İsmail Detseli

İsmail Detseli

Bir müzik ve kültür çınarına ziyaret!

Bir müzik ve kültür çınarına ziyaret!

Dertliydi çınar vefasızlıktan, sitemliydi Konyalılara. 66 yıldır bağırırım sevildiğimi sanıyordum, oysa şimdi anlıyorum ki eskimiş bir bez parçası gibi oldum. Hatta şunu da diyenler var “seni huzur evine yatıralım, orada yaşıtların var onlarla vakit geçirirsin”. Olmaz, dedim, benim yerim ailemin yanıdır. haklıydı müziğin şahı. Yüce Allah zorda kalan bir kuluna mutlaka bir yerden çare kapısı açar kulu kula sebep kılar işte bu çınara da bir yardımcı ver ona gören göz tutan el, yürüyen ayak yapmış oğlu Zeki yi. Geçtiğimiz hafta sonu Muğla ya yaptığımız gezi de karar vermiştik Sevgili Zeki Oğuz ile Konya nın yaşayan nesli tükenmekte olan müzik ve kültür çınarı Ahmet Özdemir ağabeyi ziyaret etmeyi. Hafta ortasında sözleştik buluştuk ver elini Konya’nın eski mahallesi sayılan Güllük başındaki Ahmet Özdemir’in evi dedik üzerinde Ali Özdemir Ap. Yazan binanın ikinci katında Ahmet Özdemir yazan dairenin kapısını çaldık. Bizi o sevecen ve neşeli yüzü ile Oğlu Zeki açtı kapıyı ve hemen bizi görünce içeriye seslendi baba kalk Gazeteci Zeki Oğuz abi ile İsmail Detseli geldiler kalk kalk. Bizede buyurun buyurun diyordu, girdik içeri divanda uzanmış yatan koca çınar doğruldu elini uzattı hoş geldiniz. Hoş bulduk Ahmet abi bizi bildin mi? Bilmez miyim sen Detseli sin bu da Zeki eski dostlarımsınız sizler benim. Ama çok azmış dostum Nikahta keramet, Nişanda Kör Ahmet, derdi Konya lı şimdi hepsi unutuldu. Seni iyi gördük ama yatıyorsun hasta mısın yorgun musun abi dedim ağrır yerim yok geçen yıl bir Yörük şölenine gitmiştim arabanın camını açmışım o dokundu o gün bu gündür halsizim. Doktora gitmedin mi? Gittim her tarafım sağlam çıktı valla bir şeyim yok len, deyip güldü ve güldürdü bizleri.

ismail-detseli-(2).jpg

Babama Atiyenin Ali dirlerdi, Güvenç köylüyüz aslımız Keşan’ dan gelmiş ninem çok otoritermiş ilk kocası babamın emmisiymiş o ölmüş sonra dedemi almış onun akıllı ve otoriter oluşundan babam anasınin adıyla anılırdı Atiye’nin Ali diye. Aslına ben size bir sır vereyim mi? Ver ağa bakalım, benin esas adım Hüseyin doğumum da 1938. Nasıl olur abi seni biz 1934 lü biliriz? İşte Hüseyin diye bir ağam ölmüş bende 38 de doğunca nüfusa gidip yeniden onu öldürüp beni yazdırmamışlar onun nüfusunu bana alıvermişler. Şaşırdık oysa yıllardır Konya nın Kör Ahmet diye bildiği müzik ve kültür çınarı Ahmet ağa Kör Hüseyin imiş.  Konu konuyu açtı sohbet derinleştikçe sordum ağabey oturaklarda densizlik yapan yeni oturağa gelmiş bir toy için ne derdi Konya nın oturak müdavimi büyükler.? Ali irfan meclisinde ne arar bu hergele, tut kolundan at dışarı kapıları sürgüle derlermiş doğru mu doğru öyle serserileri barındırmazlardı içlerinde.

Yalnız Detseli bu tabir yanlış oturak değil oturma idi. Gece yahut Akşam oturmaları denirdi oturak diye sonradan girdi Konya diline oturak ne len oturak oturulan koltuk iskemle bu alemlerin isimi oturma alemleriydi. Abi hafızanızda kaç şarkı türkü var biliyor musunuz? Beş binden fazla bunların çoğu da kendi bestem dedi.

