Bilinçli müdahalede büyük açığımız var

Bilinçli müdahalede büyük açığımız var
Küçükçalık Ambulansları Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Adnan Küçükçalık, işyeri çalışanlarına verilen ilk yardım dersi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Pusula’ya konuşan Küçükçalık, “Bazen ilk yardım hiçbir şey yapmamak, yaptırmamaktır” dedi.

“İlk yardım, sadece sağlık ekipleri gelinceye kadar uygulanır” diyen Küçükçalık, “Bilinçli ilk yardım dediğimiz de inanılmaz büyük açıklarımız var. Bazen ilk yardım hiçbir şey yapmamak, yaptırmamaktır. 2014 yılından bu yana sağlık bakanlığının çizdiği çerçeve doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk yardım, sağlık ekipleri gelinceye kadar kişiyi hayatta tutabilmektir. Bilinçli ilk yardım onun için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Sağlık ekibi gelinceye kadar doğru müdahalenin önemine dikkat çeken Dr. Adnan Küçükçalık, “İlk yardımın acil bir durumda hayat kurtarıcı müdahalenin yapılmasıdır, ancak orda bir görev tanımı var, o da sağlık ekibi gelinceye kadar doğru müdahaleyi yapmak olduğu kadar süre tanımlaması da yapılmıştır. Sağlık ekibi gelinceye kadar 4-5 dakika içinde doğru müdahaleyi yapmamız gerekiyor. Bu doğru müdahale, kimi zaman suni solunum, kalp masajı gibi ciddi beceri ve eğitim gerektiren bir konu olabilir, ya da bu ciddi müdahale sadece kanamayı durdurma olabilir, sağlık ekipleri gelinceye kadar kan kaybını önlersin ve sağlık ekipleri bu hastayı alır ve hastaneye götürür. Ama bir suni solunum ve kalp masajı dediğimizde, ciddi bir eğitim ve beceri gerektirir. Bizim ilk yardım eğitimlerimizin okullar ve sürücü kursları gibi kurumlarda verilen ilk yardım eğitimlerinden en büyük farkı bire bir uygulamanın yaptırılmasıdır. Örneğin, suni solunum kalp masajı, resimlerle anlatıldığında bu yeterli olmayabiliyor ama insan vücuduna uyumlu, mankenler üzerinde yapıldığında kursiyerler daha kolay ve net olarak görüp anlıyorlar. Bebek ve çocuk grubunda nasıl yapılacak, büyüklerde müdahale nasıl ve hangi şartlarda yapılacak, 112’nin ilk yardımdan önce mi sonra mı aranacağı haller gibi detaylar birer ayrıntıdır. AB’ye uyumlu bir müfredat Sağlık Bakanlığımız tarafından 2002’de yayınladı ve bugüne kadar çok büyük adımlar atıldı. Bütün dünyada kalp masajı hangi sırayla yapılıyor, ilk yardımda hangi uygulamalar yapılıyor bu tür eğitim ve uygulama yöntemleri en geç 1 hafta içerisinde bize de geliyor ve biz de kursiyerlerimize anında veriyoruz. İlk yardım alan kursiyerlerimiz toplum içerisinde bulunan kişilerdir. Çalışma Bakanlığı da çok güzel bir uygulamayla işyerlerinde çalışanlara ilk yardım sertifikası alınması yönünde verdiği karar yerinde bir karardır. İlk başta dediğim gibi, “Bazen hiçbir şey yapmamakta doğru ilkyardımdır” diye sözlerini tamamladı. (İlyas Ege)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.