Uğur Özteke

Uğur Özteke

BİR HACI ADAYININ ANLATTIKLARI KAFAMIZI KARIŞTIRDI

BİR HACI ADAYININ ANLATTIKLARI KAFAMIZI KARIŞTIRDI

Cenab-ı Allah’ım herkese hayırlı ile inşallah bu mübarek toprakları yerleri görmeyi dünya gözü ile nasip etsin.

Şu günlerde yine milyonlar Hacı olabilmenin arzusuyla yanıp tutuşuyor, kura gününü heyecanla bekliyor. Bu yıl ilk defa kayıt yaptıran vatandaşlarımızın kayıt süreleri tamamlandı, edindiğimi bilgilere göre de rekor bir başvuru olmuş. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2017 yılında Otomatik Kayıt Yenileme işlemi yapılmayacağı için de geçmiş yıllarda kayıt yaptıran hacı adayları bu ay sonuna kadar kayıtlarını ücretsiz olarak yenilemek durumunda. Aman dikkat internetten ya da müftülüğe gidip kaydını yenilemeyenler kuraya dahil edilmeyecek. Bu uyarıyı da yapıp üzerimizdeki vebali de atmış olalım inşallah.

Bu yılın bir başka yeniliği de önceki yıllarda uygulanan “Normal ve Müstakil Odalı” konaklama türleri birleştirilerek, 2017 yılı haccında “Oda tercihli hac konaklama” türüne geçilmesiymiş.

KONTENJAN ARTTI, DAHA ÇOK HACIMIZ OLACAK

Yine yanlış bilmiyorsak bu senenin hac kuraları da şubat ayının 23’ünde yapılacak. Yani bir ay var.  2017’de hacı adaylarımızı mutlu edecek, ümitlendirecek haber ise kontenjanın arttırılması. İnşallah bu yıl 80 bin hacı adayımızı kutsal topraklara uğurlayacağız. Bu ciddi bir artış. Çünkü geçen yıl resmi rakamlara göre 59 bin 200 hacı adayı vardı. 2017 Yılı Hac Protokolü çerçevesinde bu rakam 20 bin 800’lük artışla 80 bine çıkarıldı. Bu sene vatandaşlarımızın kurada çıkma şansı da oldukça yüksek olacak. Ama sırada bekleyen, hacı olabilmek için nasip kapısının aralanmasını ümit eden 1 milyon 800 bin kadar vatandaşımızın da söz konusu olduğu unutulmamalı. Ya nasip ya kısmet…

HAC FİYATLARI GERÇEKTEN UÇTU MU?

Buraya kadar resmi rakamları ve süreci anlatmaya çalıştık. Şimdi izninizle yazımızın asıl konusuna geçiyoruz. Bu yazıyı yazmamıza vesile olan bir dostumuz, geçtiğimiz günlerde ziyaretimize gelmişti,. Kendisi de o mübarek topraklara yüz sürebilmenin arzusuyla yanıp kavrulmakta. Bu dostumuzun bize aktardıklarını önce dinledik. Kendimizce not aldık. Sonra internete girdik bir şeyler öğrenmeye çalıştık. Gerçi resmi açıklama yok, adam gibi dolar hesabı yapamadık ama sanki bu mübarek iş içinde rakamlar kabarmış gibi.

Geçen sene karı kocanın ayrı odalarda 4-5’er kişilik gruplarla konaklamasıyla gidebildiği normal tip hac fiyatının Türk Lirası değeri 11-12 bin lira imiş. Malum bu sene dolardaki oyun ortada. Henüz net rakamlar yokmuş ancak şimdiden 15-20 bin lira gibi rakamlar telaffuz edilmekteymiş.

Hacca gidecek vatandaşlarımız geçen yıl ki dolar bazlı fiyatları TL’ye çevirip çıkarımlar yapmaya çalışıyormuş. Bu durumda eşi ile birlikte hacca gidecekler, 40 bin lira civarında ödeme yapacak. Bir de hurmadır, hediyeliktir derken en az 50 bin lira harcanmak durumunda.

Allah herkesin niyetin halis eylesin ve haclar mebrur olsun ama bu rakamlar çok yüksek gibi. Eminiz ki Diyanet İşleri Başkanlığımız, dolardan TL’ye geçiş sonrasında makul seviyeleri de bulacaktır. Çünkü birçok emeklinin aldığı ikramiye bile hac ücretlerini karşılamayacak durumda.

GÜVENLİK NEDEN HEP GERİ PLANDADIR

Şu kış günlerinde Konya’da en fazla yaşanan hadise çatı çökmesi, tente yırtılması, buz düşmesi, duvar devrilmesi gibi yoğun kar yağışı ve akabindeki buzlanma kaynaklı olaylardı. Ama gördük ki inşa sürecindeki teknik hata ve malzeme kullanımındaki makaslamalar kadar tedbirsizlik de söz konusuydu.

foto-1-255.jpg

Burası Numune Hastanesi yakınlarındaki bir banka şubesinin de bulunduğu binanın çatısı. Beşyol güzergahındaki bu yol oldukça işlek olduğu kadar şube de sıklıkla kullanılmakta hatta önünde bankamatik bile bulunmakta. Çatıya bakar mısınız? Buzlar ve koca kar kütlesi inmek üzere.

foto-2-222.jpgfoto-3-146.jpg

Allah’tan kaza olmadan, itfaiyenin zamanında müdahalesi ile kar ve buz kütlesi indirildi. Yoksa dün bu fotoğrafların çekildiği saat 11.40’a kadar yolda ne bir güvenlik şeridi ne başka bir önlem vardı. Her zaman diyoruz tevekkül inancımız var ama tedbir hak getire…

foto--4-001.jpg

Allah hakkımızda hayırlısını versin.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Hayırdan daha hayırlı, o hayırı yapandır. Güzel sözden daha güzel, onu söyleyendir. İlimden daha değerli, onu taşıyandır. Kötüden daha kötü, şerr amelde bulunandır.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Yolların yağış ve kar erimeleri gibi su birikintileri ile dolduğu durumlarda araçlarımızı daha kontrollü kullanıp yayaları ıslatmadığımız zaman daha iyi ADAM oluruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR