Selçuk Karaman

Selçuk Karaman

Bir Tokat..!

Bir Tokat..!

Bir çocuğun eğitim için:

* İlkokulda iyi bir Öğretmen

* Ortaokulda iyi bir Okul

* Lisede iyi bir Ortam

Çocukların beyin gelişiminin % 95 tamamlandığı ortam ilkokuldur. Ergenlik yaş öncesi özellikle sağ beyin sınırsızdır. Ne gelişim verilirse onu alır ve bu gelişim kalıcıdır. Çocuğun davranış ve huyları bu yaşlarda değiştirilebilir. Çocuk için bilgiden daha çok hafıza-beyin gelişimi, hayal dünyası ve davranış faktörü önemlidir. Çocuk, davranış ve tutum açısından okuduğunu değil gördüğünü harfiyen bu yaşlarda daha iyi yapar. Öğretmen özgüveni yüksek, disiplinli ve planlı ise öğrenci de bu şekilde yetişir. Ailenin bu konudaki rolü daha azdır.

Çocuk ergenliğe ortaokulda (6-7. sınıf ) adım atar. Artık beyin, gelişimini tamamlamıştır. Bundan sonra hafıza ve beyin gelişimi mümkün değildir. İlkokulda kazandığı huy ve davranışların değişimi çok zor ve kalıcıdır. İyi bir hafıza ve beyin gelişimi sağlandıysa Türkiye'nin adaletsiz meslek seçim düzeni olan test çözme sistemine hazırdır artık çocuğunuz. Test çözme teknikleri öğrenme, sınavlarda yapması gerekenler ve bilgi yükleme zamanıdır artık. Kısaca “Üniversite kapısına açılan yolun tarifidir ortaokul.”

Kanının kaynadığı ve gençliğe adım attığı ortam lisedir. Lisede okul, hoca ve derslerden daha önemli olan unsur iyi bir arkadaş ortamıdır. Bu yaşlarda ağır psikolojik travmaların, uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımlarının ana sebeplerinden birisidir arkadaş ortamı. Özellikle 9 ve 10. sınıflar sorunsuz bir şekilde atlatıldı ise artık, “Çocuğunuz bundan sonra varını gücünü üniversite sınavı için harcayacaktır” diyebiliriz. Derslerde geri kalmasının  telafisi mümkündür. İyi bir alt yapıya sahip olduğundan, bu açığın kapatılması zor görünmez.

Eskiden bir hata yaptığımızda babalarımızdan veya lisedeki hocalarımızdan okkalı güzel dayaklar yediğimizi hiçbir zaman unutmadık. Günümüz ise eski zamanlara benzemiyor aman dikkat!

Özellikle ergenlik ve genç yaşlarda atacağınız bir tokadın, çocuğunuzun dışarıda hazır kollarını açmış bekleyen uyuşturucu, alkol ve fuhuş batağının kucağına itmek olabileceğini unutmayınız.

Çocuğunuza ergenlik yaşından önce güzel bir davranış ve huy kazandıramadıysanız yani ağacı yaşken eğemediyseniz yapılacak tek şey dua, sürekli iletişim ve çocuğunuzdan istediğiniz davranışları kendinizin sergilemesi .

Unutmayınız, çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun okuduğunu, seyrettiğini veya dinlediğini değil gördüğünü tam yapar.

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Selçuk Karaman Arşivi
SON YAZILAR