Bilgisayar korsanlarının kurbanı olmaktan nasıl kaçınabilirsiniz?

Bilgisayar korsanlarının kurbanı olmaktan nasıl kaçınabilirsiniz?
Birkaç yıldır kripto dünyasında aktif olarak yer almış ve hala yol boyunca bana rehberlik edecek bir akıl hocasına sahip olduğum için, her şeyin hala ne kadar yeni ve az düzenlenmiş olduğunu ve hepimizin bizden daha deneyimli birinin rehberliğine ihtiyacı

Birkaç yıldır kripto dünyasında aktif olarak yer almış ve hala yol boyunca bana rehberlik edecek bir akıl hocasına sahip olduğum için, her şeyin hala ne kadar yeni ve az düzenlenmiş olduğunu ve hepimizin bizden daha deneyimli birinin rehberliğine ihtiyacı olduğunu fark ettim.

Başlangıçlarımı ve kendimi neyin içine soktuğum hakkında hiçbir fikrim olmadığını hatırlıyorum. Hepsi kulağa harika geldi, dijital para falan… Başlangıçta biraz yatırım yaparsınız ve o kripto para birimi değer kazanınca zengin olursunuz.

Ve kim zengin olmak istemez ki?

Ancak, durup düşündüğünüzde... Her şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelmiyor mu?

Tamam, kripto paralar tamamen bir dolandırıcılık değil ama dünyada ve, özellikle bizim ülkemizde, henüz yeni bir kavram olduğu hesaba katılırsa, dolandırıcıların ve hackerların aramızda kurbanlarını bulmaları çok daha kolay oluyor.

1q1.png

Bu bana olamaz

Emin misin?

Yeterince dikkatli değilsen, kolayca bilgisayar korsanlarının hedefi olabilirsin. Ancak, bilgisayar korsanları tek tehdit değildir.

Biliyorum, biliyorum, şimdi "Başka ne olabilir ki, daha nelere dikkat etmeliyim?" diye düşünüyor olmalısın.

Ben de, o zamanlarda her şeyi detaylı bir şekilde araştırmış ve yol boyunca öğrenmeyi ve piyasada olup biten yeni şeyleri öğrenmeyi öğrenmiş bir akıl hocam olmasaydı, yatırım yaptığım her şeyi ve muhtemelen tüm bu stresten kafamı kaybederdim.

Ayrıca dikkat etmen gereken şey, kripto para birimlerine hangi şirket, yani web sitesi aracılığıyla para yatırdığınızdır. Kripto paralarını çevrimiçi cüzdanlarında bırakırsan, dijital paranın kaybetme ihtimalin vardır.

11.jpeg

Bu nasıl olur?

Örneğin, Celsius Network şirketinin son durumunu ele alalım. Bu kripto para ödünç verme şirketi iflas ettiğini ve bununla birlikte kullanıcılar, platforma yatırdıkları sırada fonlarına ilişkin yasal haklardan feragat ettikleri için kripto varlıkları üzerinde hiçbir hakka sahip olmadığını açıkladı.

Bu ne demek?

Özel anahtarın yoksa, kripto para gönderemezsin ve tüm varlıkların şirketin borçlarını sana değil, yatırımcılara ödemeye gider. Kripto para adresinin özel anahtarın varsa, paranın sahibi sensin.

Ee, bunun için ortak bir çözüm var mı?

Allaha şükür var.

Çevrimiçi cüzdanların en güvenli seçenek olmadığını fark ettik te, donanım cüzdanlarından hala bahsetmedik.

Donanım cüzdanı, kripto para birimini güvenli bir şekilde saklamak için özel olarak yapılmış bir cihazdır. Onu kullanmadığın zamanlarda güvenli, çevrimdışı bir yerde saklayabilirsin.

Kriptonu göndermek veya almak için güvenli protokolü kullandığın sürece bunlara erişmen tamamen imkansızdır. Donanım cüzdanı da anonim ise, bu ideal bir seçenek olurdu.

Bize sorarsanız, tercih edilen seçenek, Mitilena’dır.

1w1.png

Mitilena donanım cüzdanı nasıl çalışır?

Yukarıda yazdığım gibi, donanım cüzdanı anonim ise, bu mükemmel olurdu. Mitilena tam odur. Bu cüzdanı kullanmak için onlarla özel anahtarını paylaşmana hiç gerek yok. Ayrıca, cüzdan bakiyeni kontrol etmek istediğinde USB cüzdanı bilgisayarına bağlamana bile gerek yok.

Kripto paranla ne yaparsan yap, hepsini özel anahtarını paylaşmadan yapabilirsin. Bu sayede kripto paran tamamen güvende ve hackerlar tarafından erişilemez durumda da herhangi bir şirketin iflası durumunda tehdit altında olmuyor.

Dürüst olmak gerekirse, uzun süre donanım cüzdanlarının neler olduğunu araştırdım. Başka iyi seçenekler de vardı, bazılarını arkadaşlarım kullanıyordu. Fakat, Mitilena cüzdanını denediğimde ve nasıl çalıştığını görünce onlar da geçiş yapmaya karar verdiler.

Mitilena donanım cüzdanını diğerlerinden farklı kılan nedir?

Öncelikle. sipariş verdiğinde fiziksel olarak adresine gelmesini beklemene gerek yok, dijital kopyasına hemen ulaşabilirsin.

Yine en güzel yanının altını çiziyorum, o da anonim olması. Yani herhangi bir yerde adını ve adresini paylaşmadan kripto paranla ne istersen yapabilirsin.

Sana daha daha kolay ve pratik gelirse, bir iOS telefonda olduğu gibi internet erişimi olan herhangi bir bilgisayarda da kullanabilirsin.

12.jpeg

Sonuç

Hangi koruma yöntemini seçerseniz seçin, güvenliğine değer veriyorsan donanım cuzdanı, sahip olman gereken bir öğedir.

Az önce, Mitilena sitesindeki fiyatları kontrol ettim ve şu an hala çok uygunlar. Senin yerinde olsam ömür boyu ücretsiz güncellemeler için giderdim. Çünkü bir kez karar verdiğinde, hayatının geri kalanında kullanacağından oldukça eminim.