Sözü yine Konyalılara getirdi gardaşım bu dünya menfaat dünyası,salayı bile adamına göre veririler fakir ise salaaa gitti bizim Aliağa der bitirirler zengin olursa ölen, sala uzarda uzar gayri dedi ve Hacıveyiszade hocaya rahmet okudu ve hafız olacaktım iyi sesim vardı. Hacıveyis hocam aman Ahmet devam et sen iyi mevlithan olursun dedi ben hocam ikibuçuk liraya mevlit okumakla bu hayat geçmez başka işler yapmam lazım ben mağdurum dedim ve udu tercih ettim gerçek bu diyordu. Abi geldiğimizde yatıyordun sanırım uyuyormusun? Len benim uyumamda uyanmamda kolay sizin gibi değil ki. Nasıl yani dedim. Benim zaten gözlerim kapalı yatıp kapatmak için uğraşmak yok, uyanınca da açmak yok siz yatırken yumarsınız kalkarken açarsınız sizin işiniz zor diye espri yapmayı ihmal etmiyordu. Son olarak konuyu Konya nın namaz niyaz boğaz konusuna getirdi. Etli ekmek nasıl olacak bilir misin Detseli? Abi sen eski Gonyalısın daha iyi bilirsin deyince 220 gram hamur döşten çıkma kuzu eti olacak orası yağlı olur kuzu etinin içersine hariçten yağ katmayacaksın, kendi yağı olacak onu satırla iyice kıyacaksın sebze soğan içini hazırlayacaksın. Önce bu iç malzemelerini etin içine koymayacaksın tam fırına verileceği zaman içi karıştıracan ete evvel karıştırırsan soğan var ya soğan o güzelim eti müzmehal eder valla yerken de bir tat alamazsın o etli ekmekten dedi. Yarım saat kadar süren ziyaretimiz sonunda Zeki oğuz’un Ahmet abi udu kucağına al da bir fotoğraf çekeyim ısrarlarına olmaz udu kucağıma almam deyip isteği geri çevirdi sebebini sormadık. Ve müsaade istedik, güle güle sağ olun çok memnun oldum, dedi bizde Allah sana hayırlı sağlıklı ömürler versin sevgili Ahmet abi deyip ayrıldık. Ahmet abinin ellinci sanat yılını kutladığımız akşam yazmıştım bu şiiri de beğeninize sunuyorum

 

AHMET ÖZDEMİR (KÖR AHMET)

Mızrapla çarpışan udun teli var

Söyler eğlendirir tatlı dili var

Gözler görmez marifetli eli var

Eskiden yenisin sen Ahmet Özdemir

 

İcra ediyor ellinci sanat yılını

Akıtıyor ağzından arı balını

Yaradan az gönderir böyle kulunu

Uzun yıllar yaşa sen Ahmet Özdemir

 

Ne güzel konuşuyor Konya dilini

Konuşturur ud un bütün telini

Söz anlatmaz şu Konya nın gülünü

Daha nice yıllar yaşa Ahmet Özdemir

 

Ud a mızrap’ı vurur da teller konuşur

Taklit yapar Konya ya has diller konuşur

Her daim Konyalı sevenleriyle buluşur

Seni sevmeyen olamaz Ahmet Özdemir

 

Ahmet ağam taklit yapar faytonu

Hiçte kaymaz güzel dilinin kaytanı

Çalar söylerde sırtına giymez kaftanı

Ulu bir çınarsın sen Ahmet Özdemir

 

Güveç adlı bir köyde dünyaya geldin

Silleli kör Ahmet olarak nam saldın

Sen bir koca çınarsın bir duayen din

Fahri turizmcisin sen Ahmet Özdemir

 

Bütün dinleyenleri gülmeye boğar

Udu çevirip arkasında daktilo yazar

Konyalı sevenlerin sohbete doyar

Hakiki Konyalısın sen Ahmet Özdemir

 

Bende gittim çok defa Güvenç köyüne

Misafir oldum üstadın baba evine

Dua ettim Ana Ata geçmişlerine

Konya mızın gururusun Ahmet Özdemir

 

Bu ozan İsmail sana çok değer veriyor

Eski Konya yı düşünüp seni görüyor

Kalemiyle durmadan övgü yazıyor

Övmeye kalem yetmez Ahmet Özdemir

 

İsmail Detseli 02 02 2003 Konya 

Ahmet Özdemir’e sille kültür evinde aydınlar ocağının düzenlediği ellinci sanat yılı için yazılmıştır

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Detseli Arşivi
SON YAZILAR