Beytü'l-Hikme KTO film platosunda canlanıyor

Beytü'l-Hikme KTO film platosunda canlanıyor
Metni Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından kaleme alınan, senaryosu Bekir Kerem Kurt tarafından yazılan ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Derneği (MED-AR) tarafından yapımı gerçekleştirilen filmin çekimleri KTO'da başladı

Belgesel filmde Binbir Gece Masalları’na konu olan ünlü Abbasi Halifesi Harun Er-Reşid ile hızla gelişen ve onun oğlu Halife Me’mun tarafından Bağdat’ta kurulan Beytü’l-Hikme (Bilgelik Evi) ile zirveye taşınan zengin bilim ve düşünce birikiminin hikâyesi aktarılıyor. Ünlü İslam filozofu El-Kindi’nin riyasetinde gerçekleştirilen bu ilmi faaliyetin sonunda, antik Mezopotamya, Babil, Yunan, İran, Mısır, Hint kültür ve medeniyetine dair eserlerin büyük bir bölümü Arapçaya tercüme edilerek yok olmaktan kurtuluşa eriyor.

2.jpeg

KADİM MEDENİYETE DAİR ESERLERİN YENİDEN BULUNARAK ARAPÇAYA ÇEVRİLMESİ

Çekimlerinin KTO Karatay Üniversitesi Film Platosunda gerçekleştirildiği dökü-drama belgesel; kesinlikle Roma ile Bizans İmparatorluklarının, Hıristiyanlığı kabulünden sonra bir kenara itilen ve Bizans İmparatoru Jüstinyanus’un son Atina Felsefe Okulunu kapatmasına yer veriyor. Belgesel; Roma ile Bizans İmparatorluklarının, bu konularla ilgilenen bütün felsefecileri yurt dışına sürmesinden sonra, tamamen kaybolmaya yüz tutmuş olan kadim medeniyete dair eserlerin tekrar bulunarak Arapçaya çevrilmesiyle gerçekleşen ve tarihin tanık olduğu büyük bilim, düşünce ve kültür intikallerinden birini ekranlara aktarıyor.

İSLAM MEDENİYETİNİN, PARLAK DÖNEME GİDEN YOLCULUĞU

Dökü-drama belgesel filmde; Süryani, Nesturi ve Yakubi mütercimlerin yanı sıra pek çok Müslüman bilim insanının da katılmasıyla Pisagor, Eflatun, Aristo, Galen ve Öklid gibi antik düşünürlerin eserlerinin büyük bir bölümünün Arapçaya tercüme edilmesine değiniliyor. KTO Karatay Üniversitesi film platosunun ev sahipliği yaptığı belgesel; tarihin en büyük kültür hamlesi ve İslam medeniyetinin bu parlak döneme giden yolculuğunun hikâyesini günümüze taşımayı amaçlıyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.