"Bezmialem Valide Sultan'ı Anma Haftası" Başladı

"Bezmialem Valide Sultan'ı Anma Haftası" Başladı
Bezmialem Vakıf Gureba-i Müslimin Hastanesi kurucusu, Sultan 2. Mahmud'un eşi ve Sultan Abdülmecit'in annesi olan Bezmialem Valide Sultan, ölüm yıldönümünde etkinliklerle anılıyor

İSTANBUL (AA) - Bezmialem Vakıf Gureba-i Müslimin Hastanesi kurucusu, Sultan 2. Mahmud'un eşi ve Sultan Abdülmecit'in annesi olan Bezmialem Valide Sultan, ölüm yıldönümünde etkinliklerle anılmaya başlandı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Bezmialem Valide Sultan'ı Anma Haftası" başladı. Anma kapsamında ilk olarak Bezmialem Valide Sultan'ın Çembertaş'taki türbesi ziyaret edilirken, ziyarete Bezmialem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan, Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tuncay, Genel Sekreter Zeynep Gökçen, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Tozduman Terzi, Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz, Devlet Demiryolları Bölge Müdür Yardımcısı M. Levent Meriçli, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Ziyaretin ardından halka aşure dağıtımı gerçekleştirilirken, anma kapsamında Marmaray Yenikapı İstasyonu'nda "Vakıf Gureba'dan Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne Vakıf Medeniyeti" fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Bezmialem Valide Sultan'ın hayır geleneği kapsamında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bezmialem Vakıf Gureba-i Müslimin Hastanesi kurucusu, Sultan 2. Mahmud'un eşi ve Sultan Abdülmecit'in annesi olan Bezmialem Valide Sultan, çağları aşan bir Valide Sultan olarak tarihe geçmiştir. Dönemin toplumuna ışık tuttuğu gibi bıraktığı hayır eserleri ve emanet ettiği vakıf kültürü ile halen bizleri aydınlatması ve yol göstermesi bunun en önemli işaretidir. 2010 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne dönüşerek sağlık neferleri yetiştiren ve 172 yıldır sağlık hizmeti vermeye devam eden Bezmialem Vakıf Gureba-i Müslimin Hastanesi, Bezmialem Valide Sultan'ın asırlardır yaşayan hayır kültürünün en nadide eserlerinden biridir. Bizler de bu emanetin birer takipçisi olarak Bezmialem Valide Sultan'ı izinden gitmek en önemli gayemizdir."

Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz, Valide Sultanların İstanbul'da yaptıkları hayratların önemini belirterek, "Bezmialem Valide Sultan'ın anılmasından ve İstanbul halkıyla buluşturulmasından dolayı çok büyük mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Anma etkinlikleri 6 Mayıs'a dek sürecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.