşturmalıdır. Ayrıca vadideki leylek potansiyelini arttırmak amacıyla vadi içinde yuva bulunmayan ardıç ağaçlarına da yeni yuvalar yapılmalıdır. Bu projeler yapıldığında vadideki leylek potansiyeli artacağı gibi, İlçe Turizm’ine de ciddi hareketlilik kazandıracaktır. Zira burası Türkiye’nin doğa turizminde değerlendirilmesi gereken eşsiz bir kuş cennetidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR