Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nde

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nde
Bakan Işık: "Önümüzdeki yıllarda çok büyük bir kentsel dönüşümü Türkiye açısından kaçınılmaz görüyoruz. Çünkü beklenen bir İstanbul depremi var. Bu depreme ne kadar hazırlıklı yakalanırsak o kadar Türkiye az can kaybıyla ve maddi kayıpla bu depremi karşıl

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Önümüzdeki yıllarda çok büyük bir kentsel dönüşümü Türkiye açısından kaçınılmaz görüyoruz. Çünkü beklenen bir İstanbul depremi var. Bu depreme ne kadar hazırlıklı yakalanırsak o kadar Türkiye az can kaybıyla ve maddi kayıpla bu depremi karşılamış olacak. O açıdan Türkiye'nin kentsel dönüşümünü Türkiye'nin sanayisi için, gelişmesi için de bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kocaeli Şubesi'nin, İMO'nun 60'ıncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Başiskele ilçesinde bir otelde meslekte 25, 40 ve 60'ıncı yılını dolduran üyeler için düzenlenen plaket töreninde konuşan Işık, depreme dayanıklı, içinde huzurlu yaşanan binalar ve tesisler inşa etmenin, hükümetin önceliği olduğunu söyledi.

- "Cengiz Topel Havaalanı çevre illere hizmet edecek"

Işık, Kocaeli'ne çok güzel hizmetler yaptıklarını ancak Cengiz Topel Havalanı'nın bugüne kadar arzu ettikleri noktada çalışmadığını, bunun da birkaç sebebinin olduğunu belirtti.

 En önemli sebebinin, özellikle sisli havalarda uçakların güvenli inişine müsaade edecek teknik cihazlarının çalışacağı uygun arazi noktasında sıkıntı olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Şu anda iş makineleri çalışıyor. Oradaki bir iki tane tepeyi düzlüyoruz, ILS cihazını koyacağız. Bu çalışmalar bittikten sonra Cengiz Topel Havaalanı en olumsuz hava şartlarında dahi uçakların kalkışına inişine müsait olacak. İşte ondan sonra inanıyorum ki Cengiz Topel Havaalanı sadece bu şehre değil, Sakarya'ya, Düzce'ye, hatta Bolu'ya, Yalova'ya, İstanbul'un Anadolu yakasına, Bursa'ya hizmet eden bir havaalanı olarak inşallah hizmet verecek."

- "İnşaat sektörünün geleceği ülkenin geleceğiyle eşdeğerdir"

İnşaat sektörünün, sadece Kocaeli açısından değil, Türkiye açısından en önemli stratejik sektörlerden biri olduğunu ifade eden Işık, son dönemde inşaat sektörü ile ilgili spekülatif açıklamaların hiçbirine itibar edilmemesi gerektiğini dile getirdi. 

Hükümet olarak inşaat sektörünü, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olarak gördüklerini, inşaat sektörünün gücünün Türkiye'nin gücü olduğunu kaydeden Işık, "Şu anda bildiğimiz inşaat sektörü 360 küsur tane sektörü de besleyen, büyüten sektördür. Bu açıdan sektörün geleceğini ülkenin geleceğiyle eşdeğer görüyoruz. Özellikle inşaat sektöründe yerli üretimi stratejik önemde görüyoruz" şeklinde konuştu.

- "İstanbul'daki depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor"

İnşaat mühendislerine seslenen Bakan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hem sizler hem ülke açısından son derece önemli bir fırsat var önümüzde. Türkiye önümüzdeki 20 yıl içerisinde çok büyük bir kentsel dönüşümü yapmak zorunda. Kocaeli ve bölgemiz bir deprem bölgesi. Depreme dayanıklı, içinde huzurlu yaşanan binalar ve tesisler inşa etmek hükümetimizin önceliğidir. Önümüzdeki yıllarda çok büyük bir kentsel dönüşümü Türkiye açısından kaçınılmaz görüyoruz. Neden? Çünkü beklenen bir İstanbul depremi var. Bu depreme ne kadar hazırlıklı yakalanırsak o kadar Türkiye az can kaybıyla ve maddi kayıpla bu depremi karşılamış olacak. O açıdan Türkiye'nin kentsel dönüşümünü Türkiye'nin sanayisi için, gelişmesi için de bir fırsat olarak görüyoruz."

"Paranız olabilir, imkanınız olabilir ama bu imkanı değere dönüştürecek nitelikli insanınız olmazsa, kaynaklarınızı yeteri kadar etkin ve verimli kullanamazsınız. İnşaat sektöründe de bu işin en önemli insan unsuru inşaat mühendisleridir" diyen Bakan Işık, "Sizlere önümüzdeki dönemde, gelecek Türkiyesinde önemli bir görev düşüyor. Artık evlerimiz bize mezar olmamalı. Evlerimizin içinde huzurla, güvenle yaşadığımız mekanlar olmalı. Bu noktada oluşan hem toplumsal, hemde mesleki bilinci özellikle takdir etmemiz gerekiyor. Deprem sonrasında Kocaeli'ndeki yapılaşma Türkiye'ye örnek bir yapılaşma oldu. Mühendislerimizin bu noktadaki hassasiyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra bu hassasiyetimizin hiç azalmadan sürmesini özellikle diliyorum" ifadelerini kullandı.

Işık, meslekte 25, 40 ve 60'ıncı yılını dolduranlara vefa örneği olarak plaket verilmesi geleneğini başlatanları ve bugün de devam ettiren İnşaat Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Tolga Ok ve yönetimi ile inşaat mühendislerini tebrik etti, başarılar diledi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da kurum kültürü bireylerin temelinde, birey değerleriyle ama kurumsal kimliğin paylaşılması süreciyle çok ilgili ve iniltili olduğunu kaydetti.

Vali Güzeloğlu, şöyle dedi:

"Mesleğe emek verenler, meslek adına, ilimizin ve ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine, en gencinden meslekte 60 yıl gibi yarım asrı aşan bir birikimle hizmet edenler, şüphesiz övgüye ve takdire layıksınız. Tüm inşaat mühendislerine katkılarından dolayı güzel, gelişmiş, yaşanabilir bir kent ve ülke gerçeğinde devam edecek emekleriniz için de şimdiden teşekkür ediyorum." 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ise kenti imar ederken, inşaat mühendisleriyle birlikte çalıştıklarını, özellikle şehrin sanayi kenti olmasından dolayı mühendislik hizmetlerinin çok yoğun olduğu bir bölgede yaşadıklarını anlattı.

Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tolga Ok da İnşaat Mühendisleri Odası'nın, yarım asrı geçen ömründe toplumsal saygınlığını her zaman korumayı ve kuşaklar arasında sağlıklı bir köprü kurmayı başardığını dile getirdi.

"İnşaatın sektörünün çekirdeğini her zaman inşaat mühendisleri oluşturmuştur" diyen Ok, gerek sosyal ve gerekse iktisadi açıdan oldukça önemli bir mesleğe sahip olduklarını vurgulayarak, "İçinde yaşadığımız konutlarımızın, iş yerlerimizin, üzerinde seyahat ettiğimiz yollarımızın, su ve enerji sağlayan barajlarımızın, hava ve deniz limanlarımızın içme suyu ve atık su tesislerimizin ve buna benzer daha birçok tesis ve yapının proje ve uygulama sorumlusu inşaat mühendisleridir" ifadelerini kullandı.

- Meslekte üç kuşağa plaketini Bakan Işık verdi

Konuşmaların ardından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek ve diğer davetliler, meslekte 25, 40 ve 60'ıncı yılını dolduran üyelere teşekkür plaketi verdi.

Meslekte 66'ncı yılını dolduran 88 yaşındaki Selahattin Akyıldız ile 35 yıldır inşaat mühendisi olan oğlu Musa Akyıldız'a ve inşaat mühendisliği 2. sınıf öğrencisi torunu Cantuğ Akyıldız'a plaketlerini Bakan Işık takdim etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.