Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Bir derdim var (Medeniyet Okulu)

Bir derdim var (Medeniyet Okulu)

Konya’yı “Geçmişi Kadar Büyük ve Görkemli Bir Geleceğe Hazırlamak” üzere yola çıkan Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’daki çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde toplumun tüm kesimlerine değerler eğitimini anlatmayı amaçlayan, “Medeniyet Okulu Değerler Eğitimi Projesi”ni başlattı.

Konya’da daha önce yürütülen “Benim Şehrim Benim Kentim” ve “Kentlilik ve Şehir Kültürü” projelerinden sonra, bizi biz yapan değerlerden uzaklaştığımız ve medeniyetimizin temel değerlerinin kaybolduğu fark edilmiş ki böyle bir proje ortaya konmuş. Nitekim geçen hafta “CÖMERTLİK” kavramıyla bu çalışma başlatıldı. Hayırlı olsun. İnşallah amacına ulaşılır

Gerçekten de Konya, maneviyat erlerinin yaşadığı, bütün değerlerine sahip çıkmaya çalışan insanların şehridir. Nice sultana, evliyaya ve ulemaya ev sahipliği yapan Konya Belde-i Muhayyere diye anılmaktadır. Konya Medeniyet Okulu Projesinin tanıtım filminde bu konu ayrıntılarıyla ve örnekleriyle anlatılmaktadır.(www.medeniyetokulu.com)

Hz Mevlana”nın “Ya Olduğun Gibi Görün ya da Göründüğün Gibi Ol” çağrısı ile yola çıkan Medeniyet okulunun tanıtım filmini dikkatlice izlediğimde beni en çok etkileyen “BİR DERDİM VAR” sloganı oldu. Evet, “Benim de bir derdim var” diyebilen herkesin katılabileceği bu okulda verilecek derslerden kenti yönetenler başta olmak üzere 7 den 70 e her yaştaki ve her kademedeki insanımızın alacağı pek çok dersler var.

Hz Muhammed (s.a.v)’den, Hz Ömer (r.a)’a, Hz Mevlana’dan Yunus Emre’ye, Sultan Alpaslan’dan Fatih Sultan Mehmet’e, Ali Ulvi Kurucu Efendi’den Ladikli Ahmet Ağa’ya, hatta merhum Tahir hoca efendiye kadar örnek insanların örnek davranışlarının rehber alınacağı değerlerin bir kez daha hatırlanacağı bu okulda, keşke “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” çağrısı da anlatılabilse…  

Keşke; son yıllarda bölgemizde yaşanan çevre sorunları ve çözüm yolları ile bütün dünyayı etkileyen iklim değişikliği gerçeği de okulun gündemine alınabilse. Uzmanların ısrarla “Geleceğin Anahtarı İklim Değişikliğine Uyumda Saklı” uyarısı dikkate alınabilse, ve çözümün yine insan da olduğu anlatılabilse.

Kaybolan manevi ve kültürel değerlerimizin diriltilmesinin yanı sıra doğal güzelliklerimizin korunması içinde çaba harcayacak olanın insan olduğu anlatılabilse. Bunun için keşke kırkın üzerinde kurum ve kuruluşların arasına Çevreyle ilgili resmi ve sivil toplum kurum ve kuruluşları da alınabilse…

İyilik, güzellik, yardımlaşma, hoş görü, cömertlik ve adalet vb. değerlerin yeniden diriltilmesi için yola çıkan Medeniyet okulu yolcularının iki heceli bir derdi var “İNSAN”.Değerleri kaybeden, kaybettiren, insan olduğuna göre yeniden var edecek ve yaşatacakta yine insandır. Çünkü çare insandadır İnsan değişirse dünya değişir..Ülkemiz İnsanının yeniden dirilişi için sahip olduğumuz manevi değerlerimiz.tarihi ve kültürel değerlerimiz , geçmişten gelen örf ve adetlerimiz,  bu değişim için rehber alınacak.

Hz Muhammed (s.a.v)in “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadisinin anlamını daha küçükken ailemden öğrendim. Rahmetli annem, haftada birkaç kez evimizin karşısında tek katlı evde yalnız yaşayan ve bizim “çoban anne” diye bildiğimiz yaşlı teyzemize kapaklı bir tencere içinde yemek gönderirdi.”Kimseye göstermeden götür ve hemen gel “ diye tembih ederdi. Bende yemeği götürdüğümde komşu annemiz tencereyi alır ve boşalttıktan sonra, tencerenin içine mutlaka bazen iki erik, bazen bir elma bazen küçük bir poğaça koyar ve kardeşinle ye diye geri gönderirdi. Dayanışma ve değerlerimizin korunmasını biz küçükten öğrenmiştik. Günümüzde değil karşı binadaki komşuyu, apartman komşumuzu dahi tanımıyoruz.

Dileğimiz 21 yüzyılın başında yükselen bir değer olan Türkiye’de Konya’nın yaşanabilir bir çevresi olan Marka şehir olması. İnşallah “Medeniyet Okulu Değerler Eğitimi Projesi” bu yolda önemli bir yol açar. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Sonuç olarak, yüce yaratan kainattaki bütün güzellikleri ve bütün değerleri biz insan oğlunun hizmetine sunduğuna göre onları koruyacak ve yaşatacakta yine insandır. İşte Medeniyet Okulu Eğitim Projesi’nin de derdi “İnsan” benim de derdim “Çevre ve İnsan.” 
Kalın sağlıcakla.

Çevre Sözü: Çevre, insan olmadan yaşayabilir. Ancak insan, çevre olmadan yaşayamaz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR