Bin 800 metreden sofraları süsleyen lezzet 'kar helvası'

Bin 800 metreden sofraları süsleyen lezzet 'kar helvası'
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde Madran Dağı zirvesinde kış aylarında istiflenen kar, saatler süren yolculuğun ardından "kar helvasına" dönüştürülerek sıcaktan bunalan vatandaşlara sunuluyor

 Aydın’da bin 800 metre yükseklikteki Madran Yaylası'nda kış aylarında kuyulara istiflenen kar, saatler süren yolculuğun ardından “kar helvasına" dönüştürülerek iftar sonrası serinlemek isteyenlere sunuluyor.

Ege ve Akdeniz'de yaz günlerinin vazgeçilmez lezzeti "kar helvası", hava sıcaklıklarının artmasıyla seyyar tezgahlardaki yerini almaya başladı. Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde dağların zirvesinde biriktirilen karlar, zorlu bir yolculuk sonrası kent merkezlerine ulaştırılıyor. Meyve şuruplarıyla tatlandırılarak bardaklarda servis edilen kar helvası, daha hafif olması nedeniyle dondurmaya alternatif tercih ediliyor.

Kar helvasının yapıldığı doğal kar, sonbahar aylarında başlayan çalışma sonucu elde ediliyor. Bozdoğan ilçesindeki Madran Yaylası'nda yaşayan bir grup vatandaşın ek gelir için yaptığı "karcılık", bin 800 metre rakımlı tepede "kar kuyusu" adı verilen ancak düz bir zeminde oluşturulan istifleme alanlarının hazırlanmasıyla başlıyor.

-"Eşekle 10 saat sürüyordu"


Yaklaşık 33 yıldır "karcılık" yaptığını belirten Madran Mahallesi Muhtarı Bekir Çamdipli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar istiflemenin, eşekle yapıldığı dönemde daha zor bir iş olduğunu, artık arazi araçlarıyla mesafelerin kısaldığını ifade etti.

Geçmişte bu işi yapanların eşek ve katır sırtında yaklaşık 15 kilometre kar taşıdığını aktaran Çamdipli, "O dönemlerde sabaha karşı 4 gibi yola koyulurduk. Dik ve patika yollardan geçerek zirveye ulaşırdık. Yaklaşık 10 saatlik bir çalışma sonucu karları şehre indirebilirdik. Şimdi aynı işi traktör ve arazi araçları sayesinde 3 saatte yapabiliyoruz." dedi.

-"Yapay kar, rakip olamaz"


Yaklaşık 15 yıldır kar satışı ile uğraşan Halil Topaloğlu ise zahmetli bir iş yaptıklarını belirterek, “Masraflı ve eziyetli bir iş. Çok fazla para kazanamıyoruz ama yine de yapıyoruz. Kış ayında kuyuları doldurduktan sonra her hafta gelerek bakımını yapıyoruz. Kenarlarını ve üzerlerini kontrol ediyoruz. Normalde bir kuyudan yaklaşık 500 çuval kar çıkıyordu ama bu yıl 300 çuvala kadar düştü." diye konuştu.

Topaloğlu, bazı pastanelerde yapay kar helvası satılmaya başlandığını, makineler ile üretilen bu karın dağların zirvesinden gelen ile aynı tada sahip bulunmadığını öne sürerek bu nedenle kendilerine rakip olamayacağını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